Melamin

Zveza potrošnikov opozarja na strupeno kemikalijo.

"V zadnjih mesecih je bilo odpoklicanih več izdelkov zaradi presežene vrednosti melamina," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Gre za kemikalijo iz katere izdelujejo različne plastične izdelke, najpogosteje plastično posodo, pribor in kozarce. Proizvajalci ga uporabljajo za to, ker ga lahko oblikujejo, pobarvajo, je poceni in trden.

Za človeka strupen

Malamin je za človeka in živali (sesalce) rahlo strupen, če ga zaužijemo v večjih količinah in ga uživamo daljše časovno obdobje. Iz telesa ga izločimo prek ledvic in urina. Že v treh urah po zaužitju ga izločimo polovico. " Kadar pa ga zaužijemo preveč in je urin rahlo kisel, se v urinski cevi in mehurju lahko tvorijo trdi kristali / kamni. Kot vsak tujek v telesu, lahko stalna prisotnost trdih kristalov v urinskem sistemu, povzroči vnetja, ponavljajoča vnetja pa lahko povečajo tveganje za razvoj rakavih obolenj," so zapisali na ZPS.

ZPS priporoča, da se melaminski plastiki za gospodinjske pripomočke izogibate, posebno če imate majhne otroke, če pa že uporabljate na primer trde plastične kuhalnice, zajemalke, prijemalke ali krožnike, potem jih ne izpostavljate preveč ali predolgo kislim, oljnatim živilom ter vročini.

Varna uporaba materialov ob stiku z živili

Kar sem melamina tiče, Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIJZ) priporoča, da melaminske posode nikoli uporabljajte v mikrovalovni pečici. Sicer natančno preberite navodila za uporabo vsakega materiala oziroma izdelka in se jih držite, dodajajo.

Pazljivo pri shranjevanju z materiali:

 • Po odprtju konzerve, živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku.
 • Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah
 • Ne uporabljajte večkrat kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje (niso namenjeni večkratni uporabi), uporabite nove, nerabljene in preberite navodila (včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil).
 • Če pa  že uporabite  rabljeno embalažo, jo uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena (npr. olje shranjujte v plastenki v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici). Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen in za ta namen uporabe je preverjena, za druge namene in morebitno večkratno uporabo pa mogoče ni primerna.
 • Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.
 • Pri grelnikih vode čim redkeje odstranjujte vodni kamen. Ko ga pa odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih nekaj zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.
 • V posodah (iz nerjavečega jekla, v kovinskih posodah z različnimi prevlekami) pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.
 • Silikonske pekače pred prvo uporabo pregrejte v pečici, pečico nato odprite in kuhinjo prezračite.
 • Ne uporabljajte keramične, kvazikeramične, melaminske ali emajlirane posode, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.
 • Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.
 • Ne puščajte pribora (kuhalnic, zajemalk…) v posodi s hrano med kuhanjem.
 • Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi in kvazikeramičnimi prevlekami nad temperaturo, ki jo je predpisal proizvajalec in pazite, da pri uporabi ne prihaja do hitrih temperaturnih sprememb (ko npr. v vročo posodo nalijete hladno vodo). Posodo s kvazikeramičnimi prevlekami ne uporabljajte za kisla živila in pri kuhanju ali serviranju ne uporabljajte ostrih pripomočkov.
 • Melaminske posode ne uporabljajte v mikrovalovni pečici.

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1495367

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe