KORONA VIRUS NAM KROJI ŽIVLJENJE

Žal sta nas leti 2020 in 2021 močno zaznamovali zaradi epidemije, ki je zajela ves svet. Če smo lansko leto bili prepričani, da smo premagali korona virus, smo letošnje leto ugotovili, da ni tako. Vendar nam je, kljub vsem preprakam in omejitvam, kar nekaj zadanih nalog uspelo izpeljati.

V spomladanskih mesecih so pohodniki izvedli osem pohodov, v jeseni pa celo devet. Izletniška sekcija je izvedla štiri izlete, kljub obveznim maskam in PCT potrdilom. Sodelovali smo tudi na športnih igrah v Zasavski pokrajinski zvezi v keglanju, balinanju, ribolovu, pikadu in streljanju.

Naše prostovoljke v ustvarjalnih delavnicah so v Domu Tisje z oskrbovanci ustvarjale rože. Na povabilo Kluba litijskih in šmarskih študentov Litija, smo v mesecu januarju skupaj z U3 Litija in Šmartno, pri projektu Dobrodelna Klišejeva štrikalnica, sodelovali s svojimi izdelki. Izdelki so bili dani na licitacijo, izkupiček sredstev pa je bil namenjen tistim starostnikom v domu Tisje, ki si težko plačujejo oskrbo. Sodelovali smo tudi na Medgeneracijskem festivalu z razstavo ročnih del in na razstavi ročnih del v Zasavski pokrajinski zvezi.

 Čez poletje, ko je virus popustil, smo izvajali ZDUS-ov projekt »Starejši za starejše« in tako starejšim krajšali čas.Tudi na naše šolarje nismo pozabili, saj smo jih prve tri dni novega šolskega leta pospremili v šolo.

Literarni skupini je uspelo predstaviti knjigo »Utrinki iz našega življenja«, ki je izšla že v letu 2020, obenem smo podelili priznanja društva najzaslužnejšim članom.

V septembru smo udeleženci literarne skupine izvedli še strokovno ekskurzijo v Velike Lašče, kjer smo obiskali spominsko sobo Frana Levstika in Josipa Stritarja ter se nato odpeljali v Retnje na Trubarjevo domačijo.

V sodelovanju z JSKD območno izpostavo Litija in Društvom GEOSS, smo pripravili na GEOSS-u slovesnost “ Poklon GEOSSU“, v počastitev njegove 40 letnice. Sodelovali sta Mešani pevski zbor in Mavrica iz našega društva ter Ženski pevski zbor U3 iz Sevnice. Zapela pa je tudi pevska skupina literarne skupine DU Litija.

V septembru so citrarji in pevke Mavrice združili moči in pripravili v Kulturnem centru prijeten in pester koncert, ki je bil lepo sprejet.

Kot že vrsto let smo se v oktobru srečali s člani nad 80 let, jih pogostili v gostilni Kovač in jih obdarili z darili, izdelanimi v naših delavnicah. Za tiste najranljivejše člane smo preko Rdečega križa razdelili pakete.

Komisija za organizacijsko kadrovska vprašanja ter priznanja je spremljala informacijo o gibanju članstva in pripravlja predloge za priznanja.

Stanovanjska komisija je zbirala vloge za oddajo najemnih stanovanj Nepremičninskega sklada, pripravila prednostno listo in predloge za oddajo stanovanj. Letos je oddala enosobno stanovanje.

Da društvo dela dobro, smo dobili potrditev ob prejemu Zlate plakete Občine Litija, Citrarski orkester Srebrne Strune DU Litija pa je prejel Bronasto Jerebovo priznanje Občine Litija. Ta zlata plaketa je zahvala vsem, ki že vrsto let prostovoljno gradijo naše društvo. Želimo si, da bi tudi še naprej bili tako uspešni in povezani. Hvala vsem za vaš trud.

Že dve leti zapored pa nam ni uspelo organizirati Zbora članov v živo. Izvedli smo ga preko elektronske pošte, ampak najlepše je kadar se srečamo in pokramljamo.

Še najtežje pa nas je doletelo sedaj v novembru, ko smo načrtovali slovesnosti ob 70letnici našega društva. Za to slavje smo se pripravljali vse leto, in konec oktobra je izšla knjiga NAŠIH 70 LET. Izdelali smo tudi razstavo, ki bi prikazala v sliki in izdelkih naše delovanje. Obe prireditvi smo bili prisiljeni zaradi razmer odpovedati. Morda bi res lahko izpeljali katero od njiju, vendar z velikimi omejitvami. Naše društvo pa je še vedno najštevilčnejše v občini, zato se nam to ni zdelo primerno. Tu smo in delamo za vse naše člane in ne pristajamo na izbor in si tudi za v naprej zastavljamo nove cilje, pripravljamo programe, iščemo načine, kako obdržati pridobljeni nivo v zadovoljstvo vseh naših članov.

                         

Največja sreča nas vseh pa je, da bivamo v dobri družbi ljudi, ki nas spoštujejo in nas imajo radi. Najlepše vsakodnevno darilo, ki je povrhu še zastonj, je nasmeh, je lepa in prijazna beseda, je beseda optimizma in spodbude. Svojo notranjo moč gradimo na lepih spominih, sedanjost pa nas opominja, da bomo le skupaj zmogli v boljšo prihodnost, vsem koronam navkljub.

Pazite nase in ostanite zdravi.

  Irena Kramar, predsednica društva DU Litija

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2303487

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe