Lahkih nog veselo naokrog

Lani je minilo 30 let od ustanovitve planinsko pohodniške sekcije DU Litija. Sekcija je bila ustanovljena 12. junija 1992. Od skromnega začetka se je zelo hitro razvila in včasih dva avtobusa nista zadostovala za vse, ki so se želeli udeležiti posameznega pohoda. Verjetno je to edina planinska upokojenska sekcija v Sloveniji s tako dolgim neprekinjenim delovanjem. Vsako leto sekcija sprejme program pohodov, ki ga tudi uresniči. Edina izjema je bil čas korone, ko izletov ni bilo moč organizirati.

V 30 letih so pohodniki opravili blizu 800 pohodov po Sloveniji in obmejnih področjih Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije. Pogosto so vključevali tudi kulturne, geografske in zgodovinske elemente, vedno je bilo vključeno varovanje in gojenje spoštljivega odnosa do narave in njenih lepot. Pohodniki so občudovali ne le razglede, ampak tudi rastline, strukturo kamenin, lepoto voda, slapov…

Vsako leto je organiziran pohod Ne vemo kam, ki je še posebej priljubljen, saj je vedno cilj neznan. Vključeno je ugibanje o končnem cilju in programu, ko je med drugim izvedeno žrebanje zmagovalca med pravilnimi napovedmi.

Pohode je spremljalo tudi petje, saj je bila pevska skupina močna in pevovodja vztrajen. Včasih se je pridružila harmonika in tudi citre so že bile prisotne na pohodih. V tridesetletnem obdobju se je nabralo veliko lepih in veselih spominov, spletle so se trdne vezi tovarištva, prijateljstva in medsebojnega sodelovanja, spoštovanja narave.

V treh desetletjih so sekcijo vodili štirje vodniki, od tega dva deset let in tudi zdajšnja vodja sekcije Nuša Rozman bo desetletno vodenje prav gotovo presegla. Ženski del sekcije je zelo vztrajen in v zadnjih letih prevladuje, vendar ne omahuje.

 V počastitev tridesetletnega delovanja smo izdali knjigo z naslovom Lahkih nog veselo naokrog 30 let planinsko pohodniške sekcije DU Litija.

Prvi del knjige je posvečen zadnjim desetim letom, drugi del pa vključuje jubilejne izdaje Prusikov ob 10, 15 in 20. obletnici sekcije. Knjiga je prikaz dolgoletnega delovanja sekcije, njenih članov in vodnikov. Predstavljeni so posamezniki, ki so prispevali k ohranitvi in razvoju sekcije. Omenjen je tudi prvi pohod litijskih planincev iz središča Slovenije Slivne na Triglav, ki do takrat v Sloveniji še ni bil izveden. Vsebuje tudi spisek vseh pohodov in je tako lahko pripomoček marsikateremu organizatorju pohodov ali individualnim pohodnikom. Knjiga naj bo tudi vzpodbuda za posnemanje delovanja sekcije in njenih vrednot.

Izid knjige smo predstavili na prireditvi 14. junija 2023 v Mestnem muzeju Litija. Po uvodni predstavitvi in nagovoru so sledile planinske pesmi v izvedbi Janeza in Beti, Zvonke in Dragice, ki je zaigrala tudi na kitaro. Poslušali smo tudi Pavlo in Anito s citrami. Anita se je tudi prelevila v Pehto, ki je izstopila iz knjige, da je na zdravilne rožice opozorila. Glasbeni program so popestrile recitacije Slavke Matoz in Mile Grošelj. Spomnili smo se tudi vseh, ki so se nekdaj udeleževali pohodov in jih ni več z nami ali pa jim je pohodništvo postalo prenaporno. Program so ves čas spremljale fotografije s pohodov in tako dopolnile dobro vzdušje na prireditvi in navdušenje nad knjigo, ki naj bo vzpodbuda za nadaljevanje in širjenje pohodništva s spoštovanjem narave.

 

Vida Vukovič

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2278648

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe