Pogod

Po kraškem robu od Socerba do Črnega kala

Malica

Malica

Stena

Stena

Na razgledni ploščadi pri razvalini

Na razgledni ploščadi pri razvalini

Cerkev svetega Valentina, kjer je pisal Valvazor

Cerkev svetega Valentina, kjer je pisal Valvazor

Črni kal

Črni kal

Pogled na tržaški zaliv

Pogled na tržaški zaliv

Zaključek v gostišču

Zaključek v gostišču

PO KRAŠKEM ROBU OD SOCERBA DO ČRNEGA KALA

V zgodnjem februarskem jutru, 18. februarja 2012, smo se pohodniki Planinske sekcije DU Litija, kot običajno, zbrali pred železniško postajo v Litiji in se z avtobusom odpeljali proti Primorski. Med vožnjo se je že zdanilo, da smo lahko opazovali naravo. Zapeljali smo se čez predor Kastelec in zavili desno v hrib nad Socerb. Tam smo zapustili avtobus in zadihali svež primorski zrak. Na razgledni ploščadi smo si ogledali Trst in tržaški zali, ter slovensko Istro s koprskim zalivom. Bil je lep sončen dan, brez burje.

Nato smo se spustili do kraške jame v kateri je edina cerkev na slovenskem pod zemljo in v njej opravljajo obrede. O tej cerkvi je pisal že Janez Vajkard Valvasor v knjigi Slava Vojvodine Kranjske. Po ogledu smo nadaljevali pot po kraškem robu nad predorom Kastelec do Črnega Kala. Ogledali smo si tudi razvaline starega gradu nad Črnim Kalom in panoramo pod seboj ter viadukt Črni Kal.
Spustili smo se v vas, ker smo si ogledali še cerkev Sv. Valentina in posebej zvonik, ki malo visi. Tudi o tej cerkvi je že pisal Valvasor.

Pohod smo zaključili v gostišču v Črnem Kalu, kjer smo počastili še rojstne dneve Boruta Vukoviča, Francke Mittoni in Olge Babuder. Deležni smo bili dobrot sladkih in ta kratkih. Za vesel zaključek pohoda pa je poskrbela še maškara. Pohod je vodil Borut Vukovič.

Tekst:
Nuša Rozman
Foto: Jože Sinigoj
 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe