Tradicionalni spominski pohod na Javornik

Pirnatova koča na Javorniku ( 1156 m )

Pirnatova koča na Javorniku ( 1156 m )

Pri spomeniku na Javorniku

Pri spomeniku na Javorniku

Na stolpu vrh Javornika ( 1242 m )

Na stolpu vrh Javornika ( 1242 m )

Pogled na Triglav

Pogled na Triglav

Zimski pohod na JAVORNIK

V nedeljo, 18. decembra 2011 smo se člani planinsko pohodniške sekcije podali na zadnji letošnji pohod. Cilj je bil zimski pohod na Javornik. Pripeljali smo se do Črnega Vrha (686 m), naselja v občini Idrija. Tu je večina pohodnikov z vodnikom Marjanom izstopila in se podala na pohod po malo daljši in strmejši poti.
Ostali pa smo se zapeljali še par serpentin višje, da smo se izognili prvi strmini. Začeli smo s pohodom po sneženi in poledeneli cesti. Vodil nas je vodnik Rado iz Hotederšice. Cesta je sprva položna, nato pa malo bolj strma. Bližje kot smo bili vrhu, lepši so bili razgledi.
V dolini je bila megla, ki je spominjala na morje, nad njim pa s soncem obsijane gore. Cesta nas je vodila čez Šajsno Ravan ( 925 m ). Tam smo izbrali levo pot, ki vodi do koče, desna pa vodi na vrh Javornika. Ko smo prehodili pol poti po cesti, nas je smerna tabla usmerila na kolovoz, od koder je do koče še 40 minut. Kolovoz se skoraj ves čas strmo vzpenjal do Pirnatove koče ( 1156 m ).
Po krajšem postanku smo se po gazi čez travnik in skozi gozd, v desetih minutah povzpeli na vrh Javornika ( 1242 m ). Na vrhu je lesen razgledni stolp, s katerega smo imeli čudovite razglede na vse strani. Najlepši pa je bil pogled na naše Alpe. Videli smo tudi morje v Tržaškem zalivu.
Med tem, ko smo čakali, da smo lahko žigosali dnevnike, so nas dohiteli naši pohodniki, ki so prišli čez Šajsno Ravan po desni poti. Sestopili smo do Pirnatove koče, katera je bila premajhna za vse pohodnike, ki so se iz cele Slovenije in iz tujine podali na že 33. tradicionalni spominski pohod na Javornik. Organizira ga PD Javornik Črni Vrh v spomin na padle borce Gradnikove brigade na pobočju Javornika.
V dolino smo se podali skupaj. Najprej čez Šajsno Ravan, potem pa po bližnjici do Črnega Vrha-k Metki, na idrijske žlikrofe. Od tam smo se zapeljali do naselja Hotederšica, odkoder nas je domačin Rado še dobro uro vodil po poteh do kmetije odprtih vrat Urbanovc.
19.12.2011
Tekst in fotografije: Ivan in Olga Kos
 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe