Nagovor prostovoljcem

Srečanje dne 22.decembra 2018

Spoštovani prostovoljci, dragi sodelavci, lepo pozdravljeni !

Danes smo se zbrali vsi, ki s svojim prostovoljnim delom omogočamo našemu društvu, da uspešno opravlja svoje dejavnosti v zadovoljstvo in korist naših članov.

Zelo sem ponosna na vas, ki s svojim prostovoljnim delom združujete in pomagate, da društvo sploh lahko deluje, vsak izmed vas je delček tega društva, ki se potem sestavi v celoto in to je naše društvo, ki je letos prejelo priznanje ZDUS-a, za najbolj uspešno društvo v zasavski regiji, za kar smo zaslužni mi vsi, eni prispevate več, drugi manj.

Zbrali smo se, da se vam ob koncu uspešnega leta zahvalim za vaše požrtvovalno delo in čas, ki ga posvečate društvu.

HVALA socialni sekciji, ki je letos praznovala 20 letnico delovanja in deluje na več področjih:

Projekt »Starejši za starejše«
Skrb za aktivne člane društva,
Ustvarjalne, kreativne delavnice,
Organizacija srečanja 80+,
Delovanje pogovornih skupin Optimisti in Čaj ob petih,
Merjenje pritiska in holesterola,
Meddruštveno sodelovanje,
Sodelovanje v ZDUS,
Mednarodno sodelovanje. Predvsem pa HVALA našim prostovoljkam, ki obiskujejo oslabele in bolne člane.

HVALA Kulturni sekciji, ki se trudi organizirati čim več kulturnih prireditev z ženskim in mešanim pevskim zborom, s citrarskim orkestrom, literarni skupini za uspešno delovanje in raznimi prireditvami.

HVALA športnikom, ki s svojimi športnimi aktivnostmi krepijo zdravje naših članov, se povezujejo v Zasavski pokrajinski zvezi in vsako leto tekmujejo tudi na državnem prvenstvu.

HVALA organizatorjem izletov in pohodov, kajti z njimi pomagamo članom, da krepijo fizično in psihično moč in se sproščajo in poveselijo v dobri družbi.

HVALA tudi vsem, ki v zakulisju ustvarjajo podobo našega društva, kot so kadrovanje, stanovanjska komisija, obveščanje na oglasni deski in Občanu, ter in urejanje spletne strani.

HVALA vsem, ki vzdržujete sodelovanje z Domom Tisje in našimi vrstniki, njihovimi varovanci.

Prav tako HVALA Nadzornemu svetu in Častnemu razsodišču, ki bedita nad delom našega društva.

Vsako leto si želimo zdravja, sreče, pa kaj je sploh sreča?

SREČA je da lahko hodimo, govorimo, razmišljamo.

SREČA je da dihamo, vonjamo, okušamo, slišimo, čutimo, DA ŽIVIMO, še veliko tega bi lahko naštevali pa vendar nam je to samoumevno, tudi da smo zdravi je sreča. Sreča vpliva tudi na naše zdravje, kajti srečni ljudje so bolj zdravi. Zato bodimo srečni, saj imamo srečo pa tega ne vemo, bodimo prijatelji, družimo se in osrečujmo drug drugega, pozabimo na zamere , ki nam grenijo življenje.

Dragi sodelavci v novem letu vam želim SREČO, ZDRAVJA, OSEBNEGA ZADOVOLJSTVA in da bi še naprej sodelovali tako kot smo do sedaj.

20. decembra 2018 Irena Kramar, predsednica društva

 

Obeležili smo drugi DAN Zveze društev upokojencev Slovenije

Dan Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) smo letos drugič obeležili s prireditvijo, na kateri so govorci opozorili tudi na potrebne ukrepe za upokojence. Predsednik zveze Janez Sušnik je poudaril pomen dialoga s predstavniki vlade.

Na prireditvi 28. novembra 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je zbralo več kot tristo predsednikov društev upokojencev in drugih gostov, na njej pa so podelili tudi nagrade predstavnikom posameznih društev. Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik je v nagovoru pojasnil, da se društva upokojencev po vsej državi ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, od sociale, kulture do športa, krovna organizacija pa ima nalogo, da pospešuje delo teh organizacij in da ima tudi stik z vlado, pri kateri poskuša doseči, kar upokojencem pripada.

Spomnil je, da so pred volitvami obiskali nekatere politične stranke in da je bilo tako tudi v koalicijsko pogodbo zapisanih veliko stvari iz njihovega memoranduma, ki so ga takrat izdali. "Do izvedbe je seveda malo težje," je ocenil.

Ob tem je pojasnil, da niso najbolj zadovoljni z ukrepi, ki jih prinaša zakon o izvrševanju proračuna, in sicer v zvezi z letnim dodatkom. Dodal pa je, da se zaveda, da mora vlada uskladiti različne interese in da je treba biti pri ukrepih previden.

Veseli ga, da ga je premier Šarec za prihodnji teden povabil na pogovor, saj meni, da lahko le s pogovorom dosežejo želeno. Ob tem je spomnil na ne usklajevanje pokojnin v preteklosti in na nizek odmerni odstotek za pokojnine.

Tudi predsednik vlade Šarec je poudaril, da bo treba v prihodnje, čeprav ne bo lahko, marsikaj narediti. Omenil je odmerni odstotek, usklajevanja pokojnin in tudi nekatere dolgoročne ukrepe. Spomnil je, da čakamo demografski sklad, da starejši potrebujejo trajnostno oskrbo in da se povečuje delež ljudi, ki se bojujejo z demenco. "Tega se bo treba lotiti z vso resnostjo in se tudi bomo," je zagotovil. Poudaril pa je, da se vsega ne da narediti čez noč.

Predsednik vlade je sicer v nagovoru omenil, da je moral že kot župan usklajevati različne interese in da so tudi s kamniškim društvom upokojencev lepo sodelovali. Tako po Šarčevih besedah poznajo težave upokojencev in tudi lepe stvari. "Vaša društva so nepogrešljiv del naše države," je poudaril in dodal, da skrbijo, da ljudje ne ostanejo na svojem zapečku, ampak gredo kam in se družijo. Prav je, da v zadnjem obdobju življenja gledate na svet z optimizmom, veseljem, da se ne zapirate samo med štiri stene," je prepričan.

Med trinajstimi pokrajinskimi društvi v Sloveniji je Društvo upokojencev Litija, dobilo priznanje za najboljše društvo Pokrajinske zveze Zasavja. Lani je to priznanje prejelo DU Trbovlje.

Zahvaljujem se mojim sodelavcem, saj si z njihovim prostovoljnim in požrtvovalnim delom zaslužimo to priznanje, z željo, da tako nadaljujemo tudi v prihodnje. Prepričana sem, da sodimo v sam vrhu najboljših društev v Sloveniji.

Irena Kramar, predsednica društva

 

Delo društva v devetih mesecih in načrti do konca leta

Leto 2018 se počasi izteka in v društvu upokojencev smo v teh devetih mesecih, za člane društva pripravili kar nekaj prireditev, kulturnih, športnih, obiskov občank in občanov, izletov in pohodov, ter ustvarjalnih delavnic. Zato vas želim seznaniti z delom društva v zadnjih devetih mesecih in načrtih do konca leta.

Vse sekcije se z vso močjo trudijo, da bi zadovoljili interese naših članov.

Letos je bila podeljena pisna zahvala društva, za 20 letnico delovanja socialne sekcije, katere ustanoviteljica je bila Mila Grošelj. S pomočjo prostovoljk obiskujejo starejše na domu in v domovih starejših občanov.

1. SOCIALNA SEKCIJA, je ena najstarejših oblik našega društva, skozi vse leto se izvajajo programi: Projekt ZDUS »Starejši za starejše«, za obiske na domu, Optimisti, so člani, ki se združujejo v pogovorni skupini, dobijo se enkrat tedensko. Druga pogovorna skupina je Čaj ob petih. Ustvarjalne delavnice so oblika druženja, izdelovanje voščilnic (vsako leto jih izdelajo cca 500) pišemo jih vsem članom nad 80 let in za okrogle obletnice ter priložnostna darila.

Stalne dejavnosti socialne sekcije so: Obiski članov DU v Domu Tisje, obiski bolnih na domu .Srečanje starejših od 80 let je enkratna vsako letna dejavnost, ki se zgodi oktobra s kulturnim programom in pogostitvijo. Medgeneracijsko sodelovanje, kjer sodelujemo z osnovnimi šolami in vrtci. Letovanjem članov društva. Merjenje holesterola, sladkorja in krvnega tlaka poteka v sodelovanju z Rdečim križem. Sodelovanje z novo enoto Doma Tisje Litija (Šmelc). Slovo od umrlih članov z društvenim praporom, osmrtnico na društveni oglasni deski in izobešeno žalno zastavo.

2. KULTURNA SEKCIJA

V nedeljo 20. maja, smo s srečanjem v Kulturnem centru proslavili 20. obletnico srečanj upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja, sodelovalo je pet zborov. V preddverju smo pripravili razstavo slik, fotografij in društvenih izdelkov naših članov in s celotnim programom pripravili svečan dogodek.

Kulturna sekcija za domačo in tujo javnost organizirala veliko nastopov in celovečernih prireditev. Imamo dva pevska zbora, ženski in mešani pevski zbor, ki nastopata za potrebe društva in širšo javnost. Literarna skupina poleg mesečnih srečanj pripravlja razne prireditve v KC in v domovih za ostarele. Citrarski orkester, je v mesecu maju pripravil koncerte v KC in več posameznih nastopov po Sloveniji. Bralna značka, ki jo skupaj z Knjižico Litija priredimo vsako leto. Ogledali smo si tudi večerno predstavo poletnega gledališča na Studencu.

V mesecu novembru načrtujejo koncert, v spomin na dolgoletnega člana Mata Savška, ki se je letos poslovil, izstopal je predvsem po lepem glasu in številnih nastopih, med drugim tudi na naših srečanjih in v domu starejših.

SEKCIJA ZA ORGANIZIRANJE IZLETOV IN SREČANJ, je organizirala 4 izlete in 3 srečanja. V načrtu imajo še dve srečanji: martinovanje in novoletno srečanje.

SEKCIJA ZA PLANIRANJE IN POHODNIŠTVO. Vsako leto organizira več pohodov, letos so izvedli 14 pohodov, načrtujejo pa še dva.

ŠPORTNA SEKCIJA. športniki so tekmovali v Zasavski pokrajinski zvezi, sodelovali smo v kegljanju, balinanju, pikadu in šahu in na tekmovanju v Tednu upokojencev. Septembra smo izvedli državno tekmovanje v pikadu.

Že tretje leto smo uspešno organizirali Teden upokojencev z bogatim programom.

Tudi Kadrovska in Stanovanjska komisija sta odlično delovali skozi vse leto.

Skupaj z AVCP in Sožitjem smo organizirali predavanje za večjo varnost v cestnem prometu, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni.

Prihajajo hladni dnevi in stiskali se bomo v toplih prostorih, pa vendar, ne pozabimo nase, saj s hojo in gibanjem krepimo psihično in fizično moč.

V mislih in pripravah smo že pri aktivnostih do konca leta in načrtih za prihodnje leto.

Želim, da vam vroče peči in pozitivne misli ogrejejo srce.

Irena Kramar, predsednica društva

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe