Vseslovenska akcija "Dan za spremembe"

z naslovom "Najbolj zlata je prostovoljska lopata«

V soboto, 6. aprila  je v naši skupnosti treh društev zaživela posebna akcija, ki je že nekaj let zapored požela velik uspeh. Akcija "Dan za spremembe" je tokrat nosila naslov "Najbolj ZLATA je prostovoljna lopata", in prav to zlato orodje je pomenilo veliko več kot le fizično delo.

 Tokrat je Slovenska filantropija želela stkati prijateljske medgeneracijske niti, hkrati pa povezati različne akterje po celi Sloveniji, z namenom prostovoljskega prispevka h grajenju bolj odpornih skupnosti. Naša skupnost se je odločila, da bo obiskala stanovalce obeh domov za starejše občane v našem kraju. Prostovoljke in prostovoljec smo se odpravili v domove, oboroženi s slaščicami, sadjem, kavo ter predvsem s toplino, veseljem in radostjo, ki smo jih prinesli s seboj.

Ob našem prihodu so se nam pridružili citrarji iz Društva upokojencev Litija s pevcema, ki so nas navdušili z venčkom slovenskih narodnih pesmi. Lučke so zasvetile v očeh stanovalcev, solze so se zavrtinčile po njihovih licu, saj so se spomini na preteklost obudili in postali še bolj živi ob zvokih glasbe. Nato je na oder stopila skupina plesalk in plesalcev Podkvice, ki je s koreografijami kavbojskih gibov na slovensko narodno glasbo očarala stanovalce. Kljub neobičajnemu plesu so stanovalci navdušeno sledili ritmu glasbe, vsak po svoje, a združeni v eno.

V drugem domu je bilo vzdušje prav tako veselo, polno nasmejanih obrazov in neme hvaležnosti do vseh prisotnih prostovoljcev. Kljub zgodnjemu dopoldnevu je bil dan prežet s toplino in srečo, ki smo jo delili med seboj. Veseli obrazi starejših pomenijo prostovoljcem ogromno, saj s svojimi obiski v njihovo vsakdanje življenje prinašamo toplino, veselje in nekaj drugačnega. Kljub morebitnim oviram, ki jih prinašajo leta, stanovalci izražajo svojo hvaležnost z očmi, ki govorijo več kot tisoč besed.

Najlepšo gesto, poklon prostovoljcem, so pričarali "Prifarski muzikantje", ki so s svojim obiskom in koncertom v domu starejših občanov Šmelc še dodatno polepšali dan. Polni veselja, lepih občutkov, smeha in sreče smo skupaj napolnili ta dan starejšim ter seveda tudi samim sebi. Veselimo se že naslednjega srečanja in priložnosti, da ponovno delimo toplino in radost s tistimi, ki jo najbolj potrebujejo.

Kot je direktor Slovenske Filantropije Franci Zlatar poudaril, da je prostovoljstvo v teh časih individualizma in različnih kriz, treba zgraditi bolj povezane, solidarne in odporne skupnosti, ki bodo pripravljene na izzive sodobnega časa. Tako smo naredili en majhen korak k boljši skupnosti, vsekakor pa si želimo krepiti socialno vključenost in seveda skupnost samo. 

 

  Zdenka Drnovšek

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2330592

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe