POMEMBNI DOGODKI DRUŠTVA V PRVEM POLLETJU

OBSEŽNO IN ŽIVAHNO DELO

Tudi letos smo se in se bomo še naprej prostovoljci društva upokojencev trudili za vas, drage članice in člani društva.

Člani Društva upokojencev Litija, smo se marca zbrali na letnem zboru članov.

Obravnavali smo poročilo o poslovanju, finančno poročilo, poročilo Nadzornega odbora, sprejeli program dela in finančni načrt za leto 2019.

Podelili smo 7 priznanj članom za večletno prizadevno in uspešno delo.

V mesecu februarja, je naša Literarna skupina pripravila prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Na citre sta nam zaigrali citrarki Mili in Pavla, z njima sta zapela Beti in Janez, naše članice Martina, Ivanka in Mila,  pa so se predstavile z recitacijami. Gost večera je bil mlad, nadarjen kitarist,  David Mahkovic. Ogledali smo si bogato dogajanje v našem društvu skozi fotografski objektiv ki ga je ob glasbeni spremljavi citer zbral in uredil Milan Amon. V mesecu marcu ob obeh praznikih žensk nam je literarna skupina pripravila predavanje Moder človek se ne stara, predavatelja Andreja Pešca, univ. dipl. politolog. Bilo je nekoč smo literati DU Litija poimenovali prireditvi, s katerima smo obeležili dva lepa dogodka v Domu Tisje. Na Valentinovo smo gostovali v Šmelcu , na Gregorjevo pa v matičnem domu v Črnem potoku. Poleg lepih pesmi, ki jih je zapel naš pevski kvartet, Beti in Janez Prašnikar, Pavla Pavlin in Dragi Turnšek, ob spremljavi kitare, so članice naše skupine Slavka Matoz, Pavla Pavlin in Eli Škoberne, obiskovalcem prebrale svoje lastne zapise o življenju nekoč.

Literarna skupina je organizirala strokovno ekskurzijo v Prekmurje, obiskali smo hišo Miška Kranjca in bili na razglednem stolpu Vinarium Lendava. Skupaj s Knjižnico Litija je organizirala podelitev priznaj bralne značke Srčni bralec, kjer smo se bralci srečali s pisateljico Bronjo Žakelj , ki nam je predstavila njeno knjigo Belo se pere na devetdeset.

Ustvarjalne delavnice so imele polne roke dela. Februar in marec sta bila tako v znamenju sodelovanja in izvedbe delavnic v društvu, ki so bile dobro obiskovane, sodelovale so tudi članice ustvarjalnega krožka Marjetice iz Hrastnika.

 Spoznali smo tiskanje na tkanino, na nakupovalno vrečko, podali smo se v svet lesa, servietne tehnike in nastale so panjske končnice, različne tehnike poslikave  malih okrasnih cvetličnih lončkov   mali medoviti vrtov, Naučili smo se kako narediti velikonočni motiv v pick point, šivani tehniki. Sodelovale so s Čebelarsko zvezo Slovenije. Na Brdu, so ustvarili knjižico Čebele, 2. del. Izvajali delavnice na Celjskem sejmu v sodelovanju s ČZS in tako bili tudi promotorji DU Litija. Pripravili smo še eno zunanjo delavnico; v Šmelcu, kjer smo izdelali rože iz embalaže za jajca. V sodelovanju z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno smo sodelovali na njihovih brezplačnih delavnicah v mestnem muzeju Litija, ko smo pletli peharje iz ličja in se poskusili v pravem pletarskem delu, družili smo se tudi pred velikonočnimi prazniki, ko smo kvačkali (obkvačkali) stiroporna jajca kot praznično dekoracijo. Sodelovali smo, na povabilo hotela Delfin in v organizaciji ZDUS, na delavnicah na Majski fešti, na Gospodarskem razstavišču (v sklopu ZPZDU) in ostalih zvez aktivni ustvarjalci  z delavnico , ki smo jo naslovili preprosta kaligrafija, Ivan Blažič pa je na posebno povabilo ZDUS, na stojnici hotela Delfin promoviral delavnice in pokazal tehniko in izdelke v šivani tehniki. S stojnico smo sodelovali tudi na srečanju Zasavske PZDU v Rimskih Toplicah.

Naše prostovoljke so obiskovale člane v domu starejših Tisje, enoti SVC, bolne na domu in člane, ki so stari več kot 80 let. Trudili smo se , da tudi naši najstarejši člani in bolni čutijo pripadnost društvu. Naše prostovoljke jih obiščejo na domu, se z njimi pogovarjajo in jim polepšajo dan. Starejšim nad 80 let in okroglih obletnicah smo z voščilnico ob rojstnem dnevu popestrili njihov praznik.

Vsako prvo sredo v mesecu, je v sodelovanju z RK je medicinska sestra merila sladkor v krvi in holesterol. Nadaljevali smo tudi z projektom »Starejši za starejše«, za boljšo kakovost življenja doma. Koordinatorka Ani Ponebšek je s svojimi prostovoljkami obiskovala starejše nad 69 let. Pogovorna skupina Optimisti in Čaj ob petih sta se srečevali ob torkih v prostorih društva, si krajšali čas s pogovori in raznimi ročnimi deli.

Športniki so sodelovali na tekmovanjih Zasavski PZ v različnih športih. Naše balinarke so zasedle prvo mesto in se uvrstile na državno prvenstvo ZDUS. Letos bo DU Litija organizator državnega prvenstvo v kegljanju.

Planinsko pohodniška sekcija tudi v mrzlih zimskih dneh ni počivala, izvedli so vse pohode, ki so si jih zadali v programu v prvih petih mesecih, razen dveh, zaradi slabega vremena.

Izletniška sekcija je za 8. marec proslavila kar dva praznika, dan žena in štirideset mučenikov. V gostilni na Dobovici so se po dobrem prazničnem kosilu še zavrteli ob zvoku harmonike. V februarju so se podali v Ljubljano, si ogledali TV Slovenija in Botanični vrt s tropskimi rastlinami.

Udeležili smo se prireditev Dnevi medgeneracijskega sožitja, tokrat z vlakom, ki jih je pripravila Zveza društev upokojencev Slovenije, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Prvi dan smo prisostvovali slavnostni otvoritvi, ogledali smo si razstavo društev iz vse Slovenije. Milena Dimec in Jelka Zajc sta prikazali različne tehnike kaligrafije (pisanje različnih pisav). Ivan Blažič pa izdelovanje voščilnic pick point. Odprti oder so popestrile plesalke DU in U3 s Countri plesno skupino Rodeo. Uric poezije-srečanja literatov so se udeležili kar trije naši člani z recitacijami pesmi: Mila Grošelj, Slavka Matoz in Ivan Blažič. V sredo 15. maja so naši pevci nastopili na srečanju pevskih zborov DU Slovenije.

Preživeli smo lepa dva dneva na Gospodarskem razstavišču in dokazali, da s svojimi člani društvo še zmore sodelovati na večjih prireditvah.

Največ časa nam je vzel Teden upokojencev, saj smo za vsak dan v tednu pripravili aktivnosti.

Letos je Društvo upokojencev že četrto leto organiziralo Teden upokojencev. Program prireditev je potekal ves teden od 25. do 31. maja.

 V soboto, 25. maja 2019, je društvo DU Litija organiziralo že 21. srečanje Upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja na Vačah v sodelovanju z Društvom GEOSS. Sodelovalo je pet zborov.

V ponedeljek smo se zbrali v društvenih prostorih Socialna sekcija skupaj s prostovoljkami društva in projekta »Starejši za starejše«, ki obiskujejo starejše na domu in domovih starejših občanov v Tisju in SVC. Pregledali smo delo socialne sekcije, ki deluje že 21 let, spomnili smo se pred vsem tistih, ki že 21 let obiskujejo starejše, to so: Mila Grošelj, ki je bila ustanoviteljica socialne sekcije, Mari Češek in Ani Ponebšek. Naše prostovoljke obiščejo na leto okoli 500 do 600 starejših občanov. V socialno sekcijo spadajo tudi prostovoljci ustvarjalnih delavnic, ki izdelujejo najrazličnejše izdelke, za potrebe društva, razstavljamo jih v Občini Litija in po vsej Sloveniji. Zelo pomembno je medgeneracijsko sodelovanje, zadnja štiri leta, sodelujemo s šolami in vrtci, kjer jih učimo izdelovanja različnih izdelkov. V sredo so se naši športniki pomerili v športnih dejavnostih. V četrtek, 30 maja, pa je bilo še posebej slovesno, saj je naš citrarski orkester Srebrne strune praznoval svoj 10. jubilejni koncert z naslovom Ko strune citer zapojo. Koncert, na katerega so povabili še mlade pevke in znane slovenske citrarje. V petek, 31.maja, pa smo se skupaj poveselili ob prijetni glasbi, zabavnih igrah, srečelovu in seveda dobri jedači in pijači na pikniku pri Ribiškem domu.

Komisija za kadrovska vprašanja se je trudila za pridobivanje novih članov, skrbela za obveščanje o delu društva, urejanje spletne strani in pisanje kronike društva.

Pripravila predloge za priznanja zaslužnim članom društva, prav tako je delovala stanovanjska komisija.

Tudi poleti aktivnosti društva ne bodo mirovale. Planinci pohodniki bodo organizirali pohode po sprejetem programu, le v malo hladnejše in višje kotičke naše domovine, prav tako izletniška sekcija bo v juliju, avgustu in septembru organizirala zanimiva izlete, kulturna sekcija pa avgusta ogled predstave v gledališču Studenec. Balinarke športne sekcije pa se bodo udeležile državnega prvenstva ZDUS.

HVALA vsem, ki se s svojim prostovoljnim delom trudite za naš člane.

Dragi upokojenci, vabimo vas, da se nam pridružite, v družbi sovrstnikov je življenje lepše in pestrejše.

Želim vam prijetno, ne prevroče poletje in mir v duši.

Irena Kramar, predsednica društva

17.6.2019

 

 

 

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1599845

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe