Divača-Škocjanske jame

Pohodniki DU Litija se navadno do izhodišča pohoda odpeljemo z avtobusom, tokrat pa je bil to vlak. Novi pridobitvi, tako sodoben vlak, kot brezplačne vozovnice, je vredno izkoristiti. Pot je izbral in nas po njej tudi vodil Lojze Hauptman, ki pohodniško skupino pogosto vodi, za kar smo mu udeleženci zelo hvaležni.
Po skoraj dvourni udobni vožnji smo izstopili v Divači in se odpravili skozi del mesta proti gručasti kraški vasici Dolenje Ležeče. Sredi vasi je cerkvica sv. Trojice z zvonikom, našo pozornost pa so pritegnile tudi lesene skulpture domačega umetnika Seveda pa je bila dobrodošla tudi gostilna s prijazno lastnico.
Na robu vasi smo zapustili cesto in se po lepi gozdni poti odpravili do obrobja Škocjanskih jam. Sprehodili smo se po učni poti, ki je izpeljana po številnih stopnicah mimo manjših udornih jam skozi ozek kanjon do robu največje Škocjanske jame. Ob poti je čudovit pogled na visoke prepadne stene, na urejene prehode na dnu kanjona, vse do razgledne točke, kjer je moč videti tako izvir Reke iz jame na prosto, ki pa samo nekaj deset metrov kasneje znova ponikne v skrivnostni svet Škocjanskih jam.
Čeprav si tokrat notranjosti jame nismo ogledali, nam je že doživljanje lepot in čudes narave ob njej, poleg druženja, dobrega kosila in spoznanja, da se tudi z vlakom daleč pride, polepšalo dan.


V imenu pohodnikov Iva Slabe

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2330518

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe