Posvet v državnem svetu

Kožuh Novakova: Starejšim v Sloveniji se danes ne godi dobro

Dr. Mateja Kožuh Novak,  vedno aktivna predsednica ZDUS

Dr. Mateja Kožuh Novak, vedno aktivna predsednica ZDUS

Slovenija - ponedeljek, 14.06.2010 12:17 Tekst: (sta) Novice.Dnevnik.si
Ljubljana - Starejšim v Sloveniji se danes ne godi dobro, je na današnjem posvetu o zagovorništvu starejših v državnem svetu dejala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. "Že to, da država ne prisluhne našim potrebam, je oblika nasilja," je menila.
Posvet sta pripravila državni svet in Zveza društev upokojencev Slovenije pred 15. junijem, svetovnim dnevom boja proti nasilju nad starejšimi ljudmi

(Foto: Luka Cjuha)


"Toda družba je med sabo povezana in zavedamo se, da smo še kako potrebni tistim, ki vladajo," je poudarila Kožuh Novakova. "V politiki primanjkuje modrosti, to pa lahko prispevamo starejši," je dejala.
Dodala je, da je zlasti v času, ko so otroci in vnuki v stiski, nasilja nad starejšimi v družini še več. "Potrebujemo zagovornika naših pravic, večji posluh tistih, ki odločajo o usodi slovenskih državljanov, in drugačna sporočila politike," je opozorila.
Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je dejal, da je staranje prebivalstva civilizacijski dosežek, na katerega moramo biti ponosni. Poudaril je pomen medgeneracijske solidarnosti, velika ovira zanjo pa so predsodki. Te je treba odpraviti, je opozoril.
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve menijo, da bi v Sloveniji potrebovali urad za starejše, podpirajo pa tudi vzpostavitev zagovorništva zanje, je dejala Janja Romih z ministrstva. Zagovorništvo je po njenih besedah pomembno za več ranljivih skupin, tako za otroke in starejše kot tudi za ljudi s težavami v duševnem zdravju.
Po mnenju ministrstva bi bil potreben enoten institut zagovorništva, v okviru katerega pa bi se specializirali za posamezne skupine. Zagovorništvo naj bo urejeno s posebnim zakonom, organizirano pa naj bo tudi regijsko, po besedah Romihove menijo na ministrstvu.
Centri za socialno delo opozarjajo na stereotipe, ki izločajo starejše iz okolja, češ da ne znajo skrbeti zase in so šibki, je dejala sekretarka Skupnosti Centrov za socialno delo (CSD) Darja Kuzmanovič Korva. Starejši človek zelo težko pove, da je žrtev nasilja, kadar povzročitelj nasilja izvira iz njegove družine, je opozorila.
Zagovorništvo po njenih besedah potrebujejo tisti, ki se ne znajo postaviti zase, ki doživljajo zlorabe, in tudi tisti, ki jih strokovnjaki obravnavajo negativno. Zagovornik pa bi se moral kot odgovoren zaveznik uporabnika odzvati zelo hitro, je dejala sekretarka Skupnosti CSD. Zagovornik naj bo po njenih besedah opredeljen v zakonu.
Pri varuhu človekovih pravic po besedah Bojane Cvahte opozarjajo, da naj bi bil zagovornik "okrepljen glas posameznika". Menijo, da bi bilo slednjega treba vzpostaviti z zakonom. "Zagovornik - da ali ne ni več vprašanje, vprašanje je zdaj le še način uresničitve," je dejala.
Po njenih besedah so nesprejemljive in škodljive izjave, po katerih staranje prebivalstva in dolgoživost družbe pomeni problem. Pri varuhu pa že nekaj let poteka projekt Zagovornik - glas otroka, iz katerega bo po besedah Cvahtetove možno črpati izkušnje pri vzpostavitvi zagovornika starejših.
.

 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe