ŠTUDENTJE ALMA MATER EUROPEJA SVETOVALI STAREJŠIM OBČANOM LITIJE

Študentje 2. in 3. letnika Socialne gerontologije univerze Alma mater Europaea iz Maribora, so v sredo, 29. novembra 2023, v sklopu obveznih seminarskih vaj pri predmetu Antropologija družinskega življenja katerega nosilec je doc. dr. Marko Vidnjevič, obiskali Društvo upokojencev Litija.

V okviru Socialne sekcije smo zaprosili za prostore v Knjižnici Litija, kjer so študentje v prijetni družbi starejših občanov Litije, izvedli kratka predavanja na različne aktualne teme.

Predvsem so se nanašala na temo demence, ki je ena najpogostejših bolezni v starosti in slišali smo, kateri so tisti najbolj pomembni začetni znaki, ki jih je dobro prepoznati, da se svojci in okolica lažje soočijo z boleznijo. Izvedeli smo tudi, kako pomembna je hidracija pri starejših, saj starejše osebe večkrat pozabijo piti dovolj tekočine. Študentje so še opozorili na: krhkost pri starejših, prisotnost depresije, kakšne so oblike nasilje nad starejšimi, prepoznavnost nastanka Parkinsonove bolezni, ter kako preprečiti padce pri starejših.

Ker starejšim osebam s staranjem počasi upada motivacija, je zelo pomembno, da jih znamo motivirati in vzpodbujati pri dnevnih in prostočasnih aktivnostih. Dobili smo tudi nekaj napotkov, kako lažje prebroditi obdobje ob soočanju z izgubo partnerja, kako ravnati ob slovesu in kaj spremeniti ko starejša oseba postane vdova ali vdovec. Bilo je govora tudi o tem, kako vplivala energetska kriza na starejšo populacijo in kakšni so lahko varčevalni ukrepi.

Za konec smo se seznanili še z placebo in nocebo efektom, ter kako pomembna je čustvena varnost in medgeneracijska komunikacija. Sledila je razprava in druženje smo zaključili v sproščenem duhu ter optimizmu, da se morda še kdaj srečamo.

Zapisala:
Marjanca Gaberšek, predstavnica 3.l., v imenu študentov Alma mater Maribor

P.s.

Vsi študentje se vsem, ki ste nam pomagali izvesti predavanje, iskreno zahvaljujemo, predvsem pa gre zahvala gospe Marjani Kolar, ki nam je omogočila to srečanje s starejšimi občani Litije, saj nam je uspelo ustvariti prijeten ambient ter medgeneracijsko druženje.

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2278600

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe