Citrarski koncert z Mavrico

Tudi tokrat so citrarji in pevke Mavrice združili moči in 28.septembra pripravili v Kulturnem centru prijeten in pester koncert. Oboji so imeli s pripravami zaradi dve in pol letne pavze in neprijetnih razmer tudi v tem jesenskem času, kar nekaj težav, vendar sta obe njuni vodji, tako umetniška vodja citrarjev Anita Veršec kot zborovodkinja Marjana Kolar, srčni in odločni. Njuna volja in prijateljski pristop premagujeta vse težave.

Tako so z litijskega odra znova zazvenele citre, občasno je njihov zvok dopolnila violina Petra Napreta in harmonika Dušana Kotarja. Nekaj skladb pa sta z orkestrom zapela Beti in Janez Prašnikar.

Pevkam Mavrice sta priskočila na pomoč Dušan Kotar in Peter Pirc, ko pa so vsi nastopajoči združili svoje moči ter skupaj zaigrali in zapeli, je bil večer popoln. Še poseben vtis je pustila skladba Cvetje v jeseni, posvečana Jani Grošičar ter pesem Zagorski zvonovi, ki je zazvenela za Branko Vidmar, Anito Trančar in Miro Majcen. Vse gospe, članice našega društva, so se v preteklem letu poslovile, ostale pa v srcih svojih citrarskih in pevskih prijateljev.
                                                                                                                                                    Iva Slabe

Podelitev priznanj in predstavitev knjige „UTRINKI IZ NAŠEGA ŽIVLJENJA“.

V marcu preteklega leta je ob deseti obletinici delovanja Literarne skupine DU Litija izšla knjiga z naslovom „Utrinki iz našega življenja“, ki pa zaradi epidemije ni zares ugledala luč sveta. V društvu smo se odločili, da združimo predstavitev naše knjige ter slavnostno podelitev priznanj zaslužnim članom društva. Ta so običajno podeljena na letnem zboru članov, zadnji dve leti pa je zbor članov potekal po spletu.

Prireditev smo izpeljali 23.septembra v veliki sejni sobi Občine Litija. Veseli smo, da so bili odlomki iz naše knjige, ob zapetih in zaigranih skladbah naših članov in zboru Mavrice, kulturni dodatek ob podelitvi priznanj našim prizadevnim članom društva

Literarna skupina
                                                                                                                                      

 

POKLON GEOSSU

Nisi visok kot je Triglav,
za nas občane pa si še bolj svetal.

Ni te ustvarila narava,
porodila te je človeška glava.

So ti strokovnjaki koordinate določili,
umetniki z obeležjem dopolnili.
ljudje pa so dali dušo ti,
saj prireditev v nedrih tvojih
se iz leta v leto več zgodi.

In danes smo tu se pevci zbrali,
še goste s sabo pripeljali,
da bi se ti skupaj poklonili
in te s pesmijo počastili

ob tvoji 40 letnici,
litijski upokojenci.

V nedeljo, 13. septembra, je DU Litija v sodelovanju z JSKD območno izpostavo Litija in Društvom GEOSS, pripravilo na GEOSS-u slovesnost, v počastitev njegove 40 letnice.

Letošnja prireditev je bila zaradi PCT pogoja nekoliko okrnjena, a nič manj prijetna in domoljubna. Sodelovali so MePZ in Mavrica našega društva ter ŽPZ U3 iz Sevnice. Zapela pa je tudi pevska skupina literane skupine iz našega društva.

Oba predstavnika Društva GEOSS sta nas prijazno sprejela in namenila nekaj vzpodbudnih besed, prav tako je bil z nami novi vodja JSKD Območne izpostave Litija, Darko Vidic, ki je sam odličen pevec, tokrat pa se je izkazal tudi kot soorganizator.

Prireditev je bila pripravljena v posebnih okoliščinah, vendar smo bili zadovoljni, da nam je uspelo.
                                                                                                     Pevci in pevke DU Litija

 

Strokovna ekskurzija Literarne skupine na Notranjsko

Leto 2021 je za našo Literarno skupino slabo. Sprostitev kovid ukrepov je bila kratkotrajna in v času, ko naših običajnih nastopov ni bilo mogoče izpeljati. Uspela so nam le občasna srečanja, kjer smo se dogovorili o izvedbi prireditve Podelitev priznanj  in predstavitev knjige  „Utrinki iz našega življenja“ in organizaciji letošnje strokovne ekskurzije, kamor smo se odpravili 13. septembra 2021.

Tokrat nas je pot vodila na Notranjsko, kjer smo najprej v Velikih Laščah obiskali Spominsko sobo Frana Levstika in Josipa Stritarja. Njuno življenje in dela nam je na zelo prisrčen in spontan način predstavila vodička Slavi. Tudi zapeli smo in to pesmi, katerih tekst sta napisala oba slavna literarta.

Osrednji del ekskurzije pa je potekal na Trubarjevi domačiji na Rašici. Vsi poznamo Trubarja kot avtorja prvih natisnjenih knjig v slovenskem jeziku, Katekizma in Abecednika. V njegovi spominski sobi pa smo ob pripovedi vodiča izvedeli še veliko več. Vsebina njegove spominske sobe je razdeljena na tri sklope. Na zidovih je fragmentaren pregled skozi Trubarjevo življenje in delo. Z odlomki iz njegovih knjig in risbami so označene glavne postaje njegove življenjske poti. V stebrih so zbrani in razstavljeni vsi posnetki Trubarjevih knjig od leta 1550 do leta 1986. V vitražnih oknih, najdragocenejšem delu sobe, pa so upodobljeni vsi najpomembnejši Trubarjevi sodobniki.

Kljub temu, da lahko o Trubarju danes preberemo kjerkoli, se živa beseda in doživetje posebnega ambienta še posebej vtisneta v spomin.

Obiskali smo še Škrabčevo domačijo v Hrovači, kjer se je rodil pater in jezikoslovec, Stanislav Škrabec. Gre za avtentično ohranjeno bivalno okolje in primerjavo bivalne kulture nekoč in danes. Avtetično rojstno hišo dopolnjuje  moderno obnovljeno  gospodarsko polopje, ki ima prvotni videz le na zunaj, notranjost pa je sodobno urejen prostor za srečanja in prireditve.  V zgornji etaži je zanimiva, miniaturna galerija slovenskaga kiparja Mirsada Begića.

Dan smo prijetno zaključili ob skupnem kosilu in se dobre volje in z obnovljenim znanjem, vrnili domov.

  Iva Slabe

 

Vabilo

Ponovno smo se zbrali

Tako kot lanskega junija, smo tudi letos, po rahljanju ukrepov zaradi epidemije, organizirali srečanje Mešanega pevskega zbora DU Litija. Dobili smo se 27. maja v gostilni Kovač. Imeli smo delovni sestanek s kosilom in sprostitev ob živi glasbi.
V uvodu sta pevce pozdravila naša predsednica Irena Kramar in predsednik zbora, g. Franci Majcen. Besedo je nato predal Ivi Slabe, ki je pevce je seznanila s projekti, ki nas čakajo do novega leta. Nekaj nastopov bo potrebno nadoknaditi zaradi lanskega izpada, še posebej pa se moramo pripraviti na slavnostno akademijo ob 70 letnici našega društva.
Vsi pevci smo bili cepljeni, zato je moja odločitev, da se v juniju pričnemo »upevati«, ali drugače, da se pripravimo na jesenske, zelo aktivne vaje. Vesela sem bila, da se je srečanja udeležila večina pevcev, ki se prav tako kot sama zavedajo, da je pred nami zahtevna sezona. V letu dni smo izgubili pet članov zbora. Tri pevke so se za vedno poslovile, dva člana pa sta se odločila prekiniti s prepevanjem. Pri Mavrici se je število pevk tako zmanjšalo, da bomo zmogle zgolj troglasno petje, dokler se situacija ne izboljša. Tudi pri mešanem zboru so nastale težave. Ostala sta zgolj dva basista in potrebno bo poiskati zunanjo pomoč.
Pevci so informacije sprejeli zelo pozitivno in nihče ni imel nobene pripombe. Zagotovili so, da bodo redno obiskovali vaje, da naloge opravimo čim bolje.
Po vseh informacijah, smo skupaj nazdravili na uspešnejšo in neprekinjeno sezono 2021/22, tako vaj, kakor tudi nastopov.
Ob tej priliki smo se spomnili tudi slavljencev, ki v letu 2021 praznujejo okrogli jubilej. Kar tri pevke, Milena Koprivc, Angelca Zupan in bivša pevka Mari Češek, so dopolnile 80 let. Njo smo presenetili z obiskom in torto v domu Tisje, teden dni nazaj.
Trojico okroglih jubilejev je dopolnil Ivan Šircelj, ki bo v septembru praznoval 70. rojstni dan. Slavljence smo skromno obdarili in jim ob torti, na kateri je bil seštevek njihovih let in imena, zapeli Vse najboljše! Za dodatno dobro voljo sta poskrbela naša instrumentalista Dušan in Peter. Zaplesali smo in videlo se je, kako so pevci to srečanje komaj čakali.
Z junijem pa smo pričeli tudi z vajami, ki potekajo ločeno, ob torkih ženski del, ob sredah moški del. Dolžina vaj je odvisna, kako dolgo zdržijo glasilke, ki so imele dolgo pavzo. Potrebno je začeti počasi in ne na silo. Ko ne gre več, vaje zaključimo.
Vem, da nam bo s trmo, vztrajnostjo in pozitivno energijo uspelo, čeprav je bilo začeti skoraj znova težko. Želimo si le, da nas spet kaj ne preseneti.

  Marjana Kolar, zborovodkinja

 

90 LETNIK IVAN JANEZ BLAŽIČ

V novo destletje je vstopil naš dolgoletni član in nesebični sodelavec na številnih področjih našega društva, IVAN JANEZ BLAŽIČ. Njegovega visokega jubileja zaradi posebnih razmer nismo obeležili kot si zasluži in kot bi si žaleli, vendar so prišle naše čestitke in iskrene želje, da še dolgo ostane z nami, iz srca.
Dolgoletna članska sopotnica Mila Grošelj mu je napisala in prebrala nekaj svojih misli, kot zna le ona.

Spoštovani, vedno naš g. Ivan Blažič

Samo nekaj podatkov, da poudarimo tvoje delo, ki je vpeto v delovanje DU Litija.
V članske vrste si vstopil v letu 1988, leta 1990 pa si že prevzel delo predsednika društva, snoval njegovo dejavnost in množil članstvo. Med člane si sejal toplino, vnašal medsebojno spoštovanje, nove zamisli in ideje. Tvoje predsedovanje je trajalo polnih 10 let, potem pa si leta 2000 poiskal pravega človeka, da stopi na tvoje mesto.
A ti nisi odšel na zapeček. Na svoja ramena si prevzemal različna dela v društvu. Leta 2007 si prevzel delo socialne sekcije. Vsa tvoja osebnost z bogato vsebino se je razlila v to delo. Z vsem spoštovanjem povem, da je bilo v socialni sekciji mnogo narejenega. Na noge si postavil skupino optimistov in postal njihov kažipot. Ko se je pokazala želja po učenju igranja na citre, prav nič nisi odlašal s to nalogo. Začel si igrati tudi citre in vztrajal kar nekaj let. Takoj ob nastanku Literarne skupine 2010 pa si postal tudi njen aktivni član.
Ja, bogata je tvoja bera v našem društvu. Veš, nikoli ne bom pozabila besed naše Verice Hauptman, takratne tajnice društva, ki je dejala »Naš predsednik je dober kot kruh. Kruh narejen z ljubeznijo je iz najboljše moke.« Resnica teh besed še danes živi in je oplemenitena z žlahtno patino vseh preživetih dni tvojega dela v društvu.
Za tvojih 90 let ti povemo, da nam je lepo pri srcu, ker si naš in med nami. Si človek z veliko začetnico in vedno odprtih dlani za ljudi.
Hvala ti, od srca, da bi tvoja vez z nami še trajala, saj devetica ni težja od osmice, naj ti desetica ponudi svoje lice.
Srečno!

Mila Grošelj

V IMENU DRUŠTVA UPOKOJENCEV LITIJA ISKRENE ČESTITKE IN
NAJ TI ZDRAVJE ŠE DOLGO SLUŽI!

 

KULTURNA SEKCIJA V LETU 2020

Vedno znova se v naši sekciji trudimo ponuditi kaj novega, nekaj, kar bi pritegnilo pozornost in obogatilo naš vsakdan. Radi bi pridobili nekaj novih članov in številčnejše obiskovalce naših prireditev in predavanj, kjer se trudimo, da je za vsakega nekaj. Veseli bi bili tudi vaših pobud in ocen. Le tako bi bili prepričani, da delamo dobro, saj se trudimo za vas, člane našega društva.

Pevci (Mavrica in MePZ)/ zborovodkinja Marjana Kolar, predsednik Franci Majcen

V preteklem letu, po številnih izgubah, ki sta jih doživela oba zbora, pevci z optimizmom zrejo naprej in se zahvaljujejo vsem, ki so se jim pridružili in vabijo še vse, ki bi se radi imeli z njimi lepo na:

 rednih tedenskih vajah

 nastopih (Zbor članov, vabljeni nastopi v občini in izven nje)

 22. srečanju UPZ Zasavja in Posavja na Vačah /april

 Dnevih medgeneracijskega sožitja na GR Ljubljana/maj

 jesenskem koncertu/ november

 zaključnem izletu/junij

Citrarji/ umetniški vodja Anita Veršec, prof., predsednica Milica Penčur. V novem letu poskušajo pridobiti nekaj novih citrarjev, ki bi zapolnili vrzel, nastalo zaradi prenehanja nekaterih dolgoletnih članov. Odločite se za ta prekrasen instrument. Nikoli ni prepozno. Njihovo delo obsega, poleg individualnih vaj:

 vsakotedenske vaje orkestra

 nastope duetov ali manjših zasedb na internih prireditvah društva in Občine Litija in aktivno sodelovanje v Literarni sekciji in njenih prireditvah

 samostojna koncerta Srebrnih strun v Domžalah in KC Litija (maj)

 nastopi ob izrednih povabilih

Literarna skupina/ vodja Iva Slabe, namestnik Milan Amon. Leto 2020 bo poskušala skupina obeležiti s posebnim dogodkom, izdajo svoje 3. knjige „Utrinki iz našega življenja“. Število udeležencev je zadnjih pet let nespremenjeno, kar pa ne pomeni, da nismo veseli novih članov in novih idej. Srečujemo se na:

 mesečnih srečanjih

 predavanjih naših članov ali vabljenih gostov

• priložnostnih samostojnih prireditvah v društvu in izven njega

 vsakoletni strokovni ekskurziji

 srečanjih Bralne značke v sklopu Knjižnice Litija

 pripravi in vodenju prireditev v sklopu DU

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z glasbo pa napolni njegovo dušo. Oboje je za naše življenje kot kruh.

Iva Slabe, vodja kulturne sekcije

 

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe