Nepogrešljiva članica našega društva

V novembrski (2017) številki revije ZDUS+ lahko preberemo dva članka, ki sta povezana z našim društvom.

Prvega (o voščilnicah v obliki ptičje hišice) smo že lahko brali na spletni strani DU Litija, sedaj bodo poslanstvo dveh mentoric (Milene dimec in Slavi Janež) spoznali tudi drugi.

V rubriki ZDUSOV ŽAROMET pa je tokrat predstavljena Milena Dimec.

Objavljamo članek, ki ga lahko najdete tudi na naslednji povezavi:http://www.zdus-zveza.si/zdusplus

Milena Dimec je slavistka po srcu in duši. Rada ima jezik, literaturo, umetnost in tu je prvi lok povezanosti z njenim zdajšnjim delovanjem. Več let, kot je bilo potrebno, je prebila v šoli, v razredu, z učenci. Njena služba je bila njen hobi. Kakšen privilegij. Bila je tudi pedagoginja in pomočnica ravnateljice.

Tudi malo drugačna je, saj si je za petdeseti rojstni dan podarila diplomo iz pedagogike in andragogike. In tu je druga povezava z danes.

Vodnarka po astrološkem znamenju je iskrena, svobodna in aktivna. Ima veliko interesov in kreativnih idej- Po upokojitvi ni čakala, da se bo kaj zgodilo samo po sebi.... Poiskala je kaligrafijo in keramiko, ki je še vedno njena velika ljubezen.

Je aktivna članica DU Litija, saj vodi socialno sekcijo in ustvarjalne delavnice. Je predsednica Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno.

Kritičnost pa jo je povezala z Zvezo društev upokojencev Slovenije, ko je komentirala izbor za Voščilnico 2014, a ni ostalo le pri kritiki, ponudila je tudi svojo pomoč. Tako je že tretje leto sodelovala s Komisijo za kulturo pri izboru le-teh in bila mentorica ustvarjalnih delavnic za izdelavo voščilnic, kjer si prizadevajo za likovno, tehnično in estetsko podobo izdelkov.

Tri leta je že tesno vpeta v sodelovanje s Komisijo za tehnično kulturo pri ZDUS. Je dvakratna ljubiteljska mojstrica na delavnicah v Izoli. Njen prispevek so tudi predavanja ob teh srečanjih, (da ne bi preveč pozabljali, kako pripraviti in izvesti delavnice). Je prostovoljka, ki se ne brani dela.

Ves čas se izobražuje in išče nove tehnike v ustvarjanju. Svoje znanje in spretnosti pa širi tudi medgeneracijsko.

Za njeno prostovoljno delo in odlične ideje smo ji v Društvu upokojencev zelo hvaležni.

Irena Kramar, predsednica društva

30.11.2017

 

Voščilnica v obliki ptičje hišice

Letošnja delavnica, v okviru Komisije za kulturo pri ZDUS, izdelovanja prazničnih voščilnic je bila že tretja in tudi ta dobro obiskana. Zbrala se je Slovenija v malem, dvajset udeležencev; in ne samo ženske, kot bi morda kdo mislil.

Mentorici, Milena Dimec in Slavi Janež (iz DU Litija), sta izbrali tematiko in tehnike.

Kdo pravi, da so pobarvanke samo listi, bloki ali knjižice z motivi?. Lahko je tudi voščilnica s povabilom, da jo oblikuje – pobarva prejemnik sam.

Dve pomembni poslanstvi je imela tokratna delavnica: izdelati voščilnice s ponovno uporabo materialov v preprosti izdelavi, ki je primerna za potrebe društva. Izdelati je možno 400 ali več vvoščilnic in tista bolj zahtevna za dušo, za umetniško izražanje, kjer so udeleženci zgibali papir v obliko ptičje hišice in jo primerno okrasili.

Rdeča nit celotne delavnice je bila novoletna smrečica in okraski zanjo; tokrat so bile to preproste bunkice (akvarelna tehnika, uporaba štampiljk, maskiranje,…) ali origami tehnika.

Svoje bogate izkušnje sta mentorici nesebično delili v upanju, da se znanje širi, da doseže čim več ustvarjalcev, da se tudi obogati, kajti več glav več ve.

In še novost: Anja Šonc, koodinatorka projekta - strokovna sodelavka I na ZDUS je posnela film o izdelavi preprostih voščilnic. Lahko si ga ogledate na naslednji povezavi: http://www.zdus-zveza.si/uspesno-izvedena-ze-3-delavnica-izdelovanja-voscilnic

Milena Dimec

 

Nagrajena voščilnica Jelke Zajec

Ponosni smo na Jelko Zajc, ki s svojim umetniškim prispevkom bogati kar tri društva...Takole je prejela prvo nagrado na vseslovenskem natečaju Voščilnica 2018, ki jo razpisuje Komisija za kulturo pri ZDUS. Na F3ŽO ji je nagrado izročila podpredsednica ZDUS Vera Pečnik.

Iskreno ji čestitamo.

28.9.2017

Milena Dimec, vodja ustvarjalnih delavnic

Irena Kramar, predsednica 

Najboljše novoletne voščilnice 2018 po izbiri ZDUS

letošnje nagrajence natečaja Voščilnica 2018.

Jelka Zajc in kruh

Jelka Zajc in kruh

Nagrajene voščilnice 2017

Nagrajene voščilnice 2017

Ocenjevanje, natečaj voščilnice 2018

Ocenjevanje, natečaj voščilnice 2018

Sodelovalo je 19 Društev upokojencev iz cele Slovenije; 39 avtorjev je na natečaj poslalo 103 voščilnice, kajti letos je komisija omejila število poslanih izdelkov na tri. To se je izkazalo za pozitivno, saj so bile vse voščilnice skrbno izbrane in tehnično skoraj popolne.

Člani komisije (v kateri je bila tudi Milena Dimec)  so upoštevali razpisne pogoje in kriterije: izvirnost, kreativnost, kvaliteta dela, moč umetniškega izraza, vsebina (likovni pristop in motiv), duhovitost.

Prav pri zadnjem je komisija ugotovila, da voščilnic s to tematiko ni veliko in da jih ustvarja le malo članov (eden ali dva).

Ugotavljajo, da so voščilnice vsako leto boljše,  dovršene, da se vedno pojavi kakšna nova tehnika; letos so bile voščilnice, kombinirane z juto in izvezene z belokranjskim tkaničenjem,  z gobelinom, v tehniki prepletanja niti (string art)…

To je rezultat prizadevanja Komisije za kulturo, ki že nekaj let organizira ne samo razpis, temveč tudi brezplačne delavnice za člane vseh društev. Zanimanje je zelo veliko in prisotna je želja, da se znanje nadgradi. V zadnjih nekaj letih je ponudba materialov, sodobnih pripomočkov  in novih tehnik izdelovanja voščilnic v velikem razcvetu.

Vse to pa se zrcali v vse kvalitetnejših, likovno, estetsko in tehnično dovršenih voščilnicah.

Letošnji nagrajenci: Rezka Arnuš iz DU Dolenjske Toplice za voščilnico »Božična pravljica« v tehniki akril, Marija Skledar iz DU Murska Sobota in Jelka Zajc iz DU Litija za voščilnico »Kruh« v tehniki akril na papir.

Člani so se tudi odločili (na pobudo članstva), da omenijo tudi sedem voščilnic in njihovih ustvarjalcev (četrto mesto), ki zaključujejo deseterico najboljših, to so: Silva Horvat (Ormož), Ljuba Fišer (Ormož), Vera Lukšič (Dolenjske Toplice), Slavi Janež (Litija), Ivan Blažič (Litija), Dora Kalčič (Ilirska Bistrica) in Mirjana Cvijič (Dravograd).

Nagrajencem iskrene čestitke in veliko lepih voščilnic naj razveseli prejemnike.

7.9.2017

Milena Dimec

http://www.zdus-zveza.si/zakljucen-natecaj-komisije-za-kulturo-zdus-za-novoletno-voscilnico-srecno-2018

Na zgornjem naslovu je objavljen članek Komisije za kulturo o izboru Voščilnica 2018. Posneli smo tudi video, ki vabi na obisk  F3ŽO,  in ogled v ZDUS-ovega kotiček.

Prijazno vabljeni, saj so naše voščilnice v samem slovenskem vrhu.

Milena Dimec

Dejavnosti do konca leta 2017

SODELOVANJA 2017

DOM TISJE IN Enota TISJE LITIJA– 1 do 2  delavnici do novega leta (glede na povabilo)

STOJNICA – december 2017 (pred božičem v starem mestnem jedru) Stojnico si delimo z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno

IZDELAVA NOVOLETNIH DARIL

 K sodelovanju vabimo člane ostalih sekcij, ki so pripravljeni pomagati.

IZDELAVA VOŠČILNIC  

K sodelovanju vabimo člane ostalih sekcij, ki so pripravljeni pomagati.

REZALNI STROJČEK SIZZIX 

Na Upravnem odboru (junij 2017) je vodja ustvarjalnih delavnic, Milena Dimec, predstavila potrebo po nakupu rezalnega strojčka. Do sedaj je bil v uporabi stroj, ki je bil osebna lastnina. Pri tako velikem številu voščilnic (med 400 in 500 na leto) je taka nabava nujna. Člani so se s problematiko seznanili in odobrili nakup, ki je bil že izveden.

Ogledate si ga lahko na naslednji povezavi: http://www.bead.si/catalogsearch/result/?q=sizzix+big+shot

Scrapbooking strojček Sizzix BIG SHOT - začetni set 2

Na srečanju mentorjev – ustvarjalcev in predsednice (23. 6. 2017) so dogovorili nekaj podrobnosti. Najprej so določili skrbnika strojčka. To je Slavi Janež, ki bo skrbela in  razporejala uporabo naprave.

Udeleženci delavnic in drugi zainteresirani si lahko naredijo izrezke za društvene potrebe v društvenih prostorih s pomočjo mentorjev.

Milena Dimec

 

Malčki iz Ribice so dokončali začeto delo

V Tednu upokojencev smo gostili predsednike in predstavnike društev upokojencev litijska občine ter člane sekcij domačega društva.

Izkoristili smo priložnost in prosili prisotne, da na kartončke zapišejo misli o reki Savi. Tako smo se priključili tudi slovenskemu projektu Radi pišemo z roko.

Druga stran kartončka je ostala prazna. Nanjo pa so otroci iz vrtca, Enota Ribica, narisali nekaj v zvezi z reko Savo, ki je prav tedaj praznovala rojstni dan. Nastale so umetnije, ki so jih otroci bogato pokomentirali. Koliko domišljije premorejo, neobremenjeni s tem, kako bodo risali in kako bodo to ocenili drugi…. Neprecenljivo.

                   

Milena Dimec

Pomladanske delavnice

Program za leto 2017

V letu 2017 bomo program izvedli v dveh terminih z različnimi vsebinami in nameni.

Spomladansko obdobje: (februar, marec 2017 – 8 srečanj;):

izdelava rojstnodnevnih voščilnic (2x),risanje na ogledala (tehnika iz delavnic v Izoli – pike, pikice…), priložnostna darila iz gline (čajni odlagalčki,…), ponovna uporaba različnih materialov, servietna tehnika (decoupage)na različnih materialih, “klobuček” za bucike in šivanke,  delavnica po predlogu članov – velikonočna.

Jesensko obdobje: (oktober, november, prva polovica decembra 2017 – 10 srečanj):

izdelava rojstnodnevnih (2x) in božično-novoletnih voščilnic (2x), cvetje iz krep papirja, novoletna jelka iz krep papirja in časopisnega papirja (iz delavnic v Izoli)(2x), delavnici po izbiri članov (2x), priložnostna darila za potrebe društva(1x)

Razpise terminov bomo objavljali na oglasni deski in na spletni strani društva.

 

Milena DIMEC, vodja ustvarjalnih delavnic

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe