JELKA ZAJC, portret rokodelke

Angela Zajc, Jelka jo kličemo, je domačinka, doma s Konja (Litijani vemo, kje je to), kjer se je po domače reklo Pr  Veletnovih in kjer je pred osemdesetimi in več leti čas tekel počasneje, le reka Sava, ki se vidi iz vasi, je še vedno tu, pokrajina pa se je spremenila, posodobila.

To je bil kraj njenega otroštva, skromnega po eni in zelo bogatega po drugi strani: pet hčera je bilo doma, a le ona je srkala mamino znanje in razvijala ročne spretnosti ter rokodelska znanja. Od mame se je naučila kvačkati, plesti in vesti – rešilje je bila ena izmed najbolj čislanih tehnik. Seveda pa se je naučila tudi vsega drugega. Njihova hiša je bila ozaljšana z domačimi izdelki te obrti. Torej je mama znanje prenesla na naslednjo generacijo, na Jelko. Ona pa do danes ni ničesar pozabila. Le v častitljivi starosti roke včasih ne ubogajo, a glava in srce sta še vedno tista prava.

Tudi poklicna pot je bila še kako povezana z ustvarjanjem; krojačica je nadaljevanje tistega, kar se je naučila doma. Ob učni dobi se Jelka spomni na stare čase, ko je s Konja, čez Kurjo vas v Sp. in Zg. Hotič do Kresnic pešačila v vsakem vremenu in si šele pred brodom čez Savo preobula »ta umazane« čevlje in jih zamenjala s »ta nobl« za v Ljubljano.

Danes je Jelka upokojenka in članica treh društev: LILE, Društva U3 Litija in Šmartno ter že več kot četrt stoletja članica DU Litija, v katerem je vsa ta leta aktivno ustvarjala in bila članica ustvarjalnih delavnic. Svoje znanje rokodelstva je pokazala vedno, ko je imela priložnost, pa tudi ustvarjala je rada za potrebe društva.

Pokazala je tisto pravo rokodelstvo, včasih na kmetijah zelo, zelo uporabno: ustvarjanje iz ličja (ličkanja). Nastanejo lahko uporabni predmeti, predpražniki, copati ali kaj za okras. Že pred več kot petimi leti je delila znanje pletenja ličja z mladimi iz MC Litija. Nastali so podstavki za kozarce, skodelice … In ustvarjali so tudi fantje.

Vrhunec Jelkinega ustvarjanja so bile letošnje 10. rokodelske delavnice v Hotelu Delfin, kjer je bila naša članica prvič ljubiteljska mojstrica, ki je udeleženke popeljala skozi izdelavo predpražnika iz ličja. Kot mentorica je bila Jelka prisotna na več kot polovico delavnic v Izoli.

Letošnji rezultati, predpražniki, so bili vredni pozornosti. Jelka Zajc je bila s svojim znanjem daleč najbolj izkušena, saj zna narediti izdelke iz licja in naučiti tudi mentorice, da bodo ohranile to dediščino. Bila je "zvezda", ko so nas obiskali minister in predstavniki Obrtne zbornice, muzeja ... Njihovo zanimanje za izdelek je bilo veliko in povedala jim je, kako so pri njih doma, pred več kot 70 leti uporabljali predpražnike iz ličkanja: "ta kosmati", grobi so služili, da so se očistili čevlji, škornji iz štale, "ta gladki", pa so bili namenjeni notranji rabi: pred vrati izbe, hiše ... Neprecenljivo znanje.

Ker je imela možnost tudi razstaviti svoje izdelke v Izoli, je eden od prtičev, tehnika izdelave, pritegnil pozornost, in če ji bo zdravje dopuščalo, bo drugo leto kot ljubiteljska mojstrica zopet sodelovala.

Milena Dimec

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2259941

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe