POHOD ZIJALA MIRNA PEČ

V soboto 23.3.2024, smo se člani Planinsko pohodniške sekcije DU odpravili na prvi letošnji pohod na Dolenjsko. Vodil nas je Lojze Hauptman. Odpeljali smo se do Mirne peči, ker smo v gostilni Špolar spili jutranjo kavico in zaužili sladke dobrote iz rok Vere Tišler in Francke Mittoni, ki sta pred dnevi praznovali okrogli obletnici.

Pot je bila raziskovalnega in poučnega značaja. Nismo se vzpenjali na kakšen grič ali vrh ampak smo opazovali reko Temenico, ki je znana Dolenjska ponikovalnica. Na svoji poti vijuga po površju in podzemlju in se izliva v reko Krko. V Ponikvah prvič ponikne, v Zijali pride na površje in vijuga pod Biško vasjo in Mirno pečjo do Goriške vasi, kjer že drugič ponikne. Na površje zopet pride pri vasi Luknja pri Prečni. Velik del reke teče po temačnem kraškem podzemlju, izvira pa na južnih pobočjih Posavskega hribovja pri naselju Javorje. To pot smo v glavnem prevozili z avtobusom in se večkrat ustavljali in si ogledali požiralnike in ponore. Reka na dan priteče pod mogočnim skalnim visokim spodmolom Zijala, iz katerega bruha voda ob obilnem dežju. Tu je dolg potopljen rov, ki še ni do konca raziskan. Ob strugi je še niz stalnih izvirov, ki napajajo reko. Prevzela nas je neokrnjena in lepa narava.

Obiskali smo tudi slikovit hrib s cerkvijo Sv. Ane, na Gradišču, ki nudi lepe razglede po širši okolici. Tu se je rodil škof Friderik Baraga in tu stoji njegov kip. V teh krajih se je rodil tudi nadškof Alojzij Šuštar, ki je sodeloval tudi pri osamosvojitvi Slovenije.

Ustavili smo se tudi nad naseljem Vrhtrebnje in si ogledali kamnito obeležje 15. Poldnevnika. Tam je tudi sončna ura in bronasti relief Slovenije. Od tod se razstira prelep pogled na dolino reke Temenice, na okoliške dolenjske griče ter na Posavsko hribovje.

Mogoče sem kakšno točko iz tega pohoda izpustila, ker je bilo vsega veliko.

Pohod smo zaključili v domu vinogradnikov med vinogradi na Liscu v krajevni skupnosti Dobrniču. Prijazni domačini so nas postregli z okusno enolončnico in šmarnico, ki je priznana pijača tako kot ostala vina. Z manjšimi pozornostmi smo se spomnili Dneva žena, Materinskega dne in dneva mučenikov. V veselem vzdušju smo zaključili pohod in se odpeljali proti domu.

  Nuša Rozman

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2330536

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe