Socialna sekcija

Program za leto 2019

V letu 2019 bomo nadaljevali projekt ZDUS-a, Starejši za starejše. Koordinatorki Ani Ponebšek pri realizaciji programa pomagajo prostovoljke. Obiskujejo starejše od 69 let. Po potrebi se povezujejo s Centrom za socialno delo,, Domom Tisje, v obeh enotah, ter Rdečim križem Litija (v obliki prehranskih paketov).

Optimisti so člani, ki se združujejo v pogovorni skupini z istim imenom enkrat tedensko v prostorih društva. Pridružite se jim lahko vsak torek od 15. do 16. ure. Vodita jih Ivan Blažič in Ani Ponebšek. Program bodo obogatili z dejavnostjo, ki so jo poimenovali Minute za spomin. Enkrat na leto pa se podajo na drugo lokacijo (lani na Zeliščarsko domačijo Pivec), v prihodnje načrtujejo druženje – lokacija je še skrivnost.

Druga pogovorna skupina, ki ima že dolgo življenjsko dobo – več kot trideset let, je Čaj ob petih. Vodja skupine je Martina Plaznik. Zberejo se spontano, brez obveze, da je potrebno priti. Pogovorijo se o vsakdanjih stvareh, pokomentirajo aktualne dogodke in se preprosto družijo; vsak torek od 17. do 18. ure. Program bodo v letu 2019 razširili: kvačkanje in pletenje bodo članice širile med osnovnošolci, pripravile bodo tekmovanje v pletenju (v sodelovanju z drugimi društvi, od januarja do konca aprila), pripravile bodo letno razstavo ročnih del in povabile vse, ki ustvarjajo – zadnja četrtina koledarskega leta.

Stalne dejavnosti:

  • Obiski članov DU v Domu Tisje in enoti v Litiji, Šmelc, obiski bolnih na domu; urnik je prilagojen potrebam
  • Obiski članov, starih več kot 80 let, ob življenjskih jubilejih.
  • Pisanje čestitk (ki jih izdelajo v ustvarjalnih delavnicah, piše jih Janez Kres), le-te dobijo člani ob okroglih obletnicah in vsi starejši od 80 let.
  • Srečanje starejših od 80 let je enkratna vsakoletna dejavnost, ki se zgodi konec oktobra s kulturnim programom in pogostitvijo. Ob tej prireditvi združijo moči sodelavci in člani društvenih sekcij.
  • Medgeneracijsko sodelovanje se je aktivneje začelo 2014 in je sedaj v polnem teku; tudi letos bodo člani sodelovali z vrtcem in osnovno šolo (v teku je projekt NVO gre v šolo)., vezenje... Medgeneracijsko sodelovanje, ki je prostovoljska dejavnost, je namenjena širjenju pozabljenih znanj, veščin, rokodelstva (izdelki iz ličja – copati, peharji, pletenje nogavic...)
  • Skrb za nemoteno delovanje v zvezi z letovanjem članov društva.
  • Merjenje holesterola, sladkorja in krvnega tlaka poteka v sodelovanju z Rdečim križem in je stalnica v delovanju (ob torkih med 9. In 10. uro v društvenih prostorih).
  • Sodelovanje z novo enoto Doma Tisje Litija (Šmelc). Člani ustvarjalnih delavnic bodo sodelovali v predprazničnem času (velika noč, božič in novo leto), ter po potrebi kot prostovoljci gibalno oviranim oskrbovancem in kot vodje in mentorji ustvarjalnic.
  • Slovo od umrlih članov z društvenim praporom, osmrtnico na društveni oglasni deski in izobešeno žalno zastavo.

 

Milena DIMEC, vodja sekcije

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1603262

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe