OBELEŽILI SMO NAŠIH 70 LET

 

4. maja 2022 , se je z upokojensko himno Nimam cajta, ki jo je zapel MPZ DU Litija, pričela Slavnostna akademija v počastitev 70-letnice Društva upokojencev Litija. Priprave na to slovesnost so se pričele že lansko pomlad, ko smo se odločili izdati knjigo, s katero bi dali dogodku poseben pomen, saj zapisane stvari ne gredo v pozabo. Knjiga je izšla v oktobru leta 2021 in veliko naših članov in tudi prijateljev našega društva, jo je imelo priliko prebrati, na razpolago pa je še vsem, ki si to želite.

Prireditev smo načrtovali v novembru 2021, a je zaradi covida ni bilo mogoče izpeljati. Tako je na dan naše prireditve društvo praznovalo skoraj svoj 71-ti rojstni dan, saj njegova ustanovitev nosi datum 22. maj, 1951.

Naš program je bil zasnovan na osnovi zapisov v knjigi. Prve strani knjige je pred nami odprla predsednica društva, gospa Irena Kramar. Tu je opisano vse obremenjujoče in odgovorno administrativno delo in prehojena pot zadnjih 10 let , grajenih na 60 let trdne podlage. Opisala je tudi svoj pogled na društvo in njegovo poslanstvo in se zahvalila upravnemu odboru , ki se mu je 4. aprila letos iztekel mandat. Prav tako ni pozabila omeniti vseh posameznikov , ki so ji pomagali, da je delo društva potekalo dobro, da so delovala številna področja, tako, da je bilo poskrbljeno za najširši krog naših članov.

Da so bili cilji našega društva v celoti izpolnjeni, je v nagovoru povdaril tudi slavnostni govornik, predsednik ZDUSa , gospod Janez Sušnik. Župan naše občine, gospod Rokavec, je svoje spoštovanje do našega društva izkazal že v letu 2021, ko smo prejeli Zlato plaketo Občine Litija, na prireditvi pa dodal čestitke in se nam znova zahvalil za delo in sodelovanje ter zaželel vse dobro tudi v prihodnje. Na številnih naših prireditvah je z nami tudi podžupanja Liljana Lovše, ki nam vedno s svojo dostopnostjo in prisrčnostjo popestri prireditev in tudi tokrat smo se njenih besed razveselili.
V programu akademije so se ob spremnem besedilu voditeljice Ive Slabe, v živo zvrstile predstavitve vseh sekcij, ob spremljajočih slikah v ozadju, glasbi , pesmi, plesu in humornih vložkih

Raznovrstno delo socialne sekcije, kamor sodi tudi projekt Starejši za starejše in ustvarjalne delavnice pod vodstvom Helene Čebela, je opisala vodja Marjana Kolar. Športno dogajanje in dosežke nam je predstavil dosedanji vodja Mirko Plaznik in za popestritev demonstriral primer množične rekreacije. Pohode in doživetja je opisala Nuša Rozman, ki bo pohodniško sekcijo vodila tudi v prihodnje, Mili Rogelj pa izletniško sekcijo predaja v nove roke. Svoje dosedanje delo je opisala zanimivo in nazorno, enako njen sovodnik Alojz Kavčič, ki pa je navzoče nasmejal z anekdotami s pohodov in izletov.

Citrarji, ki so kot orkester posebnost v slovenskem prostoru, so se predstavili v manjši zasedbi. Sodelovali sta citrarki Mili Penčur in Pavla Pavlin, profesorja Peter Napret in Anita Veršec, ki je njihov umetniški vodja, ter harmonikar Dušan Kotar in basist Peter Pirc. Večeru so dodali čarobnost s čudovitimi zvoki in pesmijo, kjer sta sodelovala še Beti in Janez Prašnikar. Oba sodelujeta poleg Dragi Turenšek še v pevskem triu literarne skupine , kjer se je ne le bralo, temveč tudi pelo in seveda tudi pisalo, saj je eno od svojih številnih pesmi prebrala njihova članica Slavka Matoz.

Z vsem prikazanim pa se kot vodja Kulturne sekcije, kamor poleg citrarjev in literatov spadajo tudi pevci, po dvanajstih letih tudi sama poslavljam in predajam poslanstvo novim idejam in mlajšim močem.

Ves program je bilo delo naših članov. Edine gostje so bile Bizonke, plesalke kavbojskih plesov, ki so svoj nastop podarile društvu za praznik.

Posebno mesto v programu je imela podelitev ZDUS-ovih priznanj, ki jih je prejelo poleg DU Litija še sedem posameznikov : Milena Dimec, Ana Jarm, Jelka Zajc, Martina Plaznik Martina Kralj,Mila Grošelj, Mirko Plaznik in Karlo Lemut. Prisrčne so bile tudi čestitke in domiselna darila prijateljev iz sosednjih društev in zavodov, zato vsem na tem mestu iskrena hvala.

Slavnostno akademijo je zaključil naš MPZ, najstarejša in najštevilčnejša kulturna skupina društva ki nam poje že 38 let in ga zadnjih 14 let vodi Marjana Kolar. Ob spremljavi harmonike Dušana Kotarja in kitare Petra Pirca, je pesem dobila še dodaten zven in ko so zapeli MI NE DAMO SE, je to v resnici dokaz, da leta niso ovira, da je v nas še vedno moč pomagati sebi in drugim, ki to pomoč potrebujejo in da sta pesem in dobra volja vedno tista, ki nam polepšata vsakdan.

 Na koncu in ne nazadnje hvala obiskovalcem slovesnosti, predvsem pa iskrena hvala vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri realizaciji knjige in prireditve . Iskrena hvala, ker naše delo cenite.                                                                                                                                                   Iva Slabe

Foto: Benjamin Kralj

Ostale slike v fotogalerijihttp://www.dulitija.si/p/index.php?v1=sl&sajt=&v2=Fotogalerija&v3=Proslava-ob-70.letnici-drustva

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2095573

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe