CITRARSKI KONCERT SREBRNIH STRUN

Citrarski orkester

Citrarski orkester

dirigentka prof. Anita Veršek

dirigentka prof. Anita Veršek

prof.Peter Napret

prof.Peter Napret


V petek, 14. maja 2010, smo v polni dvorani Kulturnega centra v Litiji preživeli večer poln nežnih zvokov citer , v sozvočju violine in na trenutke tudi kitare, kontrabasa in harmonike. Glasba, ki se je zlila v celoto je bila pravi balzam srcu in hrana duši.

In kdo je krivec za ta prečudoviti večer? S ponosom lahko povemo, da nam je igral citrarski orkester DU Litija SREBRNE STRUNE, ki ga vodi prof. Anita Veršec in je edini tovrstni orkester starejših v Sloveniji pa tudi izven nje.

Začelo se je ne tako daleč, spomladi leta 2006, ko se je pri DU začel na željo nekaj posameznikov individualni pouk citer. Poučeval je gospod Dušan Mazaj, ki pa je žal umrl in njegovo mesto je potem prevzel akademski glasbenik – violinist in citrar, prof. Peter Napret., ki je spoštoval veliko zagnanost starejših učencev. V letu 2008 se mu je pridružila še profesorica razrednega pouka, ki se je igranja citer učila na GŠ Brežice in na graškem Glasbenem konservatoriju. Takrat se je tudi porodila ideja o citrarskem orkestru starejših citrarjev . Svoj prvi nastop je z našimi citrarji pripravila ob 10. obletnici prav tako njenega Citrarskega orkestra GŠ Brežice, kot presenečenje in darilo mladim glasbenikom iz Brežic. Nastop je uspel, presenečenje tudi in trdo delo se je ob spoznavanju not in drugih glasbenih pravil ter vseh prijemov, ki jih igranje citer zahteva, nadaljevalo.

Petkov PRVI SAMOSTOJNI KONCERT je bil krona njihovega vztrajnega dela. V orkestru igra 16 članov, dva izmed njih pa včasih za polnejši zvok primeta v roke tudi harmoniko in kitaro, po potrebi pa se oglasi tudi kontrabas in ko je treba, tudi zapojejo, lepo in ubrano. V veselje vseh članov je z njimi v orkestru igral tudi prof. Napret, seveda citre, pa tudi violino, ki ustvarja s citrami neverjetno sozvočje.

Obiskovalce so razveselili gostje večera in sicer ženski PZ društva Mavrica, vnuk in vnukinji naših članov s harmoniko, flavto in klarinetom, učenka prof. Napreta in njen bratec iz GŠ Velenje s citrami in kitaro, ter naš pevski starosta Mato Savšek, ki je ob spremljavi citer dokazal, da mu glas kljub letom še vedno služi.

Domiselno spremno besedilo in povezovanje celotne prireditve je s svojim lepim glasom prispeval moderator Boštjan Poglajen in tako postavil piko na i celotni prireditvi.

Polna dvorana je največje priznanje vsem nastopajočim ki se jim v imenu DU Litija in Kulturne sekcije iskreno zahvaljujem z željo, da Srebrne strune z zlatimi prsti, kot je rekel voditelj, nikoli ne utihnejo. Hvala tudi vsem nastopajočim gostom, voditelju, vsem članicam, ki so v zaodrju poskrbele, da se je na nastopu porabljena energija ob dobrotah povrnila in hvala tudi vsem neimenovanim v tem prispevku, ki ste kakor koli pomagali.

Verjamem, da lahko za konec zapišem le še: SNIDEMO SE OB LETU OSOREJ!


Iva Slabe, vodja Kulturne sekcije

Več slik
 

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe