GEOS 2010

Pesem nas združuje

Pozdrav predsednika DU Litija, g.Janeza Kresa

Pozdrav predsednika DU Litija, g.Janeza Kresa

80.letnik Mato Savšek

80.letnik Mato Savšek

Prireditev je vodila ga.Lojzka Koritnik

Prireditev je vodila ga.Lojzka Koritnik

Moški pevski zbor DU Trbovlje

Moški pevski zbor DU Trbovlje

Skupna slika ob skupni pesmi

Skupna slika ob skupni pesmi

Že 12 let je vsako zadnjo nedeljo v maju na Geossu v Spodnji Slivni zelo veselo. DU Litija, v sodelovanju z JSKD, Območna izpostava Litija, že 12 let tu, v središču Slovenije, organizira SREČANJE ZASAVSKO POSAVSKIH UPOKOJENSKIH PEVSKIH ZBOROV. Vsako leto v tej idilični vasici, pod napuščem gostoljubnega domačina g. Kimovca, zapoje več kot sto pevcev iz Brežic, Sevnice, Hrastnika, Izlak, Trbovelj, Zagorja in seveda Litije.
Letos nam vreme ni bilo naklonjeno, pa to pevcev ni preveč motilo. Malo so se stisnili pod napušč, najbolj pogumni obiskovalci so odprli dežnike in pelo se je v veselje vseh prisotnih. Zaradi dežja jih ni bilo ravno veliko, vsi ki pa so prišli, so bili toplo sprejeti. Posebnega pozdrava je bil deležen g.Tone Donko, popredsednik ZDUS-a, pa tudi naši domači predstavniku političnega življenja so imeli priložnost pozdraviti zbrane pevce in poslušalce.
Program je bil pester, saj so nam prepevali ženski, moški in tudi mešani pevski zbori. Petje je popestrila harmonika in celo violina. Celotno prireditev je sproščeno in humorno vodila dolgoletna zborovodkinja pevskih zborov pri DU Litija ga. Lojzka Koritnik, popestrila pa sta jo zagotovo tudi naša člana v slovenski narodni noši.
Pozabili nismo niti na pevca, ki si bosta v tem letu naložila osmi križ, pa jima to ni bilo videti. Tako g.Mato Savšek iz MePZ DU Litija, kot g. Gvido Kosem iz MoPZ Steklar Hrastnik, dobro skrivata svoja leta in niti malo ne razmišljata, da bi prenehala peti. Bravo!
Pevk in pevcev pa ne druži le petje, zanje je zelo pomembno druženje samo. Sicer pa so sami rekli takole: Pesem nas krepi, nam daje moči in nas pomladi. Ko pa nam bo čas narisal gube na obraz in ko odpovedal nam bo pevski glas, takrat si še nazdravimo, se poslovimo in odidemo, v slovo pa še zapojemo: BILO NAM JE LEPO! In res je bilo lepo, posebno še, ko so zapeli skupaj in s svojo himno »NE DAMO SE« napovedali, da se tovrstni prireditvi ne bodo odpovedali in da se prihodnje leto na Slivni znova srečamo. Tako pravi tudi naš predsednik g. Janez Kres, ki se vsem nastopajočim in drugače sodelujočim toplo zahvaljuje.


Zapisala Iva Slabe
 

 

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe