POTEP PO KEKČEVI DEŽELI


Le kdo, mlad ali star, ne pozna Kekca in njegovih prigod. Prvo od zgodb je njen avtor, Josip Vandot, napisal že davnega leta 1918, črno-beli slovenski mladinski film o pogumnem in vedno navihanem fantu Kekcu, pa je bil posnet leta 1951, po zadnji izmed treh Vandotovih pripovedk,Kekec nad samotnim breznom. Zgodba se dogaja v času, ko po gorah straši priseljeneciz tujih krajev Bedanec . Pogumni in vedno navihani Kekec reši njegove žrtve in ga prisili, da za vedno zapusti naše kraje.
V Kranjski Gori že nekaj časa nudijo organizirano turo v Kekčevo deželo. Čeprav je ta destinacija v prvi vrsti namenjena otrokom in družinam,se pogosto na to pot podajo tudi starejši, celo upokojenci, kot naša izletniška skupina iz DU Litija.
V Kekčevo deželo pod Vršičem nas je izpred turistične agencije Julijana odpeljal avtobus s simpatičnim vodičem Francetom,ki nam je na zabaven način pomagal obujati spomine na našo mladost, na naš prvi mladinski slovenski film o Kekcu, Bedancu, Mojci, Kosobrinu in Pehti .Z vsemi temi liki smo se na poti srečali, se z njimi pogovarjali in si ogledali njihova skromna bivališča. Pehta nas je presenetila z dobrim prigrizkom in alkoholnim zvarkom, ki je vsem, po dvournem pohodu , prav prijal. Ob dobrem kosilu pri Martinu v Kranjski gori , smo si bili edini, da je bil sprehod po Kekčevi deželi dobra izbira. Pomagal nam je podoživljati zgodbe o Kekcu, ki smo jih nekoč brali sami ali kasneje svojim otrokom in vnukom, pripomogel k naši boljši kondiciji ter dobremu vzdušju, za katerega je poskrbel poleg vodiča Franceta tudi organizator izleta in vodja izletniške sekcije, Ivan Simonič.
Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2330501

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe