OBVESTILO ZDUS

Spoštovani člani društev !

 

 

Berite: Revija Vzajemnost, april

31.3.2020

Epidemija koronavirusa je pokazala, kako pomemben je dobro urejen javni zdravstveni sistem. Zakaj in kako naj ga ohranimo, pišemo v aprilski Vzajemnosti, ki prinaša res veliko raznolikega branja. Med drugim pogovor s prof. dr. Metodo Dodič Fikfak, predstojnico Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, ki vztrajno opominja, da se moramo resno lotiti čiščenja ostankov težke industrije - od azbesta do svinca in težkih kovin, ki povzročajo bolezni in celo smrti.

Pišemo še o tem, kako poskrbimo za boljšo odpornost pljuč, o ohranjanju sočutja ter o tem, kako se o bolezni v družini pogovarjamo z otroki. Spomnili smo se tudi na velikonočne jedi in običaje, čeprav bodo letos prazniki zelo drugačni.

Predstavljamo pesnika Milana Deklevo in še nekaj zanimivih ljudi, ter vabimo na potep po Malti, deželi sonca, kamna in različnih kultur. Preberite še, kako zemljo na vrtu in v rastlinjaku pripravimo na sajenje ter zakaj so rože z drobnimi cvetovi posebej primerne za krasitev balkonov.

Na vprašanja bralcev v Vzajemnosti (in ob določenih dnevih tudi po telefonu) odgovarjajo strokovnjaki s področja zdravja, prava, pokojnin, pravic pacientov in zaposlovanja. Objavljamo ideje za ročna dela, namige za pohode in izlete, male oglase, utrinke iz upokojenskih društev ter več križank in nagradnih iger. S posebnim veseljem pa predstavljamo ljudi, ki z bralci delijo svoje bogate življenjske izkušnje.

Revija ni v prosti prodaji, naročniki pa imajo kar nekaj ugodnosti. Med drugim lahko trikrat na leto brezplačno objavijo mali oglas.

Če Vzajemnosti ne poznate, pokličite v uredništvo in poslali vam bomo brezplačen ogledni izvod. Obiščite tudi naš Facebook in spletno stran: www.vzajemnost.si.

 

Revija Vzajemnost Revija ni v prosti prodaji.

Berite tudi spletno stran Seniorji https://www.seniorji.info/, ki prinaša veliko zanimivih in sprotnih novic.

 

ZDUS poziva člane k odgovornosti do sebe in drugih

NOVO stališče glede aktualne problematike izbruha Koronavirusa da:

se opozori na zagotavljanje ustreznih higienskih razmer, ki jih priporoča NIJZ. Upoštevajmo navodila, predvsem pa bodimo odgovorni tako do sebe, kot do drugih;
vse aktivnosti na ZDUS, seje organov in delovnih teles, do preklica potekajo korespondenčno;
DU naj kot organizatorji Zbora članov upoštevajo odločitev ministra za zdravje, ki z današnjim dnem omejuje dogodke do 100 ljudi, navodila in priporočila NIJZ, Vlade RS in ministra za zdravje. DU v primeru izvedbe zbora članov upoštevajo določbe temeljnega akta DU v primeru, da se zbora udeleži manjše število članov. V kolikor zaradi aktualne situacije Zbora članov ne boste sklicali, lahko letno poročilo DU, ki ga potrjuje najvišji organ, torej Zbor članov, oddate na AJPES s potrditvijo predhodnih organov (Upravni odbor, Nadzorni odbor), sklep Zbora članov pa se na AJPES odda naknadno – vse to mora biti v poročilu jasno navedeno in podprto z datumi;
izobraževanje programa Starejši za starejše, katerega organizator je ZDUS, se z dnem, 11.3.2020 prekine in nadaljuje v kasnejšem terminu po dogovoru s Hotelom Delfin, o čemer boste obveščeni naknadno in pravočasno;
prostovoljcem programa Starejši za starejše priporočamo naj ne obiskujejo uporabnikov na domu, v kolikor pa jih bodo obiskovali, naj dosledno upoštevajo navodila in priporočila NIJZ, Vlade RS in ministra za zdravje glede ustreznih higienskih razmer;
DU priporočamo, da se glede na ciljno destinacijo, izleti in letovanja začasno oz. do nadaljnjega odložijo;
priprave na Dneve medgeneracijskega sožitja, ki bodo od 19. – 21.5.2020 na Gospodarskem razstavišču potekajo nemoteno.

To stališče je sprejeto glede na trenutno stanje. Vse nadaljnje informacije bomo tekoče sporočali.

Janez Sušnik, predsednik Zveze DUS

Vera Pečnik, podpredsednica Zveze DUS

Jožica Puhar, podpredsednica Zveze DUS

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe