BILI SMO NA KOČEVSKEM

Kočevska dežela je vsa prepredena z gozdovi v katerih živijo vsi glavni predstavniki naših zveri – medved, volk, ris, lisica. V del tega območja smo se napotili člani sekcije za pohodništvo DU, kar smo zastavili tudi v programu. Obiskali smo Fridrihštajn in Kočo pri Jelenovem studencu.

Na kavi smo se ustavili na Rašici in obiskali Trubarjevo domačijo, ki nas je navdušila s svojo blago temperaturo, dobro postrežbo in zanimivo vsebino.

Naša ekipa je štela 28 navzočih. Ko smo prispeli v Kočevje, smo se ustavili ob robu gozda in se dogovorili kako bo potekal pohod. Večina je šla po markirani poti in pod vodstvom Petre proti Fridrihštajnu. Fridrihštajn je ostanek gradu s tem imenom, kjer je nekaj časa prebivala Veronika Deseniška. Na gradu sta živela s Friderikom krajši čas, vseskozi so ju zalezovali nasprotniki, ki so hoteli na vsak način onemogočiti Veroniko. Čez nekaj časa se je to zares zgodilo in so jo utopili na gradu Ojstrica. S tem je bila njena življenjska pot nasilno prekinjena, vendar spomini na njuno ljubezen ostajajo. Z gradu smo imeli lep razgled na kočevsko dolino, ki se kaže z lepim, velikim jezerom in razvijajočim se mestom.

Od razvalin gradu smo jo mahnili proti planinskemu domu pri Jelenovem studencu. Planinski dom ima v lasti in zanj skrbi PD Kočevje. Ker je del udeležencev potreboval daljši počitek, smo organizirali, da smo del poti opravili z avtobusom in se tako vsi zbrali v Koči pri Jelenovem studencu. Koča domuje v vrtači, ki je bil namerno odstranjen gozd in je iz tega nastala lepa zelena oaza sredi gozdov. Bila je to lepa slika narave in človekovega truda.

Pri organizaciji tega dela programa so nam pomagali predstavniki PD Kočevje na čelu s predsednikom Bojanom. Zelo so se potrudili, da bi nam bilo čim bolje, tako da smo lahko bili zelo zadovoljni in se počasi odpravili na avtobus, ki nas je čakal v bližini. Avtobus je vozil Rudi, tako da smo bili brez skrbi, kako bomo prišli v dolino, ker je cesta relativno ozka. Domov smo se vrnili brez vmesnih postankov in premlevali vtise našega pohodniškega načrta.

3.8.2023

Jože Drnovšek

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2322746

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe