Rudnik Sitarjevec v prenovljeni podobi

Od 22.4.2021 dalje si boste lahko ogledali nove razstave, v Glavnem rovu pa pobližje ogledali čudovite limonitne kapnike.

SPOZNAJTE EDINSTVENO PODZEMLJE RUDNIKA SITARJEVEC

Rudnik Sitarjevec, v osrčju Litije, sodi med večja in zelo bogata rudna nahajališča v Sloveniji. V njem so kopali svinčevo in živosrebrno rudo, nekaj pa tudi cinkove, bakrove, železove in baritne rude. Bogat pa je tudi z minerali, saj so v njem našli več kot 60 vrst mineralov. Na dan zemlje, 22. aprila 2021 se v turistične namene odpira Glavni rov rudnika. Občina litija bo na ta dan, skupaj s partnerji projekta Mine tour, gostila virtualno Zaključno konferenco projekta Mine tour.

SPOZNAJTE EDINSTVENO PODZEMLJE RUDNIKA SITARJEVEC.

 Rudnik so leta 1965 zaprli, vhod pa zaminirali. Leta samote so ugodno vplivala na razvoj življenja v rudniških rovih v katerih so nastali edinstveni limonitni kapniki, ki zrastejo tudi do pet centimetrov na leto. Po dolgih letih zaprtja so v rudnik ponovno vstopili leta 2002 in v njem odkrili razkošje barv ter kapnikov za katere bi bilo škoda, če jih turisti ne bi mogli videti. Prvih 100 metrov Izvoznega rova je za turistične oglede odprtih od leta 2017. V Izvoznem rovu izveste kakšen je bil rudarski poklic, spoznate zgodbe nekdanjih rudarjev, si ogledate razstavo kamnin, mineralov, rudar-skega orodja in z rokami občutite Litijsko podzemlje. Po dogovoru lahko v rudniku pokusite še pravo rudarsko »sitarjevško mal‘co«. A pravo bogastvo rudnika Sitarjevec, čudoviti limonitni kapniki, se skriva globlje, v Glavnem rovu. Ta je bil od odprtja za obiskovalce nedostopen.

Od leta 2018 so v okviru evropskega projekta Mine Tour v rudniku potekala intenzivna investicijska dela, ki so omogočila, odprtje Glavne-ga rova za obiskovalce. Hkrati pa je potekalo tudi oblikovanje novega čezmejnega turistične-ga produkta MINE TOUR, ki povezuje dve mesti z rudarsko preteklostjo, Litijo in hrvaški Labin. Itinerar v Labinu vključuje ogled nadzemnih delov rudniške infrastruktur, v Litiji pa obsega ogled podzemnega dela rudnika, s prikazom naravne dediščine. Na obeh destinacijah smo v turistični produkt vključili inovativne vsebine, ki ustreznodopolnjujejo rudarsko dediščino. Obiščite MINE TOUR in spoznajte v preteklih letih nekoliko pozabljeno rudarsko dediščino obeh destinacij, ki je s produktom zasijala v povsem novi, moderni in inovativni preobleki. Ne verjamete na besedo? Prepričajte se sami, mi vas že nestrpno pričakujemo! Projekt Mine Tour se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Za več informacij o obisku rudnika se obrnite na TIC Litija Telefon: +386 (0)70 700 484E-pošta: info@visitlitija.si Spletno mesto: Visit Litija

 

Glasilo Občan, april 2021

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe