USTVARJALNE DELAVNICE, pomlad 2019

Burno je bilo obdobje od januarja do aprila 2019, kajti sredi januarja sta se dva zelo aktivna člana ustvarjalnih delavnic, žal iz osebnih razlogov, odločila, da na delavnicah ne bosta več sodelovala.

Tudi vodja delavnic sem takrat kolebala, da se poslovim, pa me je predsednica prepričala, da ostanem.

In nadaljevali smo začeto delo, ki je pomenilo plodno sodelovanje s Čebelarsko zvezo Slovenije. Februar in marec sta bila tako v znamenju sodelovanja in izvedbe delavnic v društvu. Tako smo Marta Lamovšek, Jelka Zajc, Branka Bizjan in Milena Dimec en dan preživeli na Brdu, kjer smo ustvarili knjižico ČEBELE, 2. del.

Isti sodelavci smo bili tudi izvajalci delavnic na Celjskem sejmu v sodelovanju s ČZS in tako tudi promotorji DU Litija.

Pripravili smo še eno zunanjo delavnico; v Šmelcu, kjer smo izdelali rože iz embalaže za jajca.

Delavnice, ki so bile realizirane v februarju in marcu 2019, smo izpeljati z vsebinami, ki so bile prikazane na ustvarjalnih delavnicah v hotelu Delfin, ker je to priporočilo s srečanja v Delfinu decembra 2018 in priložnost, da se širijo vsebine, veščine in znanja, ki se tam pridobijo in se tako bogati rokodelsko delo v matičnem društvu.

Udeleženci delavnic, ki so dodobra zapolnili mesta v našem skupnem prostoru (sodelovale so tudi članice ustvarjalnega krožka Marjetice iz Hrastnika) so lahko spoznali tehnike izdelave različnih izdelkov, ki niso vsesplošno znane:

•      z mentorico JELKO ZAJC smo spoznali TISKANJE NA TKANINO, na nakupovalno vrečko. To tehniko še najlaže opišemo kot sitotisku podobno tehniko,

•      z mentorico SLAVI JANEŽ smo se podali v svet lesa, servietne tehnike in nastale so PANJSKE KONČNICE,

•      mentorica MILENA DIMEC je uporabila različne tehnike poslikave  malih okrasnih cvetličnih lončkov in nastala je prava mala »vojska«  MALIH MEDOVITIHVRTOV. Nenačrtovano je bila delavnica izvedena še v nadaljevanju, kajti izkazalo se je, da je za dokončen izdelek ena delavnica premalo.

•      mentor IVAN BLAŽIČ je pokazal, kako narediti VELIKONOČNI MOTIVI v pick point (šivani) tehniki od začetka do konca.

Teden dni pred razpisano delavnico smo s sliko in besedo povabili na srečanje.

V sodelovanju z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno smo sodelovali na njihovih brezplačnih delavnicah v mestnem muzeju Litija, ko smo pletli peharje iz ličja (mentorici Jelka Zajc, Brigita Rozina) in se poskusili v pravem pletarskem delu (velikonočni peharji) na dveh delavnicah (mentorja Brigita in Lojze Rozina), družili smo se tudi pred velikonočnimi prazniki, ko smo kvačkali (obkvačkali) stiroporna jajca kot praznično dekoracijo. Vse delavnice so potekale v okviru EU projekta Dediščina nas povezuje.

POGLED V MAJ 2019

Pred nami je maj in zopet bo bogat z našo udeležbo.

•      Sodelovali smo, na povabilo hotela Delfin in v organizaciji ZDUS, na delavnicah na Majski fešti (6. in 7. maj). Skupna tema je bila morje.

Jelka Zajc je ustvarjala sliko iz semen, kamenčkov in školjk. Milena Dimec se je pokazala z izdelkom, ki ga je poimenovala Postavi me v omaro; dišim in razvlažim.

•      14. maja bomo na Gospodarskem razstavišču (v sklopu ZPZDU) in ostalih zvez aktivni ustvarjalci  z delavnico , ki smo jo naslovili PREPROSTA KALIGRAFIJA,

•      Ivan Blažič pa je na posebno povabilo ZDUS povabljen, da na stojnici hotela Delfin promovira delavnice in pokaže tehniko in izdelke v šivani tehniki, ki jo pozna do potankosti in tudi skrivnosti dobre izdelave,

•      s stojnico bomo sodelovali (predvideni datum je 24. maj 2019) na srečanju ZPZDU v Rimskih Toplicah, kjer nam bodo za družbo ustvarjalke iz Trbovelj in Hrastnika.

 

M. Dimec

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1603284

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe