Kulturna sekcija v letu 2016

Kljub skromnim finančnim sredstvom in neuspešnemu pridobivanju novih, mlajših moči  za aktivno delo, naša Kulturna sekcija smelo in z dobro voljo gleda naprej. V letu, ki prihaja, ni nobene pomembnejše  obletnice, pa vendar bomo tudi tokrat poskrbeli za pestro dogajanje v in izven našega društva.

Pevska zbora, Ženski pevski zbor Mavrica  in Mešani pevski zbor,  ki sta  bila prav v zadnjih dveh letih, ko sta praznovala  20 oz. 30 let delovanja, najbolj aktivna, samostojnih koncertov ne načrtujeta, v kulturnem delovanju društva pa bosta oba zbora še vedno vodilna in sodelovala  na številnih  prireditvah v samem društvu, pa tudi širše v samem mestu in celotni občini. Glavni prireditvi  obeh zborov bosta   Pevska revija Občine Litija in organizacija 17. Srečanja upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja na Geoosu. Vadijo enkrat tedensko in se na vso moč trudijo pridobiti nove moči in vedno znova vabijo v svoje vrste nove pevce, tokrat so predvsem zaželeni moški pevci.

Literarna skupina  bo v letu 2016 obeležila 5 letnico aktivnega dela in bo na osrednji prireditvi v mesecu marcu, ki ga zaznamujeta oba praznika žensk, svoje preteklo delo predstavila. Literarni večeri se bodo nadaljevali tudi v prihodnje, poskušali pa bomo svoje delo popestriti  z novimi izzivi in izdati še kakšno knjigo ter medse  povabiti kakšnega od naših domačih ustvarjalcev.

Bralna značka  za odrasle bo v letu 2016 potekala v sodelovanju s Knjižnico Litija in Šmartno, ki  je ponudila tudi za nas zanimiv program. Seveda bomo ostali kot skupina še vedno del DU Litija, le naše obzorje in način dela in branja, bomo nekoliko dopolnili. Tudi strokovna ekskurzija ostaja naša domena in se je vsi bralci že veselimo. Razveselili pa bi se tudi novih bralcev iz vrst našega društva.

Za citrarji oz. njihovim  orkestrom je še eno uspešno leto in načrti za prihodnje so precej podobni. Individualno delo in delo orkestra na tedenskih vajah bo potekalo tudi v letu 2016. Posamezni člani orkestra bodo samostojno nastopali  na internih prireditvah društva, pa tudi po Sloveniji, z letnim koncertom pa se bodo predstavili v  enem od pomladnih mesecev.

Vsako leto vabimo bolj ali manj uspešno nove člane, zato naj letos zapišem slogan, ki ga v društvu pogosto osmislimo  posamezniki  z voljo in entuziazmom, v korist vseh naših članov: »Vse, prav vse se da, če se hoče in nič, če se le malo noče.«

Iva Slabe, vodja sekcije

Vesela jesen

 

Vesela jesen – vesel dogodek

Za nami je zadnja večja prireditev DU Litija v letu 2016, Vesela jesen, kjer sta se s sproščenim programom predstavila oba zbora, Mavrica in MePZ, ki ju vodi Marjana Kolar. V goste so pevci tokrat povabili Igralsko skupino DU Mirna, k je s svojo pristno govorico, sproščeno igro in primerno vsebino iz našega vsakdana, res navdušila. Očitno smo mi vsi potrebni »Bosanske energije« , kot je bilo naslov njihove predstave, ali vsaj sproščujočega smeha, ki prav gotovo nikomur ne škodi. Prepričani smo, da smo vsem navzočim polepšali turobno novembrsko soboto.

V imenu vseh pevcev, Iva Slabe

 

Srebrne strune v Hotelu DELFIN

V tednu Hotela Delfin v Izoli, ki je trajal od 22. do 29. 10. 2016, so bili citrarji našega društva povabljeni , da  popestrijo enega od večerov na njihovem Delfinfestu, s samostojnim  koncertom.
 Dogovorili smo se za sredo, 26. oktober in že zgodaj popoldne , smo se natovorjeni z mizami,  stojali in  instrumenti, odpeljali z avtobusom proti Izoli.
 V hotelu so nas lepo sprejeli in nasploh je bilo že v popoldanskih urah zelo veselo. V hotelski avli  so bile gostom na stojnicah na voljo različne dobrote , domači harmonikarji pa so poskrbeli za dobro vzdušje .
Priprave na sam nastop so zahtevne in preden je bil oder pripravljen za večerni koncert  in  citre uglašene,  je minilo kar nekaj časa. Vseeno pa so si nastopajoči privoščili kratek sprehod  po Izoli, se ob zvokih harmonikarjev še malo zavrteli, v miru povečerjali in nato je stekel program.
Citrarski orkester DU Litija ,Srebrne strune, se je v Hotelu Delfin predstavil prvič, zato sem v spremni besedi navzočim razložila od kod prihajamo in opisala nastanek , sestavo in delovanje orkestra, ki je  ob polnem prireditvenem prostoru doživljal ob vsaki pesmi dolg, spontan  aplavz. Zelo je navdušil tudi pevec Mato Savšek, ki z našimi citrarji zadnje leto pogosteje nastopa.
Vse priznanje in čestitke je citrarjem izrekla tudi animatorka in odgovorna organizatorka  Delfinfesta, Daša Ždrnja Gregorič, presenečena, kaj vse člani orkestra zmorejo.
V prijetnem vzdušju in povabilu, da pridemo še kdaj, se je koncert zaključil. Seveda pa je bilo potrebno znova vse rekvizite pospraviti in se v poznih večernih urah odpraviti domov. To pa je že nova zgodba.

V imenu citrarskega orkestra Srebrne strune, Iva Slabe

Mavrica na velikem odru Cankarjevega doma

Za nami je 16. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je potekal konec septembra v Cankarjevem domu in kjer se je Ženski pevski zbor Mavrica že drugič  predstavil na odru Linhartove dvorane.
Pevke so si to pravico pripele na regijskem, 18. srečanju Zasavsko Posavskih upokojenskih pevskih zborov na GEOSu,  kjer je sodelovalo 6 zborov s tega področja. Pri izboru je imela glavno besedo, poleg zborovodij in člana Kulturne komisije ZDUSSa, strokovna sodelavka, priznana glasbenica, Helena Vidic.
Prireditev v Cankarjevem domu, kjer so sodelovali izbrani zbori iz vse Slovenije, je bila dobro organizirana in na dokaj visokem nivoju. Prav vsi pevci, vključno z našimi pevkami, so upravičili zaupanje svojega okolja in s prijetnim nastopom dokazali, da z voljo, vztrajnostjo in predvsem veseljem do petja in druženja, leta niso tako pomembna.

Iva Slabe

Literarni večer z gostjo Mijo Bernik, prof.

Teden upokojencev

V torek, 6. septembra 2016,  smo  v Tednu upokojencev DU Litija, doživeli malo drugačen,  sproščen in nadvse zanimiv literarni večer. Naša gostja je bila Mija Bernik, upokojena profesorica slovenskega jezika, ki  ima literaturo, tako domačo kot tujo, zelo rada. Predvsem pa jo ima, kot lahko rečemo, v malem prstu. Njene pripovedi , bodisi poezija ali proza, so vedno podane na pamet  in s posebnim žarom, lastnim samo njej.

Tokrat se nam je predstavila s 3 novelami in sicer iz Boccacciovega Decamerona  z novelo O sokolu, Jurčičevo Telečjo pečenko in novelo Gaya de Maupassanta Nakit. Njen  izbor je poslušalce navdušil in ura in pol je  ob  njeni pripovedi  in glasbenih dodatkih citrark  in pevskega tria, minila kot bi trenil.

Iva Slabe
Foto: Milan Amon

Nastop MePZ v SVC ju

Že dolgo vemo, da so dobra volja, smeh in lepa pesem, najboljši zdravniki. Vse troje smo pevci Me PZ DU Litija prinesli s sabo na popoldansko srečanje v SVC v torek, 7. junija 2016..

Pričakala nas je polna kavarna poslušalcev, ki so z zanimanjem in nasmehom spremljali naš program, v katerem smo zapeli predvsem vesele pesmi. Z verzi Frana Milčinskega Ježka pa je dogajanje popestrila še povezovalka, Iva Slabe.

Izbrane pesmi smo pevci pod vodstvom Marjane Kolar zapeli ob spremljavi harmonike Dušana Kotarja in kitarista Petra Pirca, kar je bilo poslušalcem še posebno všeč. Ob koncu prireditve so skupaj z nami veselo zapeli »Mi se mamo radi, saj smo sami mladi….« in gospa Bojana Videmšek, oskrbovanka doma, se je v imenu vseh navzočih zahvalila za lep dogodek z željo, da se čim večkrat ponovi.
Lepo poletje vsem, jeseni pa se vidimo!

                                                                              Pevci MePZ DU Litija

 

18. SREČANJE UPOKOJENSKIH PEVSKIH ZBOROV NA GEOSSU

Za nami je 18. srečanje upokojenskih  zborov Zasavja in Posavja, v organizaciji DU Litija. Koncert je potekal v dvorani PŠ Vače in nam je po mnenju sodelujočih zborov, ocenjevalke Helene Vidic in predstavnika ZDUSa, gospoda Žnidariča, lepo uspel.

Sodelovala so tri Društva upokojencev, Seno, Trbovlje in Litija, pelo pa je šest zborov. Gost koncerta je bil Moški pevski zbor KUD Frana Levstika iz Gabrovke, ki ga vodi naša zborovodkinja Marjana Kolar.

Po koncertu so vsi pevci  skupaj podali na  GEOSS, kjer jih je sprejela in nagovorila predstavnica Društva GEOSS, gospa Anka Kolenc. Prelepa pesem »Slovenija od kod lepote tvoje«, je iz stotih grl zazvenela Sloveniji in GEOSu v pozdrav.

Srečanje smo zaključili s prijetnim druženjem na kmečkem turizmu  Pri Lavrič.

 Iva Slabe

Slike v fotogaleriji

Večer s citrami

V četrtek, 19. maja 2016, smo v polni dvorani Kulturnega centra  na Stavbah znova preživeli lep in zabaven večer, kjer  so citrarji DU Litija  izpeljali svoj 7. samostojni citrarski koncert. Umetniški vodja in duša orkestra je vsa leta profesor Anita Veršec, ki s svojim strokovnim znanjem in  neizmerno energijo, vliva  citrarjem samozavest in  s tem novo vrednoto na jesen življenja.
 V njihovem programu, ki je iz leta v leto zahtevnejši, je vsakdo od poslušalcev lahko našel melodijo, ki  je sedla v njegovo dušo in mu polepšala večer. Zvoki citer so se prepletali z zvoki violine, harmonike, kitare in basa,
Koncert je popestril duet Pavle Pavlin, ki je zaigrala s svojim profesorjem citer, še posebej pa je bil z močnim aplavzom nagrajen Venček pesmi Frana Milčinskega Ježka, ki jih je zapel  ob spremljavi svojih citer prof. Peter Napret, dobitnik letošnjega priznanja Frana Gerbiča, kot zaslužni profesor violine in citer za izjemne prispevke na področju glasbenega izobraževanja.  K prijetnemu vzdušju je pripomogel tudi Mato Savšek, ki s svojim mogočnim  glasom, kljub letom, še vedno navduši.
Jagoda na torti pa so bile prav gotovo gostje, Mara in ljudske pevke iz Domžal.  Pojejo stare pesmi in z njimi ohranjajo bogato glasbeno dediščino. Seveda pa je z Maro, ki vsako izvajanje dodatno popestri  s samo njej lastnim humorjem, njihovo izvajanje enkratno.

Iva Slabe

 

Revija pevskih zborov DU Zasavja in Posavja -2016

OBISK V ŠMELCU IN DOMU TISJE

Člani Literarne skupine smo v mesecu marcu obiskali varovance v obeh domovih z namenom, da jih ob prazniku žena in dnevu mučenikov razveselimo s pesmijo, glasbo in pripovedjo. Obe srečanji sta bili lepo obiskani in toplo sprejeti. Prijetno je bilo videti srečne obraze in veseli smo bili, da so mnogi z nami ob spremljavi citer tudi zapeli

Iva Slabe.

Fotogalerija

 
     
 
 
   
 
     
 

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe