Obeležili smo drugi DAN Zveze društev upokojencev Slovenije

Dan Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) smo letos drugič obeležili s prireditvijo, na kateri so govorci opozorili tudi na potrebne ukrepe za upokojence. Predsednik zveze Janez Sušnik je poudaril pomen dialoga s predstavniki vlade.

Na prireditvi 28. novembra 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je zbralo več kot tristo predsednikov društev upokojencev in drugih gostov, na njej pa so podelili tudi nagrade predstavnikom posameznih društev. Predsednik ZDUS-a Janez Sušnik je v nagovoru pojasnil, da se društva upokojencev po vsej državi ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, od sociale, kulture do športa, krovna organizacija pa ima nalogo, da pospešuje delo teh organizacij in da ima tudi stik z vlado, pri kateri poskuša doseči, kar upokojencem pripada.

Spomnil je, da so pred volitvami obiskali nekatere politične stranke in da je bilo tako tudi v koalicijsko pogodbo zapisanih veliko stvari iz njihovega memoranduma, ki so ga takrat izdali. "Do izvedbe je seveda malo težje," je ocenil.

Ob tem je pojasnil, da niso najbolj zadovoljni z ukrepi, ki jih prinaša zakon o izvrševanju proračuna, in sicer v zvezi z letnim dodatkom. Dodal pa je, da se zaveda, da mora vlada uskladiti različne interese in da je treba biti pri ukrepih previden.

Veseli ga, da ga je premier Šarec za prihodnji teden povabil na pogovor, saj meni, da lahko le s pogovorom dosežejo želeno. Ob tem je spomnil na ne usklajevanje pokojnin v preteklosti in na nizek odmerni odstotek za pokojnine.

Tudi predsednik vlade Šarec je poudaril, da bo treba v prihodnje, čeprav ne bo lahko, marsikaj narediti. Omenil je odmerni odstotek, usklajevanja pokojnin in tudi nekatere dolgoročne ukrepe. Spomnil je, da čakamo demografski sklad, da starejši potrebujejo trajnostno oskrbo in da se povečuje delež ljudi, ki se bojujejo z demenco. "Tega se bo treba lotiti z vso resnostjo in se tudi bomo," je zagotovil. Poudaril pa je, da se vsega ne da narediti čez noč.

Predsednik vlade je sicer v nagovoru omenil, da je moral že kot župan usklajevati različne interese in da so tudi s kamniškim društvom upokojencev lepo sodelovali. Tako po Šarčevih besedah poznajo težave upokojencev in tudi lepe stvari. "Vaša društva so nepogrešljiv del naše države," je poudaril in dodal, da skrbijo, da ljudje ne ostanejo na svojem zapečku, ampak gredo kam in se družijo. Prav je, da v zadnjem obdobju življenja gledate na svet z optimizmom, veseljem, da se ne zapirate samo med štiri stene," je prepričan.

Med trinajstimi pokrajinskimi društvi v Sloveniji je Društvo upokojencev Litija, dobilo priznanje za najboljše društvo Pokrajinske zveze Zasavja. Lani je to priznanje prejelo DU Trbovlje.

Zahvaljujem se mojim sodelavcem, saj si z njihovim prostovoljnim in požrtvovalnim delom zaslužimo to priznanje, z željo, da tako nadaljujemo tudi v prihodnje. Prepričana sem, da sodimo v sam vrhu najboljših društev v Sloveniji.

Irena Kramar, predsednica društva

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1350444

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe