RESSLOVA POT PO KRAKOVSKEM GOZDU

​Na Resslovo pot, imenovano po gozdarju in izumitelju ladijskega vijaka Josefu Resslu, smo se pohodniki DU Litija odpravili prvo avgustovsko soboto. Pot je del Krakovskega gozda, največjega nižinskega poplavnega gozda v Sloveniji in se pričenja pri gostilni Žolnir, na obrobju Kostanjevice na Krki.

Zaradi velike suše nam sicer ni bilo dano doživeti pravo obliko pragozda, z vso njegovo pestrostjo podrasti. Res pa nam je bilo prizanešeno s komarji, celotna pot je bila lažje prehodna in prijetna senca je blagodejno vplivala na naše počutje.

Imeli smo vodiča, ki nam je sproti opisoval rastline, ki sicer niso 

cvetele, dalo pa se je slutiti na njihovo veliko pestrost. Gozdni sestav je prav tako pester. Prevladujeta hrast dob in beli gaber, najdejo pa se tudi jelševi sestoji. Celotni gozd je varno zatočišče številnih vrst gozdnih ptic.

 V predelu naravnega rezervata, kjer je moč začutiti veličino pragozda, smo naleteli na padle drevesne velikane in vitalne stoletne dobe s široko razvejanimi krošnjami.

 Najdebelejši med njimi meri v prsnem obsegu 7,5 m. Imenuje se Cvelbarjev dob in stoji izven območja pragozda, v Malencah.

Po prehojenih 8 km smo se vrnili na izhodišče, v gostilo Žolnir.Tu smo se okrepčali in imeli krajšo slovesnost ob posebnem dogodku, nedavni poroki našega organizatorja pohoda, Jožeta Drnovška in njegove žene Sonje. Naj se njuno skupno življenje in naši pohodi, tudi z njuno pomočjo, nadaljujejo.

Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2024515

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe