Po Rovtarskem hribovju

Gostišče na Goropekah

Gostišče na Goropekah

Pri Gvidotu na Hlevnem vrhu

Pri Gvidotu na Hlevnem vrhu

Vodnika Lojze in Gvido pred kočo na Vrhu pri Sv.Treh kraljih

Vodnika Lojze in Gvido pred kočo na Vrhu pri Sv.Treh kraljih

Pogled na Triglav in Žiri

Pogled na Triglav in Žiri

Žiri

Žiri

Vrh Sv. Treh kraljev

Vrh Sv. Treh kraljev

V soboto, 19. maja 2012 sva šla Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi skupaj s pohodniki iz DU Litija na pohod po Rovtarskem hribovju.
Z avtobusom smo se zapeljali skozi Vrhniko do vasi Smrečje. Vodnik Lojze nam je pripravil presenečenje. Ustavili smo se na Hlevnem Vrhu, kjer živi litijski rojak Gvido, katerega so pohodniki že dobro poznali. Skupaj z ženo sta nas prisrčno sprejela in pogostila.
Od tam naprej nas je vodil Gvido. Zapeljali smo se naprej mimo šole do planinske koče na Vrhu SV. Treh kraljev. Tu smo začeli z našim pohodom proti Goropekam. Pot nas je vodila mimo gasilskega doma v vasi Vrh Sv. Treh kraljev, mimo kmetije v Dolinah in mimo kmetije v Okrogu. Hodili smo po asfaltni cesti, po kolovozu in po stezah skozi gozdove in čez travnike.
Hodili smo mimo cvetočih in pokošenih travnikov. Imeli smo lepe razglede na gore okoli nas, na markantni Blegoš, na Julijske Alpe s Triglavom v daljavi in na Žiri pod nami. Po eni uri in dvajsetih minutah smo prišli do gostišča na Goropekah ( 698 m ). Včasih je bil to planinski dom.
V gostišču so nas lepo sprejeli in postregli s pijačo. Po malici iz nahrbtnika smo nadaljevali pot skozi vas Goropeke, nato smo se pa kmalu začeli spuščati čez travnike in skozi gozd proti Žirem. Čez pol ure smo bili že v Žireh, kjer nas je čakal avtobus.
Odpeljali smo se skozi Račevo, mimo Račevskega jezera in zopet v hrib, nazaj do koče na Vrhu Sv.Treh kraljev. Tam smo imeli naročene malice. Po malici smo šli na Vrh, kjer stoji cerkev Sv. Treh kraljev (884 m). Od koče do vrha prideš po stezi v petih minutah. Mi smo šli po asfaltni cesti in smo hodili deset minut. Vrh je označen s kamnitim podstavkom na katerem je kovinska smerna plošča z oznakami vrhov.
Tudi tu so bili razgledi odlični, Zasavsko hribovje z našim Kumom pa je bilo v megli. Prav nič se nam ni mudilo domov. Uživali smo na soncu in v lepih razgledih.
Domov smo se peljali skozi: Šentjošt, Vrzdenec, Horjul, Dobrova, Podsmreka. V Ljubljani so izstopile prve pohodnice. Naš pohod je bil tokrat lažji - bolj izletniški. Pot je bila bolj položna in imeli smo tudi dovolj časa za opazovanje narave. Hodili smo po Notranjski in Gorenjski.
Tekst in fotografije:Ivan in Olga Kos
27.5.2012
 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe