16. Štrusov pohod

Pohodniki na Vegovi domačiji

Pohodniki na Vegovi domačiji

Čaj v Zagorici

Čaj v Zagorici

Čestitke Viktorju Čebeli za okrogli jubilej

Čestitke Viktorju Čebeli za okrogli jubilej

Jubilant

Jubilant

Pevci in planinci v gostišču

Pevci in planinci v gostišču

Tudi 16. pohod Franca Štrusa, 25. februarja 2012, ni minil brez simbolov, zvončkov, ki krasijo značke in plakate zasluženim pohodnikom na tej turi. Pot je posvečena znanemu planinskemu vodniku Francu Štrusu iz Litije, ki je svoj zadnji pohod vodil prav po tej trasi. Start je pri Gasilskem domu v Senožetih, cilj pa v Ihanu pri gostišču: »Barbi pub«.
Hoje je približno štiri ure, po lahkem in razglednem terenu.

Iz Senožet se preko malega Ciclja povzpnemo na Križevsko vas( letos malo drugače zaradi ovire domačina) in do vasice Zagorica. Pri rojstni hiši Jurija Vege je krajši postanek, kjer nam pripravijo topel čaj. Pot se nadaljuje po južnih obronkih Muravice do vasi Klopce in naprej do prevala Konfin. Nad vasjo Sveta Trojica se z ceste umaknemo na gozdno stezo, ki nas nato popelje po razvalinah gradu Rabensberg, kjer so včasih živeli ravbarski vitezi. Razvaline so še precej vidne, grad pa so v 13. stoletju porušili Turki. Na jugovzhodnem pobočju pod gradom so našli v gozdu še sledi vinske trte zato trdijo, da se vas spodaj prav zato imenuje Vinje.

Najprej ob poti pri vikendih stoji spomenik v spomin sestreljenim Ameriškim letalcem v avionu B 24 leta 1944. Kmalu pridemo do ostankov požgane Judeževe hiše leta 1944.
Tu je bila pred vojno partijska konferenca, kjer je bil navzoč tudi Josip Broz Tito.

Z Oklega se že slišijo zvoki partizanskih pesmi saj se ob 11. uri prične proslava v počastitev 72. padlim borcem Kamniško-zasavskega bataljona leta 1944. Prisostvujemo proslavi po svoji želji, kjer se iz leta v leto zbere vedno večje število udeležencev. Nekateri pohitijo na bližnje Dobovlje, kjer za udeležence proslave in pohodnike gostilna »Megan« poskrbi z hrano in pijačo..
Skozi vas Tabor se nato spustimo v Ihan do gostišča »Barbi pub«. Tam je priročna pisarna, kjer vodniki PD Litija vpisujejo udeležbo v kartončke in podeljujejo zaslužene značke in plakete.
Zapeli smo tudi našemu častnemu predsedniku planinske sekcije pri DU Litija Viktorju Čebeli, za 80. rojstni dan.
Ob 13.15 uri odpelje avtobus v Senožeti, po vrnitvi pa v Litijo.

Pohoda se je udeležilo preko 120 pohodnikov . Bili so iz Zagorja, Trbovelj, Kočevja in Rateč in od drugod.

Nasvidenje na 17. pohodu.
 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe