TESTIRANJE DEMENCE - PROJEKT POMNI

V začetku aprila se bodo v sklopu neprofitnega projekta Pomni po vsej Sloveniji pri starejših od 60 let začela odvijati brezplačna presejalna testiranja za zgodnje odkrivanje demence. Pri posameznikih, ki se bodo na spletni strani omenjenega projekta prijavili za testiranje spomina, bodo opravili šest presejalnih testov, med katerimi je tudi slovenska inovacija. Pri tej se z neinvazivno in nebolečo metodo EEG (elektroencefalografija), torej bistveno drugače od doslej uveljavljenih psiholoških presejalnih testov, pridobi ocena integritete možganskega živčnega omrežja in posledične učinkovitosti pretoka informacij med različnimi možganskimi regijami. Raziskovalci in zdravniki, vključeni v projekt, pričakujejo zanimive in povedne rezultate, zato bodo vzporedno izvedli tudi znanstveno študijo, v sklopu katere nameravajo primerjati natančnost zaznave uporabljenih presejalnih testov.

Sredstva, ki jih imamo zdaj na voljo, bodo zadostovala za približno 500 testiranj – če bomo pridobili še dodatne donacije, pa upamo, da jih bomo opravili še veliko več.

Zgodnja prepoznava kognitivnih motenj izboljša kakovost življenja bolnika in njegovih bližnjih

V projektu sodelujejo oziroma bodo sodelovali številni strokovnjaki, od nevrologov do kliničnih psihologov, od psihiatrov do raziskovalcev – in vsi so si edini, da gre za obetaven pristop, ki lahko pripomore k novim dosežkom na področju zgodnejše prepoznave demence.

 Nekaj tednov bomo zbirali prijave tistih, ki bi želeli opraviti testiranje za zgodnje odkritje demence, pri čemer je treba vedno znova poudariti, da takšno presejalno testiranje ni diagnostika; tudi če je rezultat slabši, to še ne pomeni, da imamo demenco. Demenco lahko diagnosticira samo zdravnik specialist, medtem ko so presejalni testi lahko pomemben podatek, ki pokaže, da že imamo določene težave in da bi bilo smiselno obiskati zdravnika.

Več o testiranju dobite na internetni strani projekt POMNI.

Lahko jim pišete na naslov: info@pomni.si

 

Pripete datoteke

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2024539

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe