Srečanje starejših od 80 let

Lepo se je bilo srečati z našimi najstarejšimi člani nad 80 let, v torek 24. oktobra 2017, v gostilni Kovač. To je bilo že 14. srečanje najstarejših članov, ki jih vsako leto povabimo, obdarimo in pogostimo. Letos se je srečanja udeležilo 65 članov nad 80 let od skupno 250.

Udeležence so pričakale lepo pripravljene mize, obložene s sadjem in raznovrstnim pecivom, ki so ga spekle naše prostovoljke. Glas harmonike Ivana Kolarja in pesmi, ki sta jih zapela Mato Savšek in Janez Prašnikar, je najprej pozdravilo navzoče. Glasba je napolnila prostor in ogrela srca. Skupaj smo zapeli pesem, Mi se imamo radi.

Prisotne je nagovorila predsednica društva Irena Kramar, se zahvalila članom, ki so že vrsto let naši člani in jim zaželela prijetno druženje. Pozdravil jih je tudi župan Občine Litija Franci Rokavec, se zahvalil za podporo društva pri izgradnji enote Doma Tisje v novem SVC, in poudaril, da smo prav upokojenci tisti , ki smo veliko pripomogli, da SVC danes deluje in je polno zaseden. Omenil je tudi že dolgo zaprti rudnik Sitarjevec, ki ga pripravljajo za oglede.

 Udeležence je pozdravila tudi Mila Grošelj, ki že vrsto let pomaga pri organizaciji srečanj.

Pogovor je stekel živahno in prijazno, vmes nam je udeleženka Fani Povše slikovito recitirala dve pesmi. Po toplem obroku smo vsakega udeleženca obdarili z rožico poslikano stekleničko zeliščnega čaja, darilce so pripravile naše prostovoljke ustvarjalnih delavnic.

Večina udeležencev je bila enotnega mnenja, da so takšna srečanja prijetna in potrebna. Mnogi med njimi jih z veseljem pričakujejo. To srečanje je namenjeno, da ohranimo povezanost z društvom, da se srečajo stari znanci, se pogovorijo o radostih in tegobah življenja. Mnogi med njimi se vidijo samo ob tem srečanju. Nam organizatorjem tega srečanja, pa je bilo v zadovoljstvo, ko vidimo, kako  so dobre volje in srečni odšli domov.

Zahvaljujem sem vsem prostovoljcem, ki so kakor koli pomagali pri organizaciji tega srečanja. Prostovoljkam za peko peciva, glasbenikom za popestritev programa, socialni sekciji za organizacijo, ustvarjalnim delavnicam za čudovito poslikavo stekleničk in vodji ustvarjalnih delavnic Mileni Dimec za čudovite ideje.

Bili smo veseli, da smo jim popestrili dan, na koncu smo jim zaželeli zdravja z željo da se naslednje leto zopet srečamo.

Zapisala,
Irena Kramar, predsednica DU Litija

Foto: Nuša Rozman

 

Drevored

ROŽNATI DREVORED

Europa Donna Slovenija je ugledna organizacija z veliko bazo članstva, z dvajsetletno prisotnostjo v našem prostoru, ki z delovanjem in vizijo uresničuje programe in razvija nove na področju zdravja.

Že tretje leto smo v oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk, z rožnatimi pleteninami za en mesec ovili drevesa, ne samo v Ljubljani ampak tudi v številnih drugih mestih po Sloveniji, ki mimoidoče opozarjajo na pomen osveščanja o raku dojk. Letos je bil cilj obleči vsaj eno drevo v vsaki občini. V Litiji je oblečen cel drevored. Akcijo so podprli tudi na Savi, Vačah, v Hotiču…

S spoštljivim odnosom do narave in dreves, ki nam predstavljajo simbol moči, ki je prisotna v vseh nas. Z nežnimi pleteninami, ki jih ovijajo, povezujemo moč in ranljivost, ki nam jo prinaša obdobje bolezni.

Že prvega septembra sta Društvo upokojencev Litija in Društvo U3 Litija in Šmartno zaorali rožnato ledino in začelo se je plesti; nastale so prave mehke umetnine. V akciji si je podalo roke toliko društev, organizacij, šol, vrtcev, posameznic – ustvarjalk, kot se to še ni zgodilo. Stopili smo skupaj in uspelo nam je. To je spodbuda za bolne, da bi ozdraveli in za zdrave, da ne bi nikoli zboleli.

Milena Dimec

 

Podelitev nagrade Državljan Evrope 2017 programu Starejši za starejše v Hiši Evropske unije v Ljubljani

30.06.2017

Dogodka se je udeležilo nekaj manj kot 100 predstavnikov prostovoljcev programa, ki jih je v Sloveniji sicer 3.500.

V okviru kulturnega programa so zbrane nagovorili evropska poslanca Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes, ki sta program parlamentu tudi predlagala za nagrado, predsednik ZDUS Janez Sušnik in nekdanja predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak, ki je zaslužna za začetek in razvoj programa. Skozi pogovor sta svoje videnje programa podala Rožca Šonc, vodja programa in Željko Kljajić, prostovoljec v programu. Nagrado je predsednik ZDUS prejel iz rok vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, mag. Klemena Žumra.

Foto: ZDUS

Vodja programa Rožca Šonc in prostovoljec Željko Kljajić

              

Starejši za starejše

Poročilo na zboru članov 30.3.2017

S prostovoljnim delom daješ del sebe tistim, ki pomoč potrebujejo, polepšaš si dan in spet koristno uporabiš svoje znanje in izkušnje. Zato prostovoljci DU Litija in DU Dole pri Litiji že dvanajsto leto delamo na projektu »Starejši za starejše za boljšo kakovost življenja doma.«

V tem obdobju smo uspeli poiskati 1087  oseb starejših od 69 let iz vrst članov in ne članov društva, se z njimi pogovoriti in izpolniti obširno anketo. Nekaj jih je tudi sodelovanje odklonilo. Kar je pa tudi razumljivo.

V letu 2016 je le 10  prostovoljcev opravilo 491 obiskov ter 207 osebam nudilo razne oblike malih pomoči (druženje, prinašanje iz trgovine, prevozi, branje in podobno.)

Z dovoljenjem oseb, ki so pomoč potrebovale, smo v dveh primerih uredili domsko varstvo, enkrat dostavo kosil, v treh primerih pa smo opravili poizvedbo na CSD-ju, oziroma uredili enkratno denarno pomoč.

Prostovoljke smo bile uspešne tudi pri razdeljevanju pomoči preko Rdečega križa (paketi s prehrano v Litiji 28, in na Polšniku 23).

Z ozirom na zgoraj navedene podatke in na število starejših  je nujno, da že danes mislimo oziroma si prizadevamo, da so službe, ki skrbijo za pomoč na domu dobro organizirane, strokovne in finančno dostopne, predvsem pa, da imamo teh služb dovolj.

Za konec zahvala  našim pridnim prostovoljkam. Naj še povem, da smo v minulem letu opravile preko petsto prostovoljnih ur. Drage prostovoljke iskrena hvala za vaš trud in prosti čas, ki ga namenite prostovoljnemu delu.

Naj še povem, da je po stažu najstarejša prostovoljka že od vsega začetka dela v projektu g. Mari Češek. Po potrebi  pa nam vedno priskoči na pomoč tudi g. Mila Grošelj. Hvala, hvala obema.

Z veseljem pozdravljam med nami g. Marjano Sladič, ki se nam je pred kratkim pridružila.

K sodelovanju vljudno vabim vse, ki vas tako delo veseli.

Trenutno nas je 10 prostovoljcev: na Polšniku 3, na Dolah 3, v Litiji 4.

Še enkrat hvala vsem za sodelovanje !

 

Litija, 27.3.2017 
Koordinatorka projekta:  Ana Ponebšek

Kulturni dogodek v Tisju

Člani literarne skupine, smo v dogovoru z vodstvom Doma Tisje, pred kulturnim praznikom, tam v torek 7. februarja 2017 pripravili kulturni dogodek. Predstavili smo program Moja najljubša,  pripravljen za petkov nastop v Kulturnem centru.

Poleg članov literarne skupine sta nastopili tudi citrarki Mili in Pavla, harmonikarka Asta  je spremljala pevca Mata in Pavlo, pri večini vsem znanih pesmi pa smo skupaj pritegnili tudi nastopajoči in stanovalci doma, ki jim je bila prireditev namenjena.

Člani literarne skupine smo recitirali pesmi bolj ali manj znanih slovenskih avtorjev, seveda tudi Prešerna, nekateri pa tudi svoje.  Bile so humorne, nostalgične in tudi žalostne, nekatere v dialektu, vsem so udeleženci prisrčno ploskali. Nekaterim so se od ginjenosti tudi zarosile oči.

Vsi pa smo uživali in dihali kot eno, saj nam je snidenje vsem skupaj pomenil prijetno doživetje.

Martina Kralj

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe