Srečanje starejših članov

80 +

Kljub negotovim časom, smo se 12. oktobra 2021, ponovno srečali starejši člani društva, preventivno še s pogojem PCT. Udeležba je bila dobra, seveda je krog življenja takšen, da nekaterih, ki smo jih srečevali pretekla leta ni več, prišli pa so novinci osemdesetletniki in program prireditve je lepo stekel.

Predsednica društva Irena Kramar je v nagovoru udeležencem povedala, da društvo nadaljuje tradicijo iz leta 2003, ko smo s takšnim srečanjem pričeli v društveni sejni sobi in jih kasneje nadaljujemo vsako leto, razen lani zaradi Covida, v gostinskem obratu z več prostora in boljšo pogostitvijo in programom. Predstavila je dejavnost društva, ki ga prilagajamo vsem starostnim skupinam, s posebno pozornostjo tudi starejšim, da se lahko vključujejo v aktivnosti. S tistimi, ki tega ne zmorejo več, imajo stik z njimi prostovoljke, ki jih občasno obiskujejo, in jim pošiljamo v ustvarjalnih delavnicah izdelane čestitke.

Tokratno srečanje je popestril nastop društvenega pevskega zbora Mavrica, in recitacije, nekaj tudi spontanih izmed udeležencev, z zaključno pesmijo zbora in udeležencev Mi se imamo radi, zadonel je tudi kakšen spontan vrisk dobrega razpoloženja. Posebne čestitke so bile izrečene tudi najstarejšemu in najmlajšemu članu, pa tudi dvema, ki sta ta mesec imela rojstni dan. In prikupno darilo ustvarjalnih delavnic. Kosilo z desertom in sadjem je bilo dobro in primerno udeležencem.

Srečanja se je, kot vsako leto, udeležil tudi župan Franci Rokavec in povedal nekaj zanimivih novic iz Občine Litija, ki jim udeleženci radi prisluhnejo. Čestital je vodstvu društva za uspešno delo in, da nadaljuje tradicijo srečanj starejših.

Povedal je, da so se prevozi z avtomobilom Sopotniki med starejšimi občine Litija in Šmartnega lepo prijeli, sedaj prostovoljci vozijo že dva avtomobila, primerno opremljena za Covidne čase.

Občina sofinancira program E-oskrbe za tiste, ki živijo sami, in jih v primeru težav poveže s svojci ali ustreznim centrom, kar omogoča starejšim, da dalj časa ostanejo v svojem domu.

Omenil je tudi, da se je pretekli mesec vodstvo občine sestalo s 14 ministri vlade v SVC Litija; pogovarjali so se v živo o najbolj ključnih vprašanjih. Predvsem je bilo izpostavljena že podana zahteva vladi, da bi odkupila in odplačala del obveznosti za gradnjo SVC, ki še bremeni proračun, s čemer bi odprli lažjo pot za izvedbo načrtovanih in že začetih nujnih investicij občine v šole, vrtce in komunalne investicije.

Članica UO in vodja kulturne sekcije Iva Slabe je udeležence seznanila, da društvo letos praznuje 70 let svojega dela, ki povezuje starejše občane in organizira družabno življenje. Ob tem jubileju je društvo prejelo Zlato plaketo Občine Litija. Na obeleženje jubileja se člani UO in Kulturna sekcija pripravljajo vse leto. Pripravili so knjigo o delu društva, s poudarkom na zadnjem desetletju. Osrednja prireditev bo 24. novembra, na kateri bo v kulturnem programu in v skrajšani obliki predstavljena knjiga o dejavnosti društva in podeljena priznanja ZDUS zaslužnim članom. Od 15. novembra, pa bo en teden, o dejavnosti društva likovna razstava v avli Občine Litija. Na obe prireditvi je navzoče tudi povabila, seveda ob upoštevanju navodil PCT.

V dobrih dveh urah smo zvedeli veliko novega in se med seboj tudi prijetno družili. Veselimo se srečanja prihodnje leto !

Tekst: Martina Kralj

Foto: Urška Trentelj

 19.10.2021

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2095520

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe