Na Madžarsko in v Prlekijo

Ob Muri

Ob Muri

Gospa Mimi skrbi za sladko razpoloženje

Gospa Mimi skrbi za sladko razpoloženje

V Veržeju

V Veržeju

Center DUO - ogled razstave

Center DUO - ogled razstave

Gremo na kosilo

Gremo na kosilo

V izletniški sekciji DU Litija smo se tudi letos odzvali na pobudo nekaterih naših članov , da organiziramo izlet na Madžarsko, v Lenti. Udeležba je bila večja kot smo pričakovali. Prijavilo se je 40 udeležencev. Za nakupe v Lentiju smo porabili dobri dve uri, nato pa smo se odpeljali v Veržej. Naselje je popolnoma ravninsko in leži na Murskem polju. Geografsko spada v Prlekijo.

Naš prvi postanek je bil pri Babičevem mlinu. Na bregu reke Mure smo občudovali njegovo vodno kolo in bili kar malo začudeni nad neurejenostjo okolice. Ker pa je mlin znan po dobri moki, ni nihče odšel praznih rok. Od tam smo se zapeljali v središče Veržeja, kjer nas je že čakal lokalni turistični vodič. Najprej nam je predstavil celotno občino, kamor sodijo le trije kraji, občina pa ima okoli 1600 prebivalcev. Čeprav so majhni, ali pa prav zato, so s svojim razvojem in napredkom zelo zadovoljni. Zadnji dosežek je obnova mogočne zgradbe Marijanišča. Z besedo in kratkim filmom so nas seznanili z njegovo bogato in burno zgodovino, naše zanimanje pa je pritegnilo tudi poslanstvo, ki ga opravlja v današnjem času. Zavod vodi pet Salezijancev, redno pa zaposlujejo tudi nekaj domačinov. V okviru njihove ponudbe delujeta tudi Penzion Mavrica in Center DUO - Center domače in umetnostne obrti. Njegov namen je ohranjanje in oživljanje veščin starih ljudskih rokodelcev. V novih, večjih prostorih, ki so jih v času našega obiska še urejali, želijo domačo obrt pospeševati in z njenimi izvirnimi izdelki bogatiti našo sedanjost. Na ogled je stalna razstava, vse pa je možno tudi kupiti.

Obisk smo zaključili z bogatim kosilom v Penzionu Mavrica. Gostitelji so nas razvajali, saj je bila vsa ponudba količinsko neomejena, tudi domači jabolčni sok in vino iz njihove kleti.

29.11.2011 Milka Rogelj,
tekst in fotografije

Milka Rogelj
 

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe