MePZ v predsedniški palači

23. november 2015 bo ostal pevcem MePZ DU Litija  v posebnem spominu, saj so zapeli v kristalni dvorani Predsedniške palače. Povabil jih je predsednik RS Borut Pahor, ko jih je slišal peti na otvoritvi SVCja . Stekla so protokolarna dogovarjanja  za obisk palače in nastop. Izbran je bil 23. november,  državni praznik v čast velikega borca za severno mejo, Rudolfa Maistra.

Skupaj s  štirimi učenci OŠ Slovenske Konjice, ki jih je spremljala velika skupina sošolcev,  je bil po strogem protokolu izbran kulturni program, ki je vse navzoče, vključno s predsednikom Borutom Pahorjem in seveda nas , Litijane, ki smo naše pevce spremljali, navdušil. Pesmi, ki so ju  pevci zapeli so zazvenele mogočno v veliki akustični kristalni dvorani in bili smo ponosni, da smo zmogli pokazati in dokazati, kaj tudi  upokojenci zmoremo. Z nami je bil tudi naš predsednik Dušan Jovanovič in  župan Franci Rokavec ter podžupanja Liljana Lovše, ki  na naše veselje pogosto obišče društvene  prireditve. Tudi avtobus je bil tokrat v organizaciji naše občine, za kar so bili pevci zelo hvaležni, saj prav prevozi onemogočajo še številnejše nastope.

Po kulturnem programu in obveznem slikanju je sledil ogled  Predsedniške palače, kjer so nam sodelavci protokola razložili namembnost prostorov in dogodkov, ki največkrat potekajo za zaprtimi vrati. Na ogledu pa nismo bili  sami. Že pri spremljanju  kulturnega programa so se pridružili  nam Litijanom in mladim iz Konjic še drugi obiskovalci, saj je bil to Dan odprtih vrat. Ker je v palači vse pod kontrolo, se je vedelo, da nas je bilo 160 obiskovalcev.

 Lepo se je bilo sprehoditi po hodnikih in sobanah, kjer pa ni vedno tako prijetno in veselo, so nam povedali vodiči in verjeli smo jim. So pa in bodo tudi v prihodnje vrata Predsedniške palače pogosteje odprta za javnost, kot je bilo v preteklosti, so nam še zaupali, zato morda to ni naš zadnji obisk.

 Iva Slabe

Foto: Zofka Hauptman

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe