O delu DU v prvem polletju in pogled v naprej za leto 2017

Delo Društva upokojencev je bilo v prvem polletje v letu 2017 pestro in zanimivo, saj smo delovali na vseh področjih, kot so: kultura, sociala, šport, pohodništvo in izletništvo, ustvarjalne delavnice, da bi našim članom omogočili čim bolj kvalitetno življenje.

Kulturna sekcija je delovala na treh področjih, pevskem, literarnem in citrarskem področju.

Za ljubitelje petja delujeta mešani pevski zbor in ženska vokalna skupina Mavrica, ki je z nastopi popestrita številne prireditve in organizirata samostojne koncerte.

Letos smo organizirali že 19. srečanje upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja na Vačah.

Že peto leto pa deluje tudi literarna skupina, v kateri snujejo udeleženci kratko prozo in poezije, pripravljajo proslave in literarne večere.

Literarna skupina je gostovala v domu Tisje in v Kulturnem centru s prireditvijo Moja najljubša, kjer smo člani literarne skupine recitirali pesmi, bolj ali manj znanih slovenskih avtorjev.

Ob prazniku žensk, ob dnevu žena in materinskem dnevu je pripravila prireditev Pustile so sledi, v spomin na ženske v naši okolici s katerimi smo živeli in se srečujemo z njihovo dediščino.

Skupaj s knjižnico Litija smo organizirali Bralno značko za odrasle, prebrali smo kar nekaj knjig tujih in domačij avtorje. V goste smo povabili mlado pisateljico Sabino Štubelj.

Prijeten zaključek so nam pripravili v knjižnici s prevajalko Tino Mahkoto in mladimi litijskimi ustvarjalci iz skupine Karte.

Člani literarne skupine so se skupaj z planinci odpravili na izlet v Belo krajino, ogledali so si Župančičevo spominsko sobo v gostišču Župančičev hram. V Radovici so v šoli Brihtna glava prisostvovali učni uri v šoli.

V društvu poteka učenje citer in citrarski orkester Srebrne strune, ki so pripravili bogat koncert, v Kulturnem centru Litija, medse pa so tokrat povabili še soliste.

Večer so popestrile tudi gostje, citrarska skupina Notice in plesna skupina Češminke iz Domžal.

Poleg vseh raznih prireditev, je naša socialna sekcija učinkovito reševala socialna vprašanja za dvig kvalitete življenja naših članov.

Socialna sekcija je ena najstarejših oblik delovanja našega društva. Najpomembnejši je projekt ZDUS-a je Starejši za starejše. Naše prostovoljke obiskuje starejše nad 69 let jim pomagajo pri raznih opravilih, jim krajšajo čas s pogovori in uredijo kakšne zadeve, ki jih sami ne zmorejo. Ob življenjskih jubilejih, ob okroglih obletnicah in vsem starejšim nad 80 let pišemo čestitke, ki jih izdelujejo naše delavnice.

 V sodelovanju z Rdečim križem, je medicinska sestra merila holesterol, sladkor v krvi in krvni tlak. Sodelovali smo z domom Tisje in novo enoto Šmelc.

Ustvarjalne delavnice so oblika druženja in so potekala v spomladanskem času, za društvene potrebe smo izdelovali različne izdelke in čestitke. Poteka tudi medgeneracijsko sodelovanje s predšolsko in šolsko mladino. Svoje izdelke so razstavljali na raznih prireditvah v občini in drugje po Sloveniji.

Člani skupin Optimisti in Čaj ob petih so se zbirali v društvenih prostorih vsak teden, poklepetali o vsakdanjih stvareh, poskrbeli so tudi za peko peciva za društvene namene.

Delovanje športne sekcije je bilo zelo pestro in uspešno, v okviru društev Zasavske pokrajinske zveze, so se naši športniki uvrstili na državno prvenstvo kar v treh panogah, v balinanju ženske in moški in kegljanje ženske.

Zelo pestra je že utečena dejavnost pohodniško planinske sekcije, ki s prenovljenim programom ponuja tudi lažje pohode za širši krog članov in je v prvem polletju izvedla že enajst pohodov.

Sekcija za organiziranje izletov in srečanj je pripravila zanimive izlete in različna druženja.

Tudi letos smo pripravili aktivnosti za Teden upokojencev, ki se je odvijal od ponedeljka do ponedeljka, pripravili smo pester in zanimiv program.

V društvenih prostorih smo se srečali predsedniki društev litijske in šmarske Občine, našemu vabilu se je odzval tudi župana Občine Litija Franci Rokavec.

Ugotovili smo, da je na določenih področjih delo podobno v vseh društvih, da je veliko povezovanja na področju športa, pohodništva in kulture. Župan nas je razveselil z novico, da bo ustanovil Svet za starejše in Info točko, proučili bodo tudi možnost brezplačnih prevozov za starejše v občini.

Športniki so se pomerili v različnih športih. Pohodniki so se odpravili po bližnji okolici Litije, Strešni vrh in po poti čolnarjev.

Citrarski orkester Srebrne strune je v sredo zvečer, s svojim nežnim zvokom osvojil srca poslušalcev v Kulturnem domu Litija.

Obiskali so nas otroci iz vrtca Ribice, kjer smo združili pisavo predsednikov društev z risbicami teh otrok. Naredili smo papirnate ladjice, ki so jih ob rojstnem dnevu reke Save spustili v reko. Obiskali so nas že drugo leto in tako načrtujemo tudi za naprej.

Teden upokojencev smo zaključili z družabnim srečanjem in bogatim srečelovom. Vse te dogodke je ovekovečil naš strastni fotograf Milan Amon.

Komisija za kadrovska vprašanja se je trudila za pridobivanje novih članov, skrbela za obveščanje o delu društva, urejanje spletne strani in pisanje kronike društva.

Pripravila predloge za priznanja zaslužim članom. Spodbudila bo tudi aktivnosti za volilni zbor članov prihodnjo pomlad.

To je le nekaj utrinkov našega dela v šestih mesecih.

Pol leta je hitro minilo in že gledamo naprej, z dobro voljo bomo zmogli uresničiti naloge, ki smo si jih zadali s programom.

Najpomembnejša naloga, ki smo si jo zadali je organizacija državnega prvenstva v šahu.

Pevke in pevci bodo še naprej vadili za razne koncerte in prireditve.

Planinci in izletniki bodo organizirali pohode in izlete po že začrtanem programu.

Kulturna in literarna skupina bosta pripravljali razne prireditve in literarne večere.

Športniki bodo s svojimi treningi krepili telo in duha.

Socialna sekcija bo tako kot že vrsto let obiskovala naše člane na domu, tiste, ki se ne morejo udeleževat kakšnih aktivnosti v društvu in izvajala ostale aktivnosti po programu. Posebno pomemben dogodek je vsako leto sprejem starejših od osemdeset let.

Tukaj so ustvarjale delavnice, ki se že vrsto let trudijo zase in za naše društvo z izdelavo vizitk in najrazličnejših daril za naše člane.

Kot že mnogo let, nameravamo tudi letos pospremiti šolarje prve dni z varovanjem na poti v šolo.

Še naprej se bomo trudili za vas, drage članice in člani društva, da bomo lažje in lepše skupaj preživljali jesen življenja. Nove upokojence pa še vedno vabimo k včlanitvi v društvo, saj vam bo v družbi vrstnikov življenje bolj pestro in prijetno.

Želim vam prijetno, ne prevroče poletje, dolgo toplo jesen in ne mislimo še na zimo.

Irena Kramar, predsednica DU

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2264099

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe