SEJEM BIL JE ŽIV

Obiskovalci različnih prireditev: prednovoletnega sejma – stojnice v Čarobni Litiji, Festivala medgeneracijskega povezovanja, obisk pokopališč pred dnevom mrtvih, Dnevov medgeneracijskega sožitja (DMS) upokojencev na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, rokodelskih delavnic v Hotelu Delfin v Izoli, pa verjetno še kje … opazimo, poleg ostalih stojnic, tudi stojnici Društva upokojencev Litija in Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno. Včasih obe hkrati, včasih eno ali drugo.

Na stojnicah so prikazani izdelki, ki jih ob rednih druženjih ustvarjajo člani obeh društev. Izdelki pogosto obujajo tradicijo – kulturno dediščino - izdelki iz ličja, uporaba različnih materialov: volne, lesa, papirja, usnja in drugih. Ustvarjajo pa tudi vrsto praktičnih izdelkov (milo) in izdelkov za veselje (ogrlice, polstene vile). Ne smemo pozabiti pletenja otroških copat za novorojenčke v Litiji in Šmartnem. V vseh teh produktih je vloženo veliko truda, časa, ustvarjalnosti in spretnosti, pa tudi prijaznih misli in dobre volje, ki spremlja izdelavo v skupini pod vodstvom mentoric.

Vsako znanje moramo izpopolnjevati in iskati nove ideje. S tem namenom smo se odločili, da organiziramo obisk sejma Abilmente v Vicenzi, ki poteka dvakrat letno; poleg nam bližnje Vicenze, tudi v Milanu in Torinu. Konec marca smo se odpravili na ogled sejma (in s seboj povabili vse, ki so to želeli), ki slovi po ponudbi predvsem obrtnih izdelkov, pripomočkov za ustvarjanje, predstavitvi posameznih tehnik, opazili smo tudi statve in šivalne stroje. Občudovali smo izdelke v quilling tehniki (zvijanje papirnatih trakov), poizkusili smo lahko tudi nekaj namazov, zadrževali smo se ob pestri ponudbi nakita, šalov, torbic, volne, klobukov, kartonov, barvic … Nismo le olajšali denarnic, ampak smo pridobili tudi nov vpogled in nove ideje za naše aktivnosti.

Poučnega enodnevnega obiska sejma se je udeležilo 51 ustvarjalcev v organizaciji obeh društev. Po dolgem času je bila to ena prvih skupnih akcij (za Društvo U3 prva, kar zadeva povezovanja z domačimi društvi). Presenetilo nas je veliko zanimanje in dobra udeležba. Z nami so potovali tudi ustvarjalci iz vzhodnega dela Slovenije, Dolenjske, osrednje Slovenije – združili smo pol Slovenije.

Zadovoljstvo udeležencev nas je vzpodbudilo, da bomo nadaljevali s skupnimi aktivnostmi tudi v bodoče. Medtem bomo nadaljevali z ustvarjalnimi delavnicami: v Društvu upokojencev vsak četrtek popoldne v prostorih društva, delavnice Društva U3 Litija in Šmartno pa se odvijajo po javno objavljenem programu v prostorih Mestnega muzeja Litija. Vabljeni, da se nam pridružite!

Vida Vukovič

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2278510

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe