ZAKLJUČEK POMLADNE SEZONE PEVCEV DU LITIJA

Meseca junija vsako leto naša pevska zbora zaključita pomladanski del svojega delovanja z izletom. Tudi letos, po dveh letih koronskega premora je bilo tako, le da so se nam tokrat pridružili še citrarji našega društva.

Zborovodkinja Marjana Kolar je izbrala destinacijo kar v naši občini, saj se vedno znova izkaže, da krajev, ki jih imamo pred nosom ne poznamo ali pa zelo slabo. To velja tudi za oglarsko deželo na Dolah pri Litiji, kjer nedaleč stran od Dol, na Slavini, 200 letno tradicijo oglarjenja ohranja tudi domačija Brinovec, ki je pri Slovenskem etnogafskem muzeju vpisana kot prenašalec znanja s področja oglarstva.

Lastnika Mirko in Renata sta nas prisrčno sprejela. Mirko nam je pri ravno na novo pripravljeni kopi opisal in razložil kako kopo pripravijo in kako za kopo skrbijo, da le ta ne ugasne ali zgori. Še preden pa nas je povabil k čisto pravi oglarski koči, v kateri so nekoč prenočili oglarji, medtem ko so skrbeli za kopo, je čast prižiga kope pripadala naši predsednici Ireni Kramar.

Pred samo kočo je zgrajen prijeten prostor za obiskovalce, kjer smo si v miru ogledali tudi film in spoznali vse faze priprave, od iskanja lesa, do končnega izdelka, oglja. Sledila je oglarska malica, katere posebnost je bil za nas črni kruh, z namazom in domačimi mesnimi dodatki seveda, domači sok in tudi vino, ki pa ga ne pridelujejo sami.
Da oglarjenje združuje in povezuje tako ljudi, kakor tudi kraje in sočasno simbolizira tradicijo in bogato kulturno dediščino, ki se prenaša iz roda v rod, nam je bilo po obisku popolnoma jasno in veseli smo lahko, da je tako.

Naslednja naša postaja so bile Dole, kjer nas je sprejel Toni Povše, ki je nekdanjo gostilno svojega očeta spremenil v Muzej legendarnih klaviatur in kjer lahko spoznamo razvoj klaviatur v 100 letih. Poleg nekaj vrst sintisajzerjev so tu zelo dragocene Hammond orgle in ne nazadnje biser muzeja, Steinway koncertni klavir. Iz vseh razstavljenih instrumentov je lastnik izvabil neprecenljive zvoke številnih zanih melodij, ki jih zna Toni na poseben način obogatiti z lastno improvizacijo. Bilo je čudovito.

Zaključek je sledil na kmečkem turizmu Pr’Krjan, ki se nahaja v vasi Dobovica v neposredni bližini Dol. Tam smo prekrasen dan zaključili z dobrim poznim kosilom in lepo slovensko pesmijo, kar se za pevski zbor seveda spodobi.

  Iva Slabe

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2118723

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe