Strokovna ekskurzija Literarne skupine na Notranjsko

Leto 2021 je za našo Literarno skupino slabo. Sprostitev kovid ukrepov je bila kratkotrajna in v času, ko naših običajnih nastopov ni bilo mogoče izpeljati. Uspela so nam le občasna srečanja, kjer smo se dogovorili o izvedbi prireditve Podelitev priznanj  in predstavitev knjige  „Utrinki iz našega življenja“ in organizaciji letošnje strokovne ekskurzije, kamor smo se odpravili 13. septembra 2021.

Tokrat nas je pot vodila na Notranjsko, kjer smo najprej v Velikih Laščah obiskali Spominsko sobo Frana Levstika in Josipa Stritarja. Njuno življenje in dela nam je na zelo prisrčen in spontan način predstavila vodička Slavi. Tudi zapeli smo in to pesmi, katerih tekst sta napisala oba slavna literarta.

Osrednji del ekskurzije pa je potekal na Trubarjevi domačiji na Rašici. Vsi poznamo Trubarja kot avtorja prvih natisnjenih knjig v slovenskem jeziku, Katekizma in Abecednika. V njegovi spominski sobi pa smo ob pripovedi vodiča izvedeli še veliko več. Vsebina njegove spominske sobe je razdeljena na tri sklope. Na zidovih je fragmentaren pregled skozi Trubarjevo življenje in delo. Z odlomki iz njegovih knjig in risbami so označene glavne postaje njegove življenjske poti. V stebrih so zbrani in razstavljeni vsi posnetki Trubarjevih knjig od leta 1550 do leta 1986. V vitražnih oknih, najdragocenejšem delu sobe, pa so upodobljeni vsi najpomembnejši Trubarjevi sodobniki.

Kljub temu, da lahko o Trubarju danes preberemo kjerkoli, se živa beseda in doživetje posebnega ambienta še posebej vtisneta v spomin.

Obiskali smo še Škrabčevo domačijo v Hrovači, kjer se je rodil pater in jezikoslovec, Stanislav Škrabec. Gre za avtentično ohranjeno bivalno okolje in primerjavo bivalne kulture nekoč in danes. Avtetično rojstno hišo dopolnjuje  moderno obnovljeno  gospodarsko polopje, ki ima prvotni videz le na zunaj, notranjost pa je sodobno urejen prostor za srečanja in prireditve.  V zgornji etaži je zanimiva, miniaturna galerija slovenskaga kiparja Mirsada Begića.

Dan smo prijetno zaključili ob skupnem kosilu in se dobre volje in z obnovljenim znanjem, vrnili domov.

  Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1809009

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe