TUDI PO UJMI Z ISKRICAMI V OČEH

Prostovoljci programa Starejši za starejše Zasavske pokrajine smo se na našem letnem srečanju z bolečino in sočutnimi mislimi spomnili tudi na naše starejše, ki jim je avgustovska povodenj življenje obrnila na glavo. Eden od močno prizadetih delov je bilo tudi naselje Ponoviče, kjer že vrsto let v eni od hiš, ki je obdana s travniki, vrtom, trto živi tudi naša obiskovanka Marijana. .
Ko sem v Litiji po prečkanju mostu zavila desno in se peljala ob mirni in tihi Savi, ki je tako mirno tekla po svoji strugi, si nisem znala predstavljati v kako uničujočo in neusmiljeno silo se lahko spremeni in verjemite mi, da občutek ni bil niti malo prijeten. Kmalu se je pred menoj prikazalo urejeno in prijazno ravninsko naselje Ponoviče, ki se počasi vrača v svoje prvotno stanje, četudi na vsakem koraku vidiš koliko žalosti in negotovosti so preživeli domačini. Moč Save ni ustavil niti železniški nasip, saj je Sava spodjedla in zamaknila tudi tirnice in se razlila po celotnem naselju. Še vedno se vidijo sledi vode na hišah in to v višini, ki je povsem nerazumljiva. Pri hiši naše obiskovanke se temnejša plast zunanje fasade konča pri 1,70 m višine v prvem nadstropju.

Na obisku sva bili skupaj z Zdenko, društveno koordinatorko DU Litija, ki je tudi sama aktivno sodelovala pri odpravljanju posledic ujme v tem naselju. Ker pa nesreča nikoli ne počiva, je gospa v teh dneh, ki so prinesla hude preizkušnje, padla po stopnicah in si poškodovala glavo in roko. Zato sva bili še posebej ganjeni, ker naju je ob obisku tako prisrčno pozdravila in povabila v prijetno senčko. Četudi bi ji prisodila precej let manj, je naša gospa Marijana dopolnila že 85 pomladi in ima odličen spomin. Tako smo v prijetnem kramljanju obujali spomine na njeno delo v Predilnici, veseljem ob delu v vinogradu, družini, ugotovili da njeni sorodniki živijo v mojem kraju in še mnogo tega.

Urica srečanja je hitro minila, sin še vedno suši in ureja razna nujno potrebna dela, da se življenje čim hitreje vrne v čas pred ujmo in predvsem si vsi želimo, da se le-ta nikoli več ne ponovi.

Ob slovesu sva naši udeleženki v programu Starejši za starejše izročili simbolični prispevek naših prostovoljcev in poudarili, da lahko vedno računa tudi na nas.

  Jerica Laznik, koordinator Zasavske pokrajinske regije

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2278543

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe