POGUMNO V NOVO LETO 2017

Novo leto je čas, ko se ozremo nazaj in delamo inventuro leta, ki  se izteka. In hkrati čas, ko se gledamo naprej, v prihodnost, v leto, ki prihaja. Obljube, zaobljube in želje, želje zase in za bližnje.

Drage članice in člani Društva upokojencev Litija, v novo leto  vstopamo z  željo in upanjem, da bomo delali boljše ali pa vsaj tako, kot smo v minulem letu. Naše aktivnosti bodo usmerjene v dejavnosti, ki smo jih že do sedaj dobro in z veseljem opravljali.

Na kulturnem področju bosta še naprej aktivna naša pevska zbora, ženski pevski zbor Mavrica in mešani pevski zbor.

Pogumno bodo vadili in nas razveseljevali naši  citrarji, ki so že do sedaj želi lepe uspehe.

Udeleževali se bomo literarnih večerov.

Člani ustvarjalnih  delavnic bodo še naprej   ustvarjali  izdelke za potrebe društva, za  kar  smo jim neizmerno hvaležni.

 Socialna dejavnost je zelo široka. V sedenjih kriznih časih pa je še bolj potrebno skrbeti za dobre medsebojne stike in v okviru možnosti pomagati. Naše prostovoljke bodo obiskovale  starejše občane na domu, da jim popestrijo vsakdanjik, in da tudi najstarejši čutijo pripadnost društvu.

Nadaljevali bomo s projektom »Starejši  za starejše«, ki ga podpira ZDUS. Cilj projekta je višja kakovost življenja doma, in  da si starejši pomagamo med sabo. Naše prostovoljke bodo obiskovale starejše od 69 let, se povezovale s CSD, domom Tisje in RK. Kot že nekaj let bomo tudi letos v oktobru pripravili srečanje starostnikov nad 80 let.

Pogovorni skupini  Optimisti in Čaj ob petih se bodo še naprej sestajali v prostorih društva, da enkrat na teden pokramljajo in izmenjajo novice.

V kolikor želite biti aktivni na športnem področju, saj gibanje krepi fizično in psihično moč, se priključite našim športnikom, ki so v lanskem letu želi lepe uspehe in bodo aktivni tudi v prihajajočem letu.

Navdušila vas bo tudi planinsko-pohodniška sekcija, ki vsak mesec pripravi po dva pohoda, tudi za tiste, ki veliko hoje ne zmorete.

Izletniška sekcija bo tudi v letošnjem letu pripravila zanimive izlete.

Komisija za kadrovska vprašanja se bo še naprej trudila za pridobitev novih članov, skrbela za obveščanje o delu društva, urejanje spletne strani in pisanje kronike društva.

Glede na dobre izkušnje z organizacijo Tedna upokojencev v preteklem letu, bomo tega organizirali tudi v  letu 2017, seveda z novo vsebino.

To je le nekaj utrinkov naših aktivnosti, ki bodo potekale v letošnjem letu.

Želimo si, da bi se v naše društvo včlanilo več mlajših upokojencev, ki bodo s svojimi aktivnostmi pripomogli, da bo društvo uspešno nadaljevalo svoje poslanstvo.

Vsi, ki se trudite za naše člane s svojim prostovoljnim delom, HVALA vam, bodite to kar ste, še naprej.

 

Naj bo leto, ki je pred nami,  pot dobre volje, ljubezni in zdravja!

Irena KRAMAR,  predsednica društva

Delo DU v jesenskem obdobju

Člani Društva upokojencev smo tudi v  poletnih in jesenskih mesecih bili zelo aktivni, saj smo  se odločili, da v letošnjem letu ponovno obudimo »Teden upokojencev« in s tem obeležimo 65-letnico obstoja društva in 70-letnico Zveze društev upokojencev Slovenije. Program prireditev je potekal ves teden, od 5.9 do 10.9.2016.

Aktivni smo bili na vseh področjih:

Kulturna sekcija pod vodstvom Ive Slabe je bila zelo aktivna, doživeli smo lep literarni večer z Mijo Bernik, prof. Literarna skupina je bila na strokovni ekskurziji v Trstu in Sežani in po poti Srečka Kosovela v Tomaju.

Ženski pevski zbor Mavrica, je sodeloval na 16. Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki je potekal septembra v Cankarjevem domu.

V septembru sta naša pevska zbora pričela z rednimi vajami, saj sodeluje tudi z drugimi društvi na raznih prireditvah. Vadijo enkrat tedensko in se trudijo pridobiti nove moči in v svoje vrste vabijo nove pevce, predvsem moške.

V 26. novembra ob 18. uri  bosta Mešani pevski zbor in Mavrica, z gosti, v Kulturnem centru priredila koncert Jesen je tu. Prisrčno vabljeni!

Kot vsako leto pa bodo nastopili na komemoraciji pri spomeniku NOB v Litiji.

Citrarji so začeli z jesenskimi vajami. Koncert v veliki dvorani Delavskega doma Trbovlje je navdušil poslušalce. V mesecu oktobru  je naš Citrarski orkester Srebrne strune uspešno nastopil v hotelu Delfin v Izoli.

Uspešno so delovale ustvarjalne delavnice pod vodstvom Milene Dimec. Vodje in mentorji dejavnosti si želijo več prostovoljcev, ki jih v tem trenutku primanjkuje. S svojimi izdelki so se  predstavili na stojnicah, mnogo njihovih izdelkov je bilo uporabljenih za društvene potrebe.

Do konca leta bomo izdelali  približno 200 voščilnic za potrebe društva.

Sodelovali smo tudi z drugimi društvi Občine Litija,  na prireditvah v mestu, kjer smo na  stojnicah predstavili naše izdelke.

Člani, ki delajo v ustvarjalnih delavnicah se bodo v jesenskih mesecih še nekajkrat pojavili na različnih prireditvah: ob 70-letnici Doma Tisje z izdelki varovancev in svojimi, ob prvem rojstnem dnevu enote Doma Tisje v Litiji, na stojnici na Bogenšperku (noč čarovnic), na stojnici v Šmartnem (Martinov sejem – 11. 11. 2016), kot mojstrica bo v Izoli sodelovala Slavi Janež, kot mentorici pa Jelka Zajc in Milena Dimec. Verjetno pa bo prišlo še kakšno povabilo.

Člani socialne sekcije in prostovoljke se trudijo, da tudi naši najstarejši člani in bolni čutijo pripadnost društvu. Članom ob okroglih obletnicah, Starejšim od 80 let pa vsako leto pošljemo voščilnico ob rojstnem dnevu popestrimo njihov praznik.

Zelo pomemben je projekt ZDUS-a »Starejši za starejše«, koordinatorka je Ani Ponebšek, ki  ji pri realizaciji pomagajo prostovoljke. Obiskujejo starejše od 69 let, povezujejo se s CSD, domom Tisje in RK.

V oktobru smo  tudi letos organizirali srečanje starostnikov nad 80 let, pripravili smo jim kulturni program in pogostitev.

Še naprej bomo sodelovali z Domom Tisje in novo enoto Doma Tisja Šmelc, z obiski prostovoljcev in prireditvami, pa tudi na sprehodih.

Število obiskovalcev pri Optimistih in Čaju ob petih številčno ni veliko, vendar so to zelo pomembna srečanja za tiste, ki se jih udeležujejo, kar je za posameznika so neprecenljivo, saj pomenijo vzdrževanje in negovanje socialne mreže, beg iz osamljenosti in zadovoljstvo, da enkrat na teden pokramljajo.

Izletniška sekcija je uspešno organizirala nekaj izletov, Trgatev na Vipavskem, h  Krimmlskim slapovom na Koroško in  tako priljubljen izlet V neznano. V novembru bodo izvedli  izlet na Primorsko-praznik kakija, če bo dovolj prijav še izlet v Lenti, decembra pa Božično-novoletno praznovanje.

Tudi Planinsko pohodniška sekcija ne počiva, vsak mesec pripravijo dva pohoda, za njimi je tudi že pohod Ne vemo kam, v novembru pa bodo organizirali pohod Poljčane-Studenice-Mart, v decembru pa se udeležili vsakoletnega pohoda na Tisje.

Športniki so v »Tednu upokojencev«   sodelovali  v kegljanju, balinanju, pikadu in šahu.

Ponovno smo lahko ponosni na žensko kegljaško ekipo, ki je na republiškem tekmovanju dosegla prvo mesto in  so državne prvakinje. Športna komisija ZDUS obljublja, da bo v naslednje letu 2017 organizator tekmovanja v šahu DU Litija.

Tudi kadrovska komisija pod vodstvom predsednice Martine Kralj je delovala na več področjih, trudi se pri pridobivanju novih članov, skrbi za obveščanje  o delu društva, urejanje spletne strani in za pisanje kronike društva, ter tudi pri posameznih aktivnostih ZDUS.

Kot vsako leto, so naši prostovoljci ob začetku šolskega leta, pomagali policiji pri varovanju šolarjev na  poti  v šolo.

Ponovno so se pričele meritve sladkorja, krvnega tlaka in holesterola, zato vabimo naše člane, da se  udeležijo merjenja.

To je le nekaj utrinkov naših aktivnosti, katere so potekale v jesenskem obdobju  in bodo potekale do konca leta.
Želimo si , da bi se v naše društvo včlanilo  vedno več mlajših upokojencev, kateri bodo s svojimi aktivnostmi pripomogli, da bo društvo nadaljevalo uspešno in aktivno delovanje. S pomočjo starejših aktivnih članov, nam njihove dragocene dolgoletne izkušnje delovanja v društvu zelo koristijo in smo jim za njihova sodelovanje zelo hvaležni.

Vse člane društva vabimo, da ponovno pregledajo program društva na letni zloženki in na spletni strani in se vključijo v ponujene dejavnosti. Spremljajte posamezne razpise dogodkov in dejavnosti na oglasni deski društva in na spletni strani. Zakaj bi samevali doma, če se lahko razvedrite v prijetni družbi vrstnikov.

Vabimo vse, ki še niste naši člani, da se nam pridružite. Prijazno vas bomo sprejeli med se, da aktivno in zadovoljno preživljate tretje življenjsko obdobje.

V prihajajočih mrzlih zimskih dneh vam želim prijetno počutje v vaših toplih domovih.

V vodstvu društva pa že snujemo program za prihodnje leto.

29.10.2016                                                                                              

 Irena Kramar, predsednica društva

 

 

                                                                                                                              


 

 

 

 

USPEŠEN TEDEN UPOKOJENCEV

V upravnem odboru Društva upokojencev smo se odločili, da v letošnjem letu ponovno obudimo Teden upokojencev in s tem obeležimo 65-letnico obstoja društva in 70-letnico Zveze društev upokojencev Slovenije. Program prireditev je potekal ves teden, od 5.9 do 10.9.2016.
V ponedeljek smo se zbrali v Osnovni šoli Gradec, kjer je potekala OKROGLA MIZA, ki smo jo poimenovali »Jesen življenja, skrb za starejše in  medgeneracijsko sodelovanje«, s katero smo želeli osvetliti  to področje dela v naši občini. Zanimivi so bili predlogi za izboljšanje razmer in položaja starejših v občini. Verjamemo, da bodo pobude in predlogi dobra osnova za obravnavo na Svetu za starejše pri županu, ki je zadnja leta zamrl. V razpravi je sodelovalo tudi nekaj prostovoljcev, ki so predstavili svoje delo in tudi vztrajnost pri premagovanju osebnih  težav.

V torek dopoldan smo v društvenih prostorih organizirali USTVARJALNO DELAVNICO, ki je bila namenjena medgeneracijskemu sodelovanju.  Povabili smo otroke iz vrtca Ribica in Osnovne šole Litija. Za vse obiskovalce smo pripravili priložnostno razstavo izdelkov naših članov.
V torek zvečer je v Modri sobi Kulturnega centra Litija potekal izjemen  Literarni  večer z gostjo Mijo Bernik prof., na temo 3 novele. Zanimivo predstavitev  izbranih novel naših in tujih avtorjev sta popestrili  citrarki  in pevski  trio.

V sredo dopoldne so naši športniki tekmovali v kegljanju na litijskem kegljišču, v četrtek dopoldne pa se je tekmovanje nadaljevalo v pikadu, balinanju in šahu.

Četrtkovo popoldne je bilo namenjeno  DRUŽABNU SREČANJU,

 na prostoru Ribiške družine. Kratkemu kulturnemu programu je sledil zabavni program  ob glasbi, jedači in pijači.

Veselo smo se zavrteli ob zvokih glasbe in uživali v  druženju.

Na PETKOVEM POPOLDNEVU smo skupaj z U3 v Mestnem muzeju  prisluhnili našemu pevskemu zboru in si ogledali razstavo Pozabljene vezenine.

V soboto smo se odpravili  na pohod »PO STOPINJAH ČOLNARJEV«, ki ga je vodila vodja Mestnega muzeja Helena Hauptman, prof. Sprehod po Litiji  je bil zelo zanimiv in poučen.

Številne dejavnosti  našega društva  smo tako skozi ves teden prikazali v živo in prepričana sem, da se bo naš trud obrestoval, saj želimo, da bi se člani našega  društva čim več družili, ohranjali in navezovali nove stike, si povedali kaj zanimivega in lepega in pozabili na vsakdanje skrbi.

 Posebna zahvala za uspešno izveden  »Teden upokojencev« gre  Kalu Lemutu za pripravo in izvedbo okrogle mize, Adiju Slabetu za multimedijsko podporo, Ivi Slabe za organizacijo Literarnega večera, Mileni Dimec za organizacijo in pripravo ustvarjalnih delavnic, Mirku Plazniku za organizacijo in izvedbo športnih iger ter pomoč pri organizaciji družabnega srečanja in  Heleni Hauptman za vodenje pohoda. Zahvaljujem se tudi  našim pevcem in vsem tistim, ki ste kakorkoli pomagali pri uspešno izvedenem »Tednu upokojencev«.

 

Irena Kramar, predsednica

13..9.2016

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe