VEČER OB ZVOKIH CITER IN PETJA V LITIJI IN SAMOBORU

V mesecu decembru se je citrarski orkester Srebrne strune s pevci predstavil na dveh koncertih s podobno vsebino.
S sodelovanjem Mešanega pevskega zbora DU Litija je potekal prvi večer na Miklavževo v dvorani Kulturnega centra v Litiji.
Sam koncert je imel več sklopov. V prvem je zapela Maruša Pavlin, ki se s petjem poklicno ne ukvarja, prepeva pa v odmevnem zamejskem zboru Vikra. Pri venčku dekliških pesmi ji je pomagala še Beti Prašnikar, ki pa pri citraših že dolgo prepeva.
Drugi sklop je bil namenjen spominom na dva velika Slovenca. Prvi, Ivan Tavčar, od katerega smrti mineva natančno 100 let, je avtor prelepe povesti Cvetje v jeseni, po kateri je bil posnet film. In prav melodija iz tega filma je že nekaj časa v repertoarju naših citrarjev. Za popestritev ob zvokih prelepe melodije sta poskrbela še Meta (Marjana Kolar) in Janez (Jože Miklavčič ), ki sta v noši tistega časa zaplesala.
Po lepi pesmi sester Zvonke Grozdnik in Dragi Turenšek, je sledilo presenečenje. V dvorano je prišla Pehta, ki je s seboj seveda pripeljala Mojco (Maruša Pavlin) in Kekca (Janez Prašnikar).Teta Pehta je bila seveda Anita Veršec, ki že vsa leta ni zgolj učiteljica citer in umetniški vodja orkestra, je njihova prijateljica, gonilna sila, polna idej, tudi te o Pehti. Sledil je venček Mojčinih in Kekčevih pesmi in prav lepo se je bilo preseliti v mlada leta, saj je od prvega mladinskega filma o Kekcu minilo že 50 let.
V tretjem sklopu smo se preselili v božično novoletni čas in zapete pesmi Maruše, Beti in Janeza, ob spremljavi citer, so nam pričarale vzdušje tistega dela leta, ko se srca odpro in se ozremo drug k drugemu.
Koncert pa se je zaključil prav veselo. Za to so poskrbeli pevci Mešanega pevskega zbora pod vodstvom Marjane Kolar in zapeli , tokrat pod odrom , najprej svoji pesmi, za zaključek pa so se vsi nastopajoči s pesmijo Slovenija, od kod lepote tvoje , spomnili sebe in vse nas, v kako lepi deželi živimo.
Podoben koncert, prilagojen našim prijateljem, zamejskim Slovencem na Hrvaškem, je potekal teden dni kasneje v Samoboru. Vreme je bilo grozno, zelo je deževalo, kar je seveda otežilo prenašanje vseh citrarskih pripomočkov. Vendar je bil sam nastop zelo lep, čustven in zamejci so nam bili zanj hvaležni.
Po izmenjavi lepih želja, zakuski in obljubah, da se znova srečamo, smo se ob spremstvu dežja srečno vrnili domov.
Hvala vsem, ki nam prisluhnete in s svojo prisotnostjo nagradite vložen trud nastopajočih.

  V imenu orkestra in zbora Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2322577

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe