Izlet v Suho krajino in na dolenjsko

Karlo Lemut

Za del Dolenjske severno vzhodno od Krke približno do doline Temenice in južno od Krke do Male gore, je značilno, da nima površinskega vodotoka. Zato temu območju pravimo Suha Krajina. Tudi mi tega nismo vedeli, zato smo se v soboto 24. aprila 2010 odpravili na raziskovanje. Bilo nas je 56.
Med potjo smo občudovali naravne lepote Dolenjske in Suhe Krajine in se po cesti, ki pelje ob dolenjski lepotici reki Krki, pripeljali do Žužemberka. Na trgu so nas s pesmijo pozdravile ljudske pevke in godci. Na mogočnem žužemberškem gradu pa nas je sprejel sam grof Jurij Ausberger s svojimi vitezi. Zelo doživeto in duhovito je pričaral srednjeveško življenje na gradu in pestro zgodovinsko dogajanje. Iz gradu smo se spustili do mostu, kjer smo občudovali najlepše lehnjakove slapove na reki Krki.
 

Pred spomenikom padlim v II. Svetovni vojni smo prižgali svečke in postali. Od tu nas je pot vodila mimo nekdanjega najlepšega dvorca na kranjskem »Soteske« in »Vrtnega paviljona – Hudičev turn«, do Češče vasi. Prijazni lastnik nam je predstavil razvoj in aktivnosti konjeniškega centra. Posebej zanimiv pa je bil prikaz dejavnosti hipo terapije za zdravljenje cerebralne paralize.


Za tem smo se odpeljali do 150 let stare domačije na Pahi, kjer nas je gospodinja sprejela z domačo pehtranovo potico, gospodar pa povabil v staro klet na kozarec cvička.
Ogledali smo si multivizijo »Predstavitev zgodb o cvičku«, spoznali zgodovino vinske trte in vina ter sestavo in pridelavo cvička.

Naši člani društva so bili navdušeni nad lepim in zanimivim dnevom in še lepšo Dolenjsko.
(fotografiji v foto galeriji)

24.5.2010 Karlo Lemut
 

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe