GEOSSU ZA PRAZNIK

Bil je maj, 40 let nazaj, ko je bila prvič predstavljena zasnova obeležja Geoss, določena geodetska točka, zabetonirani temelji pomnika, montirana osnovna granitna plošča in 15. maja 1982 montiran pomnik in državni grb. In tako se je rodil Geoss, ponos vseh Slovencev
Društvo za varovanje in razvoj Geossa in njegova varuhinja Anka Kolenc, s srcem in veliko zavzetostjo skrbijo za številne dogodke , ki osvetljujejo Geossovo zgodovino in skrbijo, da tisoče ur prostovoljnega dela domačinov in ves trud požrtvovalnih strokovnih sodelavcev, ne gredo v pozabo. In res, vsako leto še vedno mnogo Slovencev spoznava simbol zakoreninjenosti našega naroda na tem prostoru, naš Geoss.

V spomin na vse te dogodke, smo se na lepo majsko soboto v DU Litija , ob sodelovanju območne izpostave JSKD Litija in Društva Geoss, odločili pripraviti slovesnost.
Starost in mladost sta si v veselje vseh nas podala roke, saj so poleg MPZ DU Litija in pevskega tria našega društva, zapeli še učenci PŠ Vače, odličen baritonist Darko Vidic, član Slovenskega okteta. Z nami je bil tudi gledališki igralec Konrad Pižorn, ki je na svoj humoren način predstavil Urško in povodnega moža, Andreja Rozmana Roze.

Bilo je prijetno, zabavno in tudi poučno, saj zna Anka Kolenc vedno znova razkriti navzočim kaj zanimivega iz 40 letne zgodovine obstoja Geossa.

Tudi harmonikar Dušan Kotar in kitarist Peter Pirc sta bila odlična popestritev in pomoč zboru in solopevcu. Celo vreme je služilo, tako da lahko zatrdim, nam je bilo to sobotno popoldne zares lepo.

  Iva Slabe

  Fotografije:  Milan Amon

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe