ODDIH V BANJI VRUČICI

Začele so se spomladanske aktivnosti izletniške sekcije v DU Litija, v katere je bilo vključeno tudi sedem dnevno terapijsko razvajanje v Banji Vručici 21.marca 2023 smo se z večjo skupino upokojencev iz Primorske odpeljali preko Hrvaške do Banje Vručice v Bosni. Bilo je lepo potovanje. S prvega sedeža udobnega avtobusa je bilo zanimivo opazovati pot, naravo in razne znamenitosti. Peljali smo se tudi mimo znamenitega spomenika v Jasenovcu in se spomnili mnogih žrtev in grozot tega nacistično koncentracijskega taborišča.

Po sedmih urah vožnje so nas gostitelji prijazno sprejeli s pijačo dobrodošlice Namestili smo se v hotelu Kardial, sredi slikovitega parka, v termalnem kompleksu Banja Vručica. Po kosilu je sledil obisk zdravnika, ki je vsakemu udeležencu priporočil tri primerne terapije za vsak dan Omogočeno pa nam je bilo tudi kopanje v termalnih bazenih in uživanje v svetu savn. Na področju Bosne so zdravilne vode z veliko železa, ki so jih uporabljali že Rimljani. Kopanje v tovrstni vodi je namenjeno rehabilitaciji in za lajšanje mnogih drugih težav.

Vsako jutro smo telovadili in koristili terapije po nasvetu zdravnika. Med bivanjem smo obiskali etno selo Usora in se seznanili z njihovo tradicionalno kulinariko. Privoščili smo si okusne čevapčiče, pleskavice, prebranac in razne vrste sirov. Poskrbljeno pa je bilo tudi za druge animacije, skratka vsega dovolj za vsakogar.

Zanimivo je bilo, ko smo se odpeljali na ogled ene največjih trdnjav v Tešnju, ki je atrakcija v Bosni in Hercegovini. Je ena največjih zgodovinskih obrambnih utrdb v državi iz časov Ottomanov.

Dnevi so tekli in potrebno se je bilo vrniti domov. Naredili smo nekaj za zdravje, ostali pa so lepi spomini. Zopet pa smo ugotovili, da je povsod lepo, doma pa najlepše.

  Udeleženka programa Nuša Rozman

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2330529

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe