NE VEMO, KAM

Ob spoznanju, da kamor koli se bo šlo v planinski druščini , bo povsod prijetno in lepo, smo sečlani planinske sekcije DU 8. oktobra 2022 odpravili na 27. pohod NE VEMO, KAM. Vzgodnjem jutru smo se odpeljali proti Primorski, na Kras. Vodil nas je Lojze Huptman, polndobre volje in optimizma. Ko smo se vozili po Krasu smo z žalostjo opazovali velika pogorišča po požaru, ki je pustošil v teh krajih.

 Pripeljali smo se v Lokvice, naselje v občinah Miren – Kostanjevica, popili jutranjo kavo na kmečkem turizmu ter izpolnili vprašalnik in ugibali, v katerem izmed petih naštetih krajev bo današnje kosilo. Pridružil se nam je turistični vodnik in nas opozoril na znamenito cerkev Žalostne matere božje, katero je poslikal Tone Kralj in povedal, da so ti kraji poznani po usnjarski industriji.

 Naslednja točka je bil obisk pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju, od koder se odpira širok pogled na morje, na Triglav, Krn, Kanin,Sabotin… in poslušali zgodovinske zanimivosti.

Odpeljali smo se naprej čez italijansko mejo v osrčje soškega Krasa in stopili na zgodovinsko pot na Brestovcu, ki spominja na hude boje soške fronte in se tudi povzpeli na vrh, od koder je čudovit razgled na Kraško planoto. Največja znamenitost te poti je utrjena topniška kaverna iz teh časov in ohranjeni strelski jarki, po katerih nas je vodil naš vodič, ob pripovedovanju številnih žalostnih zgodb iz tistega časa.

V Sprejemnem centru Gradina na Doberdobu smo si ogledali zgodovinsko naravoslovni muzej in se sprehodili do naravnega rezervata Doberdobskega in Prelosnega jezera, ki ju napajata podtalnici Soče in Timave.
Ob povratku na izhodiščno točko na kmečki turizem Marušič v Lokvicah, smo ugotovli, da so prav Lokvice kraj našega nagradnega vprašanja. Kar šest naših pohod nikov je vprašalnik izpolnilo pravilno.
Po kosilu smo imeli kratek program. Zahvalili smo se vodnicam in vodnikom za trud in pripravo kar 12 pohodov. Podelili smo jim priložnostna darila in se priporočili še za naslednje leto, svoje druženje pa zaključili s petjem lepih domačih slovenskih pesmi.
Preživeli smo lep sončen dan, prijetno druženje in veliko novega videli in spoznali.
Lojze, hvala ti za to!

  Zapisala: Nuša Rozman

  Fotografije: Amon Milan, Nuša Rozman

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2254044

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe