UTIHNIL JE ZLATI GLAS MATA SAVŠKA

Ljubezen do petja in prelep glas sta ti bila položena že v zibelko, saj si prepeval vse svoje življenje. Še kot otrok se spominjam mladega fanta, ki je skupaj z vrstniki prepeval ob poletnih večerih v parku na Stavbah. Potem so se tvoji nastopi preselili na bližnji oder, v današnji Kulturni center, kjer si sodeloval kot igralec in seveda pevec v igrah s petjem, ki jih je v tistih povojnih časih pripravljalo zelo aktivno litijsko kulturno društvo. Kmalu si se pridružil litijski Lipi in sodeloval tudi pri Odru mladih.

Tvoj čudoviti glas , dragi Mato, pravzaprav ni nikoli utihnil, vse do zadnje sobote, ko je bolezen premagala tvoj optimizem in neizmerno željo, da se jeseni, po počitnicah, ko si malo opomoreš, kot si rekel, vrneš na vaje, med svoje pevce.

V našo veliko družino DU Litija si se vključil leta1989, takoj po upokojitvi in začel peti v MePZ. Seveda si prepeval še vedno tudi v Lipi, ki si jo zapustil šele leta 2007, ko je pognala nova veja mlade Lipe, ki nadaljuje tradicijo zbora, ki si mu velik dal.

Neprecenljivo pa je za vse nas tvoje dolgoletno prepevanje v društvenem pevskem zboru in delovanje v našem društvu nasploh. Vsi tvoji nastopi z zborom na številnih odrih po Sloveniji, v domačih društvih in domovih za ostarele, vse prelepe solo izvedbe in pesmi v duetih ob spremljavi harmonike ali citer, vse tvoje lepe misli in darilca ob posebnih priložnostih nam članom, vse to je postalo spomin. Hvaležen spomin na človeka, ki pa mu življenje ni prizanašalo. V tvojem življenju ni bila vedno le pesem, bilo je tudi delo, skrb za preživetje družine, ki si jo imel neskončno rad in premagovanje težkih udarcev usode. Vendar je tebi ravno petje vedno znova pokazalo luč na koncu tunela.

Zelo smo bili ponosni nate in v posebno čast mi je bilo pripraviti prireditev ob 20 letnici organiziranega prepevanja upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja na Geossu, kjer si prejel PRIZNANJE DU Litija in Zasavske pokrajinske zveze.

Bil si tudi naš Zlati glas. Takšno ime ti je dodelil citrarski orkester Srebrne strune, s katerim si zadnja 4 leta prepeval. Zadnjič si z njimi zapel že zelo bolan, a z vsem žarom, letos maja v prekrasni Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice, na 6. slovenskem citrarskem večeru in doživel spontan, bučen aplavz in številne čestitke.

Tudi svoji dolgoletni zborovodkinji si z zadnjimi močmi napisal in prebral čestitko ob njenem jubileju. Celo zapel si ji z nami in to nepreklicno zadnjič.

Težko je ob slovesu velikega ČLOVEKA in odličnega pevca reči le HVALA. To ni le beseda, je obljuba, da vsa tvoja dobra dela, tvoja topla človeška duša in tvoj prekrasen glas ostajajo v nas, ki smo te poznali, s tabo delali in te imeli radi.b

Veš Mato, ni slovo, kar v srcu ostane in ni slovo, ko srce zastane. Slovo je, ko pozabiš! Mi pa te ne bomo pozabili, ker si bil naš in hvaležni smo, da smo del življenja preživeli s teboj.

V imenu DU Litija, tvojih pevcev in citrarjev Iva Slabe

 

PROGRAM KULTURNE SEKCIJE 2018

Osnovni program bomo tudi v prihodnjem letu izvajali podobno kot lani in poskušali stvari, ki so zaradi objektivnih vzrokov odpadle, nadomestiti.

Pevska zbora, Ženski pevski zbor Mavrica in Mešani pevski zbor, sta v Kulturni sekciji še vedno najštevilčnejša. Samostojnih koncertov ni v programu, razen Vesele jeseni, ki je v letu 2017 zaradi objektivnih vzrokov odpadla. V kulturnem delovanju društva bosta oba zbora še vedno vodilna in sodelovala na številnih prireditvah v društvu, pa tudi širše v samem mestu in celotni občini. Glavni prireditvi obeh zborov bosta znova Pevska revija Občine Litija in organizacija 20. srečanja upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja, ki pa bo tokrat v Kulturnem centru Litija, saj bo to jubilejni koncert, ki ga želimo, kot dolgoletni organizatorji, še posebej slavnostno pripraviti.

Literarna skupina bo v letu 2018 izdala fotoknjigo z inicialkami in zapisi o Savi, pripravila prireditev za ženske v mesecu marcu, izvedla literarni večer z lastnimi prispevki in gosti ter organizirala strokovno ekskurzijo na Gorenjsko. V svoje delo pa bomo vnesli tudi koristne vložke vaj za vadbo spomina in preprečevanje demence.

Bralna značka za odrasle bo tudi v letu 2018 potekala v sodelovanju s Knjižnico Litija, ki je ponudila tudi za nas zanimiv program španske in latinoameriške literature. Seveda bomo ostali kot skupina še vedno del DU Litija, le naše obzorje in način dela in branja bomo nekoliko dopolnili.

Za citrarji oz. njihovim orkestrom je še eno uspešno leto in načrti za prihodnje so precej podobni. Želijo si več nastopov, vendar jim tehnična zahtevnost izvedbe koncerta le-to otežuje. Individualno delo in delo orkestra na tedenskih vajah bo potekalo tudi v letu 2018. Posamezni člani orkestra bodo samostojno nastopali na internih prireditvah društva, pa tudi po Sloveniji, z letnim koncertom pa se bodo predstavili v enem od pomladnih mesecev.

Ker je pred nami volilno leto in bo potrebno poiskati novo vodjo sekcije, je to mesto pravšnje, da o njem razmislite vsi člani, kajti naša sekcija, tako kot vse ostale, dela v dobro celotnega društva in prav bi bilo, da tako tudi ostane.

Iva SLABE, vodja sekcije

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe