Srečanje starejših članov

80 +

Kljub negotovim časom, smo se 12. oktobra 2021, ponovno srečali starejši člani društva, preventivno še s pogojem PCT. Udeležba je bila dobra, seveda je krog življenja takšen, da nekaterih, ki smo jih srečevali pretekla leta ni več, prišli pa so novinci osemdesetletniki in program prireditve je lepo stekel.

Predsednica društva Irena Kramar je v nagovoru udeležencem povedala, da društvo nadaljuje tradicijo iz leta 2003, ko smo s takšnim srečanjem pričeli v društveni sejni sobi in jih kasneje nadaljujemo vsako leto, razen lani zaradi Covida, v gostinskem obratu z več prostora in boljšo pogostitvijo in programom. Predstavila je dejavnost društva, ki ga prilagajamo vsem starostnim skupinam, s posebno pozornostjo tudi starejšim, da se lahko vključujejo v aktivnosti. S tistimi, ki tega ne zmorejo več, imajo stik z njimi prostovoljke, ki jih občasno obiskujejo, in jim pošiljamo v ustvarjalnih delavnicah izdelane čestitke.

Tokratno srečanje je popestril nastop društvenega pevskega zbora Mavrica, in recitacije, nekaj tudi spontanih izmed udeležencev, z zaključno pesmijo zbora in udeležencev Mi se imamo radi, zadonel je tudi kakšen spontan vrisk dobrega razpoloženja. Posebne čestitke so bile izrečene tudi najstarejšemu in najmlajšemu članu, pa tudi dvema, ki sta ta mesec imela rojstni dan. In prikupno darilo ustvarjalnih delavnic. Kosilo z desertom in sadjem je bilo dobro in primerno udeležencem.

Srečanja se je, kot vsako leto, udeležil tudi župan Franci Rokavec in povedal nekaj zanimivih novic iz Občine Litija, ki jim udeleženci radi prisluhnejo. Čestital je vodstvu društva za uspešno delo in, da nadaljuje tradicijo srečanj starejših.

Povedal je, da so se prevozi z avtomobilom Sopotniki med starejšimi občine Litija in Šmartnega lepo prijeli, sedaj prostovoljci vozijo že dva avtomobila, primerno opremljena za Covidne čase.

Občina sofinancira program E-oskrbe za tiste, ki živijo sami, in jih v primeru težav poveže s svojci ali ustreznim centrom, kar omogoča starejšim, da dalj časa ostanejo v svojem domu.

Omenil je tudi, da se je pretekli mesec vodstvo občine sestalo s 14 ministri vlade v SVC Litija; pogovarjali so se v živo o najbolj ključnih vprašanjih. Predvsem je bilo izpostavljena že podana zahteva vladi, da bi odkupila in odplačala del obveznosti za gradnjo SVC, ki še bremeni proračun, s čemer bi odprli lažjo pot za izvedbo načrtovanih in že začetih nujnih investicij občine v šole, vrtce in komunalne investicije.

Članica UO in vodja kulturne sekcije Iva Slabe je udeležence seznanila, da društvo letos praznuje 70 let svojega dela, ki povezuje starejše občane in organizira družabno življenje. Ob tem jubileju je društvo prejelo Zlato plaketo Občine Litija. Na obeleženje jubileja se člani UO in Kulturna sekcija pripravljajo vse leto. Pripravili so knjigo o delu društva, s poudarkom na zadnjem desetletju. Osrednja prireditev bo 24. novembra, na kateri bo v kulturnem programu in v skrajšani obliki predstavljena knjiga o dejavnosti društva in podeljena priznanja ZDUS zaslužnim članom. Od 15. novembra, pa bo en teden, o dejavnosti društva likovna razstava v avli Občine Litija. Na obe prireditvi je navzoče tudi povabila, seveda ob upoštevanju navodil PCT.

V dobrih dveh urah smo zvedeli veliko novega in se med seboj tudi prijetno družili. Veselimo se srečanja prihodnje leto !

Tekst: Martina Kralj

Foto: Urška Trentelj

 19.10.2021

 

SODELOVANJE NA LITIJSKEM ORATORIJU

V ponedeljek 12. Julija 2021 smo se prostovoljke Društva upokojencev Litija odzvale na povabilo mladih na projektu Starost darilo mladim, preko Regionalnega centra NVO, ter sodelovale na litijskem oratoriju, ki je potekal v tistem tednu. Oratorij se je odvijal pri cerkvi sv. Nikolaja v Litiji, kamor smo se odpravile ob 11. uri. Tam nas je pričakala skupinica najmlajših udeleženci osnovne šole Otroci so imeli že polne roke dela saj so ustvarjali miške iz papirnatih lončkov, ki so jih barvali in porisali.

Ob skupnem ustvarjanju smo jim opisali kako smo včasih ustvarjali ter jim pokazali kako se naredi pisemska zgibanka ter papirnata ladjica, ki pa so jo znali zgibati tudi nekateri otroci. Pokazali smo tudi igrico »zibko« z volno. Nato pa smo otrokom pomagali splesti kitke iz volne za mišje repke.

Skupaj smo preživeli lepo medgeneracijsko druženje, ter si z mladimi udeleženci oratorija veselimo druženja tudi v prihodnje.

Irena Kramar

 

Priznanji Občine Litija

Društvo upokojencev Litija je prejelo Zlato plaketo Občine Litija, Citrarski orkester Srebrne Strune DU Litija pa je prejel Bronasto Jerebovo priznanje Občine Litija. - Ta plaketa je zahvala vsem, ki že 70 let prostovoljno gradijo naše društvo. Želimo si, da bi tudi še naprej bili tako uspešni in povezani. Hvala vsem za vaš trud

PRIZNANJI, obrazložitev

PRIZNANJE OBČINE LITIJA ZA LETO 2021

Zlato plaketo občine Litija prejme Društvo upokojencev Litija ob 70 letnici, za uspešno in odlično organizirano podporo starejšim ter izjemnem prispevku pri medgeneracijskem povezovanju v občini Litija.

Že 70 let Društvo upokojencev Litija deluje kot vsestransko razvejana civilna družba, v kateri lahko vsak upokojenec najde svoje mesto, kjer s svojimi izkušnjami pripomore k utrjevanju kulturnega, športnega, humanitarnega ter družabnega življenja v društvu, občini in širšem okolju. Prav tako društvo nudi tako upokojencem kot vsem starejšim občanom celo paleto vsebin za pestro kulturno, športno, prostočasno dejavnost ter skrbi za izvajanje programov ohranjanja kulturne, etnološke ter ostale dediščine. Tudi na starejše člane, ki ne morejo biti več aktivni, se ne pozablja. Z usmerjenostjo v medgeneracijsko povezovanje želijo dokazati, da le druženje in povezovanje različnih generacij lahko prispeva k spoštovanju in večji solidarnosti, v želji po lažjem premagovanju vsakodnevnih težav in preprečevanju osamljenosti. Človeška toplina, nesebičnost, pripravljenost storiti še kaj več za drugega, brez plačila, so vrednote, ki so v DU Litija trdno zasidrane. Tu so ljudje širokega srca, različnih znanj in dobre volje. Trdno verjamejo, da se imajo letom navkljub lahko še vedno lepo, da so koristni, da imajo še veliko idej in, da znajo poskrbeti ne le zase, temveč tudi za tiste, ki sami tega ne zmorejo.

Občina Litija se zahvaljuje Društvu upokojencev Litija za vztrajno in odločno podporo pri gradnji medgeneracijskega centra Šmelc, ki je tudi pripomogla, da imamo v mestu Litija sodobno urejen dom za varstvo starejših občanov.

 

JEREBOVO PRIZNANJE NA PODROČJU KULTURE ZA LETO 2021

Citrarski orkester Društva upokojencev Litija prejme bronasto Jerebovo priznanje za 14 let delovanja na področju ljubiteljske kulture v občini Litija in številne nastope na kulturnih prireditvah po celotni Sloveniji. Je edini citrarski orkester starejših na ravni države.

 

Priporočila NIJZ za Covid 19

Epidemija nove virusne bolezni COVID-19 in starejši

Bodite odgovorni! Podprite starejše in kronično bolne!

Zaradi razlogov, ki jih še ne poznamo v celoti, pri starejših, ki zbolijo za novo virusno boleznijo COVID-19, bolezen pogosteje poteka v težji obliki. Nevarnost zapletov je večja tudi pri kronično bolnih. Zato je zelo pomembno, da starejši natančno sledijo nasvetom strokovnjakov glede zaščitnih ukrepov, prav tako pa je odgovornost vseh, da poskrbimo za kar največjo varnost starejših sodržavljanov. Epidemija korona virusa za vse nas pomeni okoliščine negotovosti, na katere ljudje pogosto odreagiramo s strahom, tesnobo in tudi jezo, kar so normalni človeški odzivi. Starejši ljudje imajo to prednost, da so se že večkrat kot mlajši znašli v negotovih situacijah, jih uspešno preživeli in pri tem zbrali neprecenljive življenjske izkušnje. Imajo modrost, znanje in veščine, kako vzdržati v težkih časih, zato so mlajšim lahko zgled in vzor. V času epidemije nove virusne bolezni je zelo pomembno, da omejimo druženje, da vzdržujemo varno razdaljo med ljudmi, da iščemo nove načine vzdrževanja stikov z najbližjimi in da se strogo držimo 

in veščine, kako vzdržati v težkih časih, zato so mlajšim lahko zgled in vzor. V času epidemije nove virusne bolezni je zelo pomembno, da omejimo druženje, da vzdržujemo varno razdaljo med ljudmi, da iščemo nove načine vzdrževanja stikov z najbližjimi in da se strogo držimo a držati varnostne razdalje vsaj 1,5 m. Dosledno se je treba držati higienskih pravil.

KAKO LAHKO STAREJŠI LJUDJE PODPRETE SVOJ IMUNSKI SISTEM?

● V okviru strokovnih navodil naj tudi starejši ostanejo skladno s svojim zdravstvenim stanjem telesno dejavni vsak dan. ● Dobro je ohranjati in krepiti navade telesne vadbe, tudi v domačem okolju; vadba poveča občutek sreče in sproščenost, zmanjša stres in zaskrbljenost, izboljša razpoloženje ter pripomore k boljši organizaciji dneva; Vadbi naj se izognejo tisti, ki imajo znake prehladnih (smrkajo, bolečine v žrelu, kašelj) ali gripoznih obolenj (povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečine v sklepih in mišicah). Tisti, ki imajo ob vseh teh znakih še težave z dihanjem, morajo nujno in čim prej po telefonu kontaktirati osebnega zdravnika!● Za optimalno delovanje imunskega sistema naj starejši uživajo uravnoteženo, pestro mešano prehrano, prilagojeno posameznikovim prehranskim potrebam in zdravstvenemu stanju; zdaj ni čas za kakršnekoli diete. Starejši naj ne nakupujejo v trgovinah, lekarnah, naj ne hodijo na kraje, kjer se zadržuje več ljudi – priskočimo jim na pomoč in jim v krogu družine ali soseske zagotovimo primerno podporo, da bodo lahko ostali doma oziroma se v nujnih primerih varno gibali na prostem. Starejšim pomagajmo vzdrževati družabne stike na daljavo.

● Pazimo na dovolj velik vnos tekočin, ki omogoča dobro delovanje sluznic in tako pripomore k boljši imunski zaščiti

pred virusi; priporočeno je izogibanje uživanju alkohola.● Pomembno je poskrbeti za dovolj spanja; vsaj za nekaj ur na dan, najboljše zvečer, je priporočljivo opustiti spremljanje novic v medijih.● Starejši naj v prilagojenih razmerah ohranjajo tudi duševno, socialno in duhovno dejavnost; za preseganje strahu, dobro počutje in dobro duševno zdravje je pomembno namenoma prekinjati tok negativnih misli, pomisliti na kaj pozitivnega, na tisto, kar je v življenju že uspelo in krepiti hvaležnost za vse, kar je v življenju lepega in dobrega. ● Občutek medsebojne povezanosti, ki temelji na občutkih vključenosti, pomembnosti in vplivnosti v svojem okolju, povečuje občutek varnosti. Pokažimo starejšim, da jih cenimo, da so pomemben del naše družbe in da nam je mar za njihovo dobrobit. Pokličimo starejše svojce po telefonu, povprašajmo jih, kako jim gre, pogovorimo se, delimo svoje občutke, skrbi in pripravljenost pomagati. Poiščimo nove načine povezanosti na daljavo. ● Proti tesnobi in strahu zelo pomaga občutek, da lahko kontroliramo dogajanje. Daleč najboljšo kontrolo nad vplivom trenutnega dogajanja dosežemo z upoštevanjem priporočil za zajezitev širjenja korona virusa; v sedanjih razmerah to pomeni, da upoštevate priporočila za vzdrževanje razdalje med ljudmi in higienska navodila oziroma pravila obnašanja.

● Naj se starejšim dnevna rutina ne ustavi, vendar naj bo prilagojena danim razmeram, v ospredju naj bo pozitivna naravnanost in pogled na priložnosti, ki so nastale v sedanji situaciji.● Ne glede na to, kakšen obred v teh časih najbolj pogrešamo, lahko vsak sam delček svojega dnevnega časa, v domačem okolju, posveti svoji najljubši rutini ali obredu (naj bo to branje, molitev, misel ali pa dejanje).● Za sprostitev nikar ne posegajmo po cigaretah, alkoholu in drugih drogah. Ukvarjajmo se z dejavnostmi, ob katerih se počutimo dobro in nas veselijo.

VIRI POMOČI, KADAR JE STISKA HUDA

Znašli smo se v nepričakovani, neznani in težavni situaciji. V teh okoliščinah se vsakomur lahko zgodi, da ga prevzame občutek nemoči, žalosti, osamljenosti in stiske. V takih težkih trenutkih človek ne sme ostati sam – stisko je treba nekomu zaupati, se pogovoriti in poiskati rešitve. Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete na telefone za pomoč v stiski: Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.

PRAKTIČNI NAPOTKI

Za starejše je priporočljivo, da ne obiskujejo trgovin za nakup hrane in nujnih potrebščin, pogovorite se o pomoči. Priporočen je nakup in shranjevanje razumnih količin hrane, več na https://www.nijz.si/sl/nasveti-za-potrosnike-pri-nakupu-prenosuprevozu-in-shranjevanju-zivil. Preverimo, ali je doma dovolj zdravil, ki jih potrebujejo kronično bolni. Zaloga zdravil naj bi zadoščala za nekaj tednov. Patronažno varstvo in pomoč družini na domu sta zaradi izrednih razmer omejena. V dogovoru z izbranim osebnim zdravnikom bodo patronažne medicinske sestre še vedno na voljo najbolj ranljivim in tako njim kot tudi njihovim bližnjim posredovale ključne informacije, nasvete in priporočila. V skladu z navodili za preprečevanje širjenja okužb se v okviru storitev pomoči družinam na domu izvajajo le najnujnejša opravila, vezana pretežno na pomoč pri opravljanju temeljnih dnevnih opravil in prinašanja toplih obrokov. Izvajala se bodo prioritetno pri vseh tistih, ki si te storitve ne bodo mogli zagotoviti sami ali s pomočjo svojcev. Če starejši nujno potrebujejo pomoč pri oskrbi ali nujnih opravilih, pa jim tega ne morejo zagotoviti svojci ali njihovi bližnji, se lahko obrnejo na štab Civilne zaščite v svoji občini.

Izogibajte se tesnim stikom z drugimi ljudmi, vzdržujte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Še zlasti se izogibajte stikom z ljudmi, ki kažejo znake akutne okužbe dihal. Kadar ste zunaj, se čim manj dotikajte površin predmetov, ki se jih dotika veliko ljudi: kljuk, stikal, držal nakupovalnih vozičkov ipd. Z rokami se ne dotikajte obraza, zlasti ust, nosu in očesnih veznic. Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete; prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan. Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava); papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v pokrit koš za odpadke. Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, zlasti kadar kašljate, kihate, se usekujete; po vrnitvi domov, pred jedjo, po jedi, po kajenju ipd. roke si lahko občasno tudi razkužite. Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače....

HIGIENSKA NAVODILA ČE ZBOLITE Z AKUTNO OKUŽBO DIHAL

● Ne hodite v zdravstveni dom , ampak pokličite svojega izbranega osebnega zdravnika ; ravnajte se natančno po navodilih. Izven delovnega časa ambulante pokličite dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti.● Če se zdravite doma, upoštevajte navodila, ki ste jih prejeli od zdravnika.

NEKATERI POMEMBNI ZNAKI IN SIMPTIOMI, KI KAŽEJO NA POSLABŠANJE ZDRAVSTVENEGA STANJA●

Oteženo dihanje ali zasoplost;● stalna bolečina ali pritisk v prsih;● zmedenost;● modrikaste ustnice ali obraz;● drugi znaki resnega poslabšanja zdravja. Ta seznam opozorilnih znakov ni popoln. Prosimo, da se za morebitne druge simptome, ki so resni ali zaskrbljujoči, po telefonu posvetujete s svojim zdravnikom. V primeru življenjske ogroženosti pokličite na številko 112.Ti znaki seveda ne pomenijo nujno, da ste res zboleli za novo virusno boleznijo. Vsekakor pa se je treba o tem čimprej prepričati. V primeru, da take znake zaznate, pokličite svojega izbranega osebnega zdravnika in sledite navodilom, ki jih boste dobili.

 

© 2010-2022 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe